Directorul SC "MTS Leasing" Romania, timisoreanul Liviu Tavalug, a fost audiat de catre autoritatile germane cu privire la scandalul financiar declansat de intrarea in incapacitate de plata a firmei de leasing imobiliar. Prejudiciul total cauzat de aceasta societate a fost estimat la peste 300 milioane de euro.

"Am fost in Germania si la Bruxelles pentru a raspunde intrebarilor anchetatorilor. Din fericire nu am semnat nici un act, nu am fost administrator, ci director, astfel ca nu pot fi inculpat penal. Scandalul este foarte mare in Germania, mai cu seama ca in toata aceasta afacere au fost deturnate si fonduri europene.

Vreau sa va spun ca in Romania sunt implicate persoane importante, din cele mai inalte sfere. De exemplu, de contabilitatea firmei s-a ocupat Nini Sapunaru, fostul sef al Directiei Generale a Vamilor, iar generalul Toma Zaharia a asigurat, oarecum, spatele afacerii", a declarat Tavalug.

In ciuda faptului ca "MTS Leasing" a fost declarata insolvabila in urma cu cinci luni, iar la nivelul intregii tari au fost depistati aproximativ 700 de pagubiti, la IPJ Timis a fost inregistrata o singura plangere impotriva celor care au coordonat activitatea acestei firme in tara noastra.

Este vorba despre Daniel Ciobanu, din localitatea timiseana Utvin, care se considera inselat cu suma de 6.000 de euro si 42 milioane de lei.

La propunerea Serviciului de Investigare a Fraudelor, procurorii au declinat competenta de solutionare a plangerii in favoarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde singura reclamatie din Timis va fi conexata la "dosarul-mama".

Una dintre explicatiile lipsei de impact a "MTS Leasing" in Timis a fost si neincrederea cu care oamenii de afaceri locali au privit, inca de la inceput, aceasta oportunitate de finantare a proiectelor imobiliare.

Oferta de exceptie pentru finantarea constructiilor in sistem leasing, respectiv credite ipotecare cu o dobanda de numai 5 la suta pe an, in conditiile in care toate institutiile similare de pe piata romaneasca acordau credite pe 15-20 de ani cu o dobanda de circa 7-8 la suta, au starnit suspiciuni la nivelul potentialilor clienti.

In prezent, Liviu Tavalug este audiat de autoritatile germane si cele de la Bruxelles, prin Oficiul European de Lupta contra Frauda (OLAF), in calitatea de director al "MTS Leasing" Romania.