„Dupa ce a aflat sentinta, s-a dus sa se spinzure"

Contactat telefonic, aparatorul comisarului Amironesei, Alfred Tapliuc, a afirmat ca in intreaga sa cariera avocateasca, de 35 de ani, nu a suferit atit de mult ca acum. „Este o mare tragedie si cine a dat solutia de condamnare il va avea pe acest om pe constiinta. In cel mai rau caz, judecatorul trebuia sa dea o hotarire de sanctiune administrativa.

Acest ofiter a fost infractor doar pentru 13 zile, fara nici un fel de pericol pentru nimeni. El si-a platit constiincios chiria si toate celelalte utilitati, iar prejudiciul a fost achitat in totalitate de sotia sa. Cred ca a avut o cadere psihica, ce s-a datorat accidentului de circulatie pe care l-a avut anterior, plus ca mama sa a fost violata si ucisa de un betiv.

Toate acestea s-au adunat cu timpul. Sa vezi un om trecut de 50 de ani, cu o cariera militara in spate, de invidiat, ca plinge in fata instantei, e un moment dureros si cutremurator. Cu toate acestea, pe perioada procesului, nimeni nu l-a intrebat nimic. Era un om deosebit. Cred ca o sa treaca mult timp pina imi voi reveni.

In intreaga mea cariera am mai intilnit 5-6 cazuri in care cei pe care i-am aparat au decedat din diverse motive, dar acest om nu trebuia sa moara. Efectiv, dupa ce a aflat sentinta, comisarul s-a dus sa se spinzure", a declarat, deosebit de afectat, avocatul Alfred Tapliuc.

„Turnat" la Parchet de un fost coleg de munca

Fostul comisar-sef al Autoritatii pentru Straini – Filiala Iasi a fost trimis in judecata in 2002, in urma unei plingeri penale formulate la Parchetul Militar Bacau, de catre catre un fost coleg de serviciu, ofiterul Vasile Stan, din cadrul Comandamantului Judetean de Jandarmi Neamt.

Practic, fostul coleg l-a acuzat pe Amironesei, pe atunci comandantul CJJ Neamt, de faptul ca nu a raportat unitatii ca si-a vindut garsoniera de serviciu si ca a primit diferite sume de bani compensatorii pentru plata chiriei.

Plingerea lui Stan a ajuns ulterior pe masa procurorului militar, Gheorghe Stoica, de la Parchetul Militar Bacau, care, dupa efectuarea cercetarilor, a aprobat trimiterea in judecata a lui Amironesei, sub acuzatia de inselaciune. Ulterior, rechizitoriul a fost aprobat si contrasemnat de catre colonelul magistrat Dan Finica, de la Parchetul Militar Bacau.

Acuzat ca ar fi luat pe nedrept 55 milioane de lei

Potrivit acuzarii, in perioada 2000 - 2002, Gheorghe Amironesei, pe vremea in care era comandant la UM 0944 Piatra Neamt, a indus in eroare conducerea Comandamentului Teritorial de Jandarmi Bacau, nedeclarind instrainarea unei garsoniere de serviciu si continuind sa primeasca ilegal diferite sume de bani compensatorii pentru plata chiriei.

Procurorii au stabilit ca Amironesei si-ar fi insusit pe nedrept, in perioada mentionata, suma totala de 55.463.740 de lei, reprezentind acordarea de compensatii pentru chiria decontata de unitate. La finalul actului de inculpare se mentioneaza ca faptele de inselaciune au fost descoperite in urma unui control efectuat de ofiteri din cadrul CJT Bacau, in cursul lunii mai 2002.

Consiliul de Judecata din cadrul CTJ Bacau i-a aplicat lui Amironesei o sanctiune administrativa pentru abateri grave de la prevederile regulamentelor militare si parea, la un moment dat, ca problemele s-au rezolvat.Totul pina intr-o zi din primavara lui 2004, cind ofiterul Vasile Stan, fost coleg de servici cu Amironesei, l-a dat pe acesta pe mina procurorilor militari.

Surse judiciare ne-au informat ca Stan ar fi fost unul dintre rivalii fostului comisar iesean si i-ar fi rivnit acestuia fotoliul de sef. Dupa mai bine de un an de cercetari judecatoresti, judecatorii Tribunalului Militar Iasi l-au condamnat pe Gheorghe Amironesei la 1 an si 2 luni de inchisoare, pentru inselaciune, insa pedeapsa a intrat in Legea de gratiere 543/2002.

O familie cuprinsa de remuscari si disperare

Comisarul sinucigas a lasat in urma sa o familie cuprinsa de remuscari si de disperare. Cei doi copii, Ancuta Amironesei, absolventa a Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, si Mihai Amironesei, agent la Politia de frontiera Timis si student in anul I la Facultatea de Electrotehnica din cadrul UTI, sint coplesiti de durere.

Despre colegii de munca ai sotiei comisarului, Elena Amironesei, se poate spune acelasi lucru. Colegii femeii, de la Serviciul Public Comunitar de Evidenta si Eliberare a Pasapoartelor, nu au fost ieri in stare sa comenteze in nici un fel gestul disperat al comisarului, din respect si consideratie pentru familia indurerata.

Inainte de ’89 a activat in trupele de elita ale Securitatii

Ofiterul Gheorghe Amironesei a activat in trupele de elita ale Securitatii, fiind incadrat din 1982 la UM 0836 Bucuresti. In 1990, barbatul a absolvit Academia de Inalte Studii Militare si Facultatea de Drept, dupa care a fost repartizat la Unitatea Militara de Jandarmerie 0908, pe postul de ofiter specialist I.

Ulterior a fost avansat la gradul de locotenent-colonel in Statul Major al unitatii. Amironesei a ocupat anterior si fotoliul de comandant al UM 0944 Piatra Neamt. Dupa mai multi ani a fost transferat la Iasi, in cadrul Autoritatii pentru Straini, unde a promovat repede in functia de comisar-sef.

Ultimele sale cuvinte la proces au fost: „Sint nevinovat, vreau sa fiu achitat", solicitarile sale fiind asternute de avocatul Alfred Taplic pe o nota de concluzii inaintate instantei militare iesene.