Afacerile cu statul sunt pentru multe firme sursa de profit si modalitate de a rezista pe piata. Aranjamentele pe bani publici favorizeaza interesele unui numar de societati care beneficiaza preferential de contractele cu statul. In schimbul unor comisioane sau al unor spagi, responsabilii din institutii publice dirijeaza lucrari, servicii sau achizitii publice spre anumite firme.

Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Hunedoara are un furnizor preferat, SC Leconfex SRL Paulis. Specializata in comercializarea produselor alimentare si articolelor de vestimentatie, Leconfex este de cativa ani societatea de la care se aprovizioneaza DPDC.

Copiator de alimentara

In 22 iunie 2004, Directia incheie contractul de furnizare de produse nr. 4.587 pentru achitionarea unor articole de incaltaminte. Conducerea DPDC a apelat la procedura cererii de oferta si a atribuit contractul societatii Leconfex. Furnizorul se obliga sa livreze produsele in schimbul sumei de 92,7 milioane lei, contravaloarea a 411 perechi de tenisi si 471 perechi de slapi.

Au existat voci care au sustinut ca pretul a fost supraevaluat, insa reprezentantii Directiei sustin ca oferta Leconfex a fost cea mai avantajoasa. In septembrie anul trecut, Leconfex participa la un nou anunt de achizitie organizat de Directie, de aceasta data pentru un produs care nu constituie punctul forte al societatii - copiatoarele digitale.

Leconfex vinde produse alimentare si haine si detine un magazin de desfacere in Deva. Acest lucru nu a impiedicat societatea sa vanda Directiei pentru Protectia Copilului Hunedoara un copiator digital pentru suma de 24 milioane lei. Si in acest caz, conducerea Directiei este acuzata ca a cumparat pe bani publici un produs la suprapret si, in plus, de la o firma nespecializata.

Conducerea Directiei sustine ca oferta Leconfex a fost cea mai ieftina, celelalte doua firme participante venind cu un pret mai mare. In aprilie anul acesta, un nou contract, acelasi castigator - SC Leconfex. Firma nu dezminte succesul in afaceri cu DPDC si beneficiaza de o noua afacere in valoare de 103 milioane de lei.

Din nou, oferta Leconfex este mai ieftina la mustata decat a celorlalte doua firme participante. Reprezentantii Directiei sustin acelasi lucru: a fost aleasa oferta cea mai avantajoasa.

Leconfex si Popescu, tinta scandalurilor

Directia pentru Protectia Copilului nu este singura institutie publica din judet la care SC Leconfex are intrare pentru contracte de furnizare. Un control al Garzii Financiare la Spitalul Judetean Deva a descoperit nereguli in privinta modului in care managerii institutiei au achizitionat produse de la diversi furnizori.

Unul dintre castigatorii contractelor de achizitie cu Spitalul Judetean a fost Leconfex SRL. Lucia Popa, managerul Leconfex, a participat la aceasta licitatie impreuna cu o alta societate detinuta de ea, SC Leonela SRL Chiscadaga. Leonela SRL a mers pe "mana moarta" pentru a favoriza castigarea contractului de catre cealalta societate.

Strategia "iepurasului" a functionat, iar Leconfex a devenit furnizor de produse pentru Spitalul Judetean. Controlul Garzii Financiare a descoperit ca pretul de achizitie a fost mult supraevaluat in comparatie cu pretul pietei. De cealalta parte, Viorica Popescu, directorul Directiei pentru Protectia Copilului, are parte de scandalurile ei.

Nicolae Campeanu, administratorul grupului de firme Point Paper, a acuzat-o pe Popescu de selectarea preferentiala a firmelor furnizoare.

Campeanu a sustinut ca societatea lui a fost eliminata din toate licitatiile derulate de Directie de-a lungul anului trecut. Popescu a raspuns acuzatiilor motivand ca in acest caz a fost vorba de un accident de care se face responsabil al Directiei, si nu de o ilegalitate.

Datoria la stat nu conteaza

SC Leconfex a castigat din contracte cu DPDC, in decurs de numai un an, peste 200 de milioane lei. La capitolul eligibilitate, societatea nu pare a sta deloc bine. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, Leconfex se afla pe lista datornicilor la bugetul consolidat al statului si se afla in procedura de executare silita.

Furnizorul Directiei conduse de Popescu a reusit sa ajunga dator la toate cele patru obligatii financiare: la bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale, somaj si bugetul asigurarilor de sanatate.

Directorul DPDC a declarat GAZETEI de Hunedoara ca toate contractele incheiate cu Leconfex respecta prevederile legale. Viorica Popescu a mai precizat ca de cand este la conducerea Directiei, nu s-a incheiat decat un contract cu societatea, achizitiile incheiate anul trecut fiind responsabilitatea fostei conduceri.

In realitate, contractul din septembrie anul trecut, prin care Leconfex a castigat contractul de furnizare a unui copiator digital Directiei, poarta semnatura actualului director Viorica Popescu.

Seful Directiei ne-a pus la dispozitie, prin intermediul angajatilor de la departamentul achizitii, actele referitoare la contractele cu Leconfex. Potrivit acestor documente, societatea vine la inaintare intotdeauna cu o oferta putin mai ieftina decat a celorlalte firme competitoare.

Singura dovada a eligibilitatii societatii este o declaratie pe proprie raspundere a administratorul SC Leconfex, Lucia Popa. Daca Leconfex se afla in executare silita in perioada semnarii contractului, inseamna ca declaratia de la dosarul de participare poate intra in registrul informatiilor false.

Procedura cererii de oferta folosita de conducerea Directiei lasa loc favorizarii unor firme care pot afla cu ce pret sa vina la negociere pentru a castiga contractul. Leconfex a reusit sa "bata" concurenta cu o diferenta de pret strategica.

Legea zice: esti executat, nu participi

OUG 60/2001 Art. 30. - Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica, respectiv nu este eligibil, orice ofertant / candidat care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) este in stare de faliment ori lichidare, afacerile ii sunt administrate de un judecator-sindic sau activitatile sale comerciale sunt suspendate ori este intr-o situatie similara cu cele anterioare, reglementata prin lege;

b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa in una dintre situatiile prevazute la lit. a);

c) nu si-a indeplinit obligatiile de plata exigibile a impozitelor si taxelor catre stat, precum si a contributiei pentru asigurarile sociale de stat;

d) furnizeaza informatii false in documentele prezentate.