Mai multi clujeni, dar nu numai, au primit de curand in cutiile postale o adresa din partea KSI Kasolvenzia Endeks Romania prin care erau somati sa isi achite datoriile fata de SC Cosmorom SA.

Cel mai ciudat este insa faptul ca mai multe persoane care actualmente nu mai locuiesc in tara, avand domiciliul stabil in stranatate de cativa ani, au primit la fostele adrese astfel de somatii.

Mai multe persoane sunt somate sa achite o datorie de peste 16 milioane de lei vechi, desi lipsesc de mai multi ani din tara. Mai mult, in respectiva somatie este prevazut si un termen pentru achitarea datoriilorS 5 zile de la data intocmirii actului.

Cosmorom, una dintre companiile de telefonie mobila care opereaza in Romania, lansata si relansata, incearca sa obtina profit de pe urma clientilor, fostilor clienti sau chiar de pe urma unor persoane care n-au avut niciodata de-a face cu aceasta societate.

Mai exact, Cosmorom Romania a crezut de cuviinta sa inceapa o ampla actiune de recuperare a datoriilor printr-o firma specializata in astfel de "servicii", KSI Kasolvenzia Endeks Romania.

Desi a fost preluata de operatorul grec, Cosmote, situatia Cosmorom nu a cunoscut o imbunatatire, compania situandu-se tot pe ultimul loc in topul operatorilor de telefonie mobila care activeaza si in Romania.

Cel mai probabil, reprezentantii Cosmorom au crezut de cuviinta sa incerce sa-si recastige clientii si sa isi mareasca capitalul printr-o strategie deloc demna pentru o companie cu pretentiile "Cosmo" facute publice de atatea ori inainte, dar si cu ocazia relansarii.

Mai multi clujeni, dar nu numai, au primit de curand in cutiile postale o adresa din partea KSI Kasolvenzia Endeks Romania prin care erau somati sa isi achite datoriile fata de SC Cosmorom SA.

Cel mai ciudat este insa faptul ca mai multe persoane care actualmente nu mai locuiesc in tara, avand domiciliul stabil in stranatate de cativa ani, au primit la fostele adrese astfel de somatii. La fel de ciudat este faptul ca aceste persoane figureaza cu aceleasi datorii catre operatorul de telefonie mobila Cosmorom.

Mai precis, contravaloarea serviciilor este de 111,32 RON, iar penalitatile de intarziere sunt de 1.518,98 RON. In total, debitul atinge 1.630,3 RON. Adica, mai multe persoane sunt somate sa achite o datorie de peste 16 milioane de lei vechi, desi lipsesc de mai multi ani din tara.

Mai mult, in respectiva somatie este prevazut si un termen pentru achitarea datoriilorS 5 zile de la data intocmirii actului. De exemplu, somatia a fost redactata la 13.10.2005, iar clientul rau-platnic trebuie sa achite debitul pana la data de 18.20.2005.

Aceasta "pentru a evita un demers legal care presupune costuri suplimentare –penalizarile actualizate si cheltuieli de judecata, care vor cadea in sarcina dumneavoastra". Ar fi fost mai corect insa, ca o astfel de somatie sa fie trimisa sub forma de scrisoare recomandata deoarece continea informatii importante.

In acest document se mai precizeaza caS " Va punem in vedere faptul ca, pana la momentul platii integrale a debitului, ne rezervam dreptul de a informa companiile de telefonie despre acest incident de plata si de a va remite dosarul firmei de avocatura partenere, in vederea declansarii procedurii judiciare impotriva

dumneavoastra si a procedurii de executare silita." Se intelege ca persoanele care au avut ghinionul sa primeasca o astfel de somatie risca sa fie date in judecata desi au incetat de mult utilizarea serviciilor companiei sau nu le-au utilizat deloc.

Una dintre persoanele care a primit o astfel de somatie ne-a declarat caS " Au trimis somatia pe numele fiicei mele, care este plecata in Italia de patru ani. Pana acum, in toti acesti patru ani, nu am mai primit niciodata vreo hartie de la ei. Din cate stiu eu, fiica mea nu a avut nici o legatura cu Cosmorom-ul.

Exista insa o prea mare coincidentaS si alte persoane au primit o astfel de hartie in care erau trecute aceleasi datorii". Reprezentantii KSI Kasolvenzia Endeks Romania au refuzat dialogul cu noi, pe motiv ca nu au de ce sa divulge presei informatii confidentiale incheiate cu diferite firme in vederea recuperarii unor datorii.

Singurul lucru pe care Oana Larisa Bacanu, consilierul juridic al KSI Kasolvenzia a dorit sa-l spuna a fost caS "Incheierea unei colaborari se nu se face unilateral, ci cu acordul ambelor parti", cu referire la faptul ca cei somati acum sa-si achite asa-zisele datorii catre Cosmorom ar avea inca contracte cu operatorul de

telefonie mobila. Mai mult, reprezentanta firmei de recuperari s-a aratat deranjataa de faptul ca reporterii nostri au luat legatura cu ea si nu cu alta persoana din societate.

O informam pe Oana Larisa Bacanu ca este semnatara somatiilor de plata, prin urmare se afla in cunostiinta de cauza si ar fi putut raspunde solicitarilor noastre. Nici cu reprezentantii Cosmorom nu am avut mai mult noroc.

La Cluj, operatorul de telefonie mobila este deocamdata in faza de reorganizare si de aceea nimeni de aici nu a fost in masura sa ne ofere informatii cu privire la colaborarea cu KSI Kasolvenzia Endeks Romania si datoriile pe care aceasta le are de recuperat.

La sediul central al companiei din Bucuresti, nu ni s-a facut legatura cu purtatorul de cuvant si am fost sfatuiti sa ne adrsemam acestuia prin intermediul email-ului, ceea ce am si facut, dar raspunsul a intarziat sa apara.