Plecata, intre timp, euro-observator la Strasbourg, Musca nu a uitat nici de cultura, nici de proiectul sau de reforma a Parlamentului. Prezenta la dezbaterea „Ardealul, un pilot pentru dezvoltarea Romaniei", ea si-a lansat proiectul „Orasul Cultural National", a militat pentru tratarea culturii ca prioritate nationala si a acceptat un scurt dialog cu ZIUA de Cluj.

ZIUA de Cluj: Intre atatea „prioritati nationale", unele legate de clauza de salvgardare, credeti ca mai este loc si pentru cultura, ca prioritate nationala?

Mona Musca: Atata vreme cat patru ani, chiar cinci, am criticat bugetul Ministerului Culturii al PSD-ului, care era de numai 0,15% din PIB, atata vreme cat am spus ca una dintre prioritatile noastre e cultura si ar trebui sa fie prioritatea Romaniei, cultura, atata vreme cat in programul de guvernare am facut niste promisiuni, eu inteleg sa-mi tin cuvantul dat, inteleg sa respect ceea ce am

promis si, ca atare, lupt in continuare pentru un buget mai bun pentru Ministerul Culturii. Altfel, nu vad care e diferenta dintre noi si ceilalti. Altfel, nu vad cum as putea eu sa accept de la colegii mei ce n-am acceptat de la adversarii mei. Nu-mi schimb pozitia in legatura cu un domeniu sau altul in functie de apartenenta mea la opozitie sau la putere.

Drept urmare, principiile raman aceleasi, indiferent ca sunt in opozitie sau la putere si voi sustine la comisiile de buget-finante ale Parlamentului modificarea, cu ratiune si cu intelegere, a bugetului Ministerului Culturii.

Spun „cu ratiune si cu intelegere", pentru ca stiu ca acest Guvern a avut mari probleme – sapte randuri de inundatii si gripa aviara – deci am intelegere, nu cer, cum am facut eu proiectia bugetara, dublarea bugetului Ministerului Culturii.

Cer, insa, ca macar sa se vada tendinta de a respecta programul de guvernare, de a respecta promisiunile facute oamenilor, de a ne respecta principiile si cuvantul dat.

ZIUA de Cluj: Cu „ratiune si intelegere", ce procent din PIB ar fi potrivit, in acest moment, pentru Cultura?

M.M.: Bugetul actual, cu doar 0,15% pentru Cultura, parca a fost facut de PSD. Voi cere in comisie, macar 0,2%.

ZIUA de Cluj: Haideti sa presupunem ca n-ar fi fost conjunctura din vara care v-a impins spre demisie si ati fi fost, inca, titularul portofoliului Culturii si vi s-ar fi oferit, ca si lui Iorgulescu, 0,15%...

M.M.: Nu, imi pare rau, am facut, cat eram, inca, ministru al Culturii, proiectia bugetara pentru 2006 pe 0,3%, drept urmare, m-as fi batut pentru aceasta proiectie bugetara si, sigur, inca o data spun, cu ratiune si intelepciune, as fi inteles necazurile si problemele mari ale Guvernului, dar, in acelasi timp, mi-as fi tinut cuvantul dat.

ZIUA de Cluj: Totusi, presupunand ca ati fi primit doar 0,15%, ati fi procedat ca si Mircea Miclea?

M.M.: Nu as fi ajuns sa obtin numai 0,15%.

ZIUA de Cluj: Ati marturisit, la un moment dat, ca va doreati presedintia Camerei Deputatilor pentru a reforma aceasta institutie. Care mai e situatia cu votul nomina

M.M.: La Camera Deputatilor s-a reusit acest lucru, nu s-a reusit la Senat.

Eu cred ca, atata vreme cat nu exista transparenta in Parlamentul Romaniei, atata vreme cat nu se poate participa la lucrarile comisiilor, ma refer la prezenta acolo a tuturor celor interesati de proiectele de lege care se dezbat, atata vreme cat nu exista o transparenta totala privind nu numai capitolele de cheltuieli, ci si cheltuielile pe fiecare parlamentar in parte, atata vreme cat nu exista

o transparenta pe votul pe care il dau parlamentarii la proiectele de legi in comisii si in plen, cred ca nu putem vorbi despre un Parlament eficient si de o reprezentare cu adevarat corecta a electoratului.

Electoratul este bine reprezentat, atunci cand poate sa traga la raspundere pe cei care il reprezinta. Or, ca sa poti sa tragi la raspundere, trebuie sa poti sa monitorizezi iar, ca sa poti monitoriza, e nevoie de transparenta totala.

ZIUA de Cluj: Aproape toate partidele, inclusiv PNL, la nivel declarativ, sustin introducerea votului uninominal. Deputatul liberal Horea Uioreanu are o initiativa legislativa privind introducerea votului uninominal la nivel local, despre care spune ca ii este blocata politic. Cum comentati?

M.M.: Revin la ceea ce am spus patru ani, iata, aproape cinci ani, atat PNL-ul, cat si PD-ul, si anume ca dorim vot uninominal si am avut proiecte de lege impreuna cu Pro Democratia pe aceasta tema. Am cerut, in acelasi timp, sa existe vot uninominal nu numai la Parlament, ci si la consilii, drept urmare, daca asta am vrut, atunci asta sa si putem!