Deasupra castelului de apa din Targu Mures, o casuta construita la inceputul secolului XX sparge tiparele. Cladirea cu aspect de conac boieresc, cu arcade si caramida aparenta pe canturi, cu trandafiri cataratori, care de primavara pana toamna tarziu invaluie totul in miresme delicate, si cu trepte care duc pe o terasa ascunsa te invita parca sa-i treci pragul.

Dar acoperisul casei in aparenta fragil este inzestrat cu o sirena de alarma aniaeriana.

Imaginea este de-a dreptul insolita, asa ca batem la poarta pe care scrie ceva despre un caine care musca. Pudelul dragut care se gudura la picioarele noastre numai agresiv nu e. Stapana lui, Kokos Ileana, ne spune ca toata lumea care trece pe strada se opreste si se uita la casa, dar ca pana acum nimeni, niciodata, nu a pus intrebari.

Desi se citea intentia asta pe chipul multora. "Sirena a pus-o pe casa fostul primar al orasului, Bernady Gyorgy. In vremea lui, in anul 1906, a inceput constructia castelului de apa, iar casa a fost ridicata ca si locuinta de serviciu. In acest spatiu, aparent mic, sunt mai multe apartamente spatioase.

In fata sunt doua apartamente cu doua camere, hol, baie si bucatarie. Eu locuiesc aici de douazeci de ani, iar in celalat apartament locuieste doamna Mariana Marian, sotia fostului director de la Aquaserv", ne-a marturisit Kokos Ileana.

Sa locuiasca in casa care, uneori, foarte rar, devine cea mai galagioasa din oras, nu e o problema. Trebuie sa se gandeasca bine daca sirena a sunat de sase sau de opt ori in toti anii astia. Dar atunci cand suna, Ileana iese din casa, infrunta urletul insuportabil si se uita cum vibreaza sirena. "Ciocanelul ala loveste marginile ciupercii, care vibreaza vizibil.

Este o imagine care merita vazuta. Pentru ca sirena antiaeriana trebuie mentinuta "sanatoasa", periodic se fac verificari. De vreo luna au venit niste domni de la Aquaserv, au reparat sirena, au consolidat-o, iar acum o saptamana s-a facut ultima verificare si sirena a sunat un minut. Se zguduiau peretii", ne-a spus Kokos Ileana.

In casa asta, cu propriul ei sistem de alarma ciudat, Ileana si-a crescut copiii, asa ca in timp a inceput sa o considere casa ei personala. Dar, din pacate, casa nu e de vanzare, asa ca s-a resemnat. Dupa 39 de ani lucrati la Intreprinderea Comunale, dupa alti 20 petrecuti in casuta asta, poate sa spuna ca viata ei este frumoasa.

Are vecini mai multe veverite decat oameni. In bradul de langa casa, familia de veverite a avut anul acesta sase pui. Sunt draguti si obraznici. "Mai demult, cand nu era asa mare circulatie, se plimbau veveritele prin toata curtea, de pe gard sau de pe pom coborau pe umerii nostri. Cand se alergau, topaiau pe acoperis.

Acum au devenit mai sperioase, dar sunt obraznice. Fac toata ziua naveta intre brad si nuc", ne spune zambind Ileana.

Acum doua luni, in plina vara, casuta cu sirena a avut sarbatoarea ei proprie. Cei 100 de ani de existenta, ai ei si ai castelului de apa, au adunat in zona o multime de personalitati ale orasului si de la nivel central. A fost o ocazie perfecta pentru ca vechea sirena sa fie admirata.