„Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil". Acesta este Articolul 28 din Constitutia Romaniei care asigura secretul corespondentei cetatenilor romani si nu numai.

Dar, pe fondul unei legislatii deficitare, Constitutia nu poate garanta cetatenilor aflati pe teritoriul Romaniei confidentialitatea convorbirilor telefonice.

De parca nu ar fi suficient ca o serie de persoane neavizate penetreaza retelele de telefonie, fara sa ii deranjeze nimeni, legislatia romaneasca, sub pretextul apararii sigurantei nationale, ofera aceasta posibilitate si unor institutii, care pot intra in intimitatea convorbirilor telefonice dupa bunul lor plac.

Constitutia tarii noastre prevede faptul ca secretul convorbirilor telefonice si al altor mijloace legale de comunicare este inviolabil. Cu toate acestea, orice „doritor", folosindu-se de dispozitive specializate, poate calca in picioare dreptul la intimitate al cetateanului, fara sa riste sa fie tras la raspundere pentru fapta sa.

Cadrul legislativ actual, ce incrimineaza interceptarea convorbirilor telefonice, este destul de ambiguu, oferind celor ce au astfel de preocupari o serie de „portite de scapare".

De altfel, nici instantele judecatoresti nu prea au ajutat la solutionarea problemei, Serviciul Roman de Informatii semnaland faptul ca cei invinuiti de astfel de fapte au fost achitati de tribunale, pe motiv ca nu reprezinta un pericol social.

Dispozitivele electronice folosite pentru interceptarea convorbirilor telefonice provin din mai multe surse, o buna parte dintre ele fiind produse artizanal de diversi electronisti. De asemenea, exista si posibilitatea de a achizitiona aparate performante folosite pentru interceptarea convorbirilor, care sunt produse de firme renumite in domeniu.

Avand un pret ce porneste de la 3.000 USD, ajungand pana la cateva sute de mii de dolari, un asemenea aparat poate fi comandat pe Internet sau de la diverse firme din tara care fac astfel de importuri.

Dat fiind asemanarea intre componentele electronice ale acestor aparate si cele folosite in componenta computerelor, importatorii declara in acte ca respectivele componente sunt piese de calculator.

Daca ai fost ascultat, se presupune ca instanta te anunta

Tot Serviciul Roman de Informatii precizeaza ca legislatia in vigoare nu impune interdictii ferme sau obligatii agentilor economici care comercializeaza astfel de dispozitive. In alta ordine de idei, legile din tara noastra faciliteaza anumitor institutii incalcarea acestui drept al cetateanului, prevazut in Constitutie, in scopul apararii sigurantei nationale.

Desi interceptarea convorbirilor telefonice trebuie aprobata de catre un judecator la propunerea procurorilor, cum putem avea convingerea ca dispozitivele respective nu sunt folosite si fara stirea judecatorilor? De asemenea, instanta mai are obligativitatea ca in termen de 30 de zile sa aduca la cunostinta persoanei, ale carei convorbiri au fost interceptate, asupra acestui fapt.

O alta anormalitate se remarca si in randul unor structuri politienesti care se afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Lucratori din randul acestor structuri semneaza „de voie" un act prin care recunosc faptul ca sunt de acord sa le fie interceptate convorbirile telefonice.

De altfel, ca telefoanele lucratorilor din cadrul MAI sunt ascultate cu sau fara voia lor, este recunoscut si de surse din cadrul Politiei, existand cazuri de angajati care au renuntat la beneficiile telefoniei mobile tocmai din acest motiv.