Radicalii maghiari repun pe tapet problema infiintarii Universitatii maghiare de stat "Bolyai" la Cluj-Napoca. Aceasta, in contextul in care tensiunile interetnice din oras au fost escaladate de scandalul astuparii gropilor arheologice din centrul municipiului.

Institutia de invatamant superior maghiara ar trebui sa fie formata prin separarea Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) in doua universitati.

Radicalii maghiari au constituit o organizatie care are ca scop tocmai infiintarea unei institutii de invatamant superior unguresti in Cluj-Napoca. Potrivit reprezentantilor Comitetului de Initiativa "Bolyai" (CIB), Peter Hantz si Istvan Kovacs, acest proiect este sustinut de 85 la suta din profesorii de etnie maghiara din cadrul UBB.

Cei doi sustin ca aceasta problema ar trebui rezolvata si din cauza apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, conform acestora, la UE ar trebui sa adere o tara in care minoritatile sunt multumite.

UBB nu are inscriptii bilingve

Reprezentantii Comitetului au prezentat si o serie de nemultumiri legate de Universitatea "Babes-Bolyai", unde, sustin ei, limba maghiara nu are statut oficial, nu exista inscriptii bilingve si nu se elibereaza diplome bilingve. Ei ar dori sa isi poata defini propriile discipline de studiu si propriile subiecte de licenta.

Totodata, membrii Comitetului au inceput sa intreprinda o serie de actiuni prin care sa atraga atentia autoritatilor romane, dar si a unor oameni politici si de stiinta din strainatate.

Astfel, ei au participat deja la o sedinta a Grupului de Lucru Interpartid, care se ocupa de problemele minoritatilor, la Strasbourg, unde au tinut o prelegere in care au cerut sa fie reinfiintata universitatea maghiara de stat, iar institutiile de invatamant superior particulare maghiare din Romania sa fie finantate de la bugetul de stat.

Saptamana viitoare, Uniunea Tineretului Maghiar va organiza o serie de manifestatii in mai multe orase din tara, printre care se numara si Cluj-Napoca, pentru a atrage atentia comunitatii politice si stiintifice internationale cu privire la infiintarea unei universitati maghiare in municipiu.

Tot in acest scop, membrii CIB planuiesc sa organizeze mai multe seri "Bolyai", la care sa invite diferite personalitati, politicieni si tineri. Ei sustin ca nu cer mai mult decat alte minoritati din Europa care au universitatile lor de sine statatoare.

Cluj-Napoca are o universitate sustinuta de Budapesta

In Cluj-Napoca, exista deja o institutie de invatamant superior maghiara. Este vorba de Universitatea particulara "Sapientia", care este sustinuta, insa, financiar de autoritatile de la Budapesta. Pe langa aceasta, mai exista si o alta universitate privata maghiara care primeste bani tot din partea Guvernului Ungariei. Este vorba de Universitatea "Partium" din Oradea.

Universitatea "Babes-Bolyai" are trei linii de studiu: romana, maghiara si germana. Doua dintre facultatile sale, Facultatea de Teologie Protestanta si Facultatea de Teologie Romano-Catolica sunt exclusiv cu predare in limba maghiara. Pe langa acestea, exista numeroase sectii destinate studentilor maghiari.