In urma unui indelungat sir de negocieri purtate de Guvern cu cele patru sindicate nationale din invatamant, mai-marii din Palatul Victoria nu au fost in stare sa propuna decat „un acord de toata jena”. Oferta Guvernului se rezuma la o crestere a salariului cu aproximativ 600.000 lei si acordarea unor sume de bani pentru asigurarea calitatii invatamantului.

Numai ca ceea ce ii doare pe profesori in realitate sunt salariile ridicole de care au parte, acestia cerand o marire a venitului cu 50% in cursul anului 2006. Dand dovada de o unitate fara precedent, profesorii constanteni au decis sa nu se lase pacaliti si sa continue greva, refuzand astfel conditiile propuse de Guvernul Romaniei.

Acordul propus de Guvernul Tariceanu profesorilor din intreaga tara, in speranta incetarii grevei, nu i-a impresionat deloc pe profesorii constanteni.

Ba mai mult, dascalii de la malul marii, reuniti in Sala de concerte a Liceului de Arte, s-au simtit jigniti ca guvernantii au putut propune un asemenea acord, numindu-l „o rusine” sau „cel mai jignitor document” care le-a fost adresat in ultimii 15 ani.

„Jignitorul” acord ofera dascalilor o marire a salariului cu 5% la 1 ianuarie 2006 si cu 3% la data de 1 septembrie 2006, insemnand o crestere medie a venitului cu 630.000 lei pe luna. Tot in acordul propus, Guvernul se obliga, sa asigure calitatea invatamantului, reabilitarea si dotarea scolilor, eficientizarea retelei scolare si manuale.

De asemenea, Palatul Victoria propune infiintarea si finantarea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, lucru considerat de profesori ca fiind o capcana, catre care Guvernul sa reorienteze fondurile destinate invatamantului, unde „o adunatura de smecheri”, dupa cum preciza Paul Daminte, profesor al Liceului Decebal, „vor fi angajati de stat ca

sa nu faca nimic pe banii publici”. Principala nemultumire a profesorilor ramane salariul de mizerie de care au parte. Acestia cer cresterea veniturilor cu 50 de procente in 2006 si cu alte 50 de procente in cursul anului 2007. De asemenea, dascalii de la malul marii au mai cerut bonuri de masa, prime de vacanta, mentinerea titularizarii, perfectionari fara bani sau recalcularea pensiei.

Cu exceptia a 8 reprezentanti, dintr-un total de 130, toti cei prezenti in sala Liceului de Arte au votat pentru continuarea grevei in judetul Constanta. De asemenea, azi va avea loc un miting si un mars cu plecare la ora 10.00, din fata Colegiului Tehnic Tomis. Un fapt deosebit este si solidaritatea manifestata de catre elevi fata de dascalii lor.

La Colegiul National „Mircea cel Batran”, Liga Elevilor sustine protestele profesorilor, impulsionandu-i pe profesorii ce nu o facusera inca sa se alature grevistilor. „E dureros ca elevii trebuie sa ii invete pe profesori ce este demnitatea”, a declarat reprezentantul Colegiului „Mircea cel Batran”.

O alta actiune a ministerului de resort, in scopul de a-i determina pe profesori sa renunte la greva, a fost aceea de a chema in judecata toate cele patru sindicate din invatamant. Cu toate ca ieri a fost prima infatisare, sindicalistii nu s-au prezentat, fiindca citatia le-a parvenit la cateva ore dupa inceperea procesului.

Cu toate ca exista si profesori „spargatori de greva”, Ioana Purcarea, presedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, s-a declarat incantata de unitatea dascalilor. „Suntem o forta. Demonstram ca fara noi, in tara este un haos total”, a declarat Ioana Purcarea.

Referitor la faptul ca cele patru sindicate au fost date in judecata, tot ea a precizat ca „ne dau posibilitatea sa ii dam si noi in judecata pentru nenumaratele incalcari ale legilor in domeniu”.