Instanta de judecata ii tine in sah pe rromii din comuna mureseana Hadareni, care au demarat procedurile de executare silita a persoanelor gasite vinovate de evenimentele din septembrie 1993. Astfel, Judecatoria Ludus a amanat, ieri, pentru a cincea oara solutionarea contestatiei la executare formulata de romanii pe bunurile carora s-a pus sechestru asigurator in luna august.

Amanarea cauzei a fost motivata din nou pornind de la procesul existent la CEDO intre rromi si Satul Roman, lucru care i-a nemultumit pe rromii prezenti in sala de judecata si care asteapta sa primeasca de la romani cele circa doua miliarde lei, daune morale si materiale stabilite de instanta suprema.

"Noi nu cerem mila de la inculpati, ci ne cerem banii. La Strasbourg ne-am judecat cu Statul Roman pentru ca ne-a purtat pe drumuri. Noi nu am cerut sa primim bani de la stat pentru ca inculpatii care ne-au dat foc sa nu ne dea nimic", a afirmat unul dintre etnicii de origine rroma de la Hadareni.

Imediat dupa anuntarea deciziei de amanare a solutionarii cauzei de catre judecatorul Maria Neamtu, pe motiv ca isi exprimau nemultumirea intr-o maniera zgomotoasa, rromii au fost scosi afara din sala de judecata de jandarmi.

Amanarea de ieri a fost solicitata si de avocatul etnicilor rromi care nu s-a putut prezenta la proces din motive medicale, iar instanta a stabilit o noua infatisare pentru data de 23 noiembrie.

Cetatenii romi din Hadareni au primit castig de cauza in procesul intentat romanilor considerati vinovati de producerea evenimentelor din septembrie 1993, cand 13 case au fost incendiate si patru persoane ucise.

Solutia Curtii de Apel Targu-Mures, care prevedea acordarea de despagubiri sub forma de daune morale si materiale, a fost confirmata in primavara acestui an si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar rromii au trecut la punerea acesteia in executare.

Totodata, etnicii de origine rroma care au reclamat Statul Roman la CEDO pentru incalcarea unor drepturi fundamentale au avut castig de cauza, o parte acceptand impacarea cu autoritatile romane, in timp ce altii au vrut ca statul sa fie condamnat ceea ce s-a si intamplat.

In urma solutiilor instantei europene, Romania trebuie sa le plateasca acestora aproximativ 500.000 de euro si s-a angajat la luarea unor masuri de integrare a rromilor in societate.