Fereste-te de Grec, chiar atunci cand procurorul ii face cadouri! (proverb contemporan)

Dupa doi ani de cercetari, studii si prelevari de probe, dosarul Taul Stiol este gata.

Intr-o rezolutie demna de "asa N.U.(P.)", procurorul Ioan Petran recunoaste toate faptele savarsite de catre fostul primar al Borsei, Gavrila Grec, dar considera ca au fost comise fara intentie si il scoate de sub urmarirea penala! Caz clasic, cu infractori protejati de un sistem care ii pedepseste doar pe cei „nesustinuti".

In vara anului 2002, Grec a distrus cu buna stiinta Taul Stiol (Izvorul Bistritei Aurii), aflat in Muntii Rodnei. Lacul are o ridicata importanta stiintifica, aflandu-se in patrimoniul UNESCO. Articolele care au incriminat fapta s-au intins pe o durata de doi ani, timp in care au curs sute de sesizari din partea iubitorilor naturii.

In final, autoritatile au decis ca s-au comis ilegalitati si lucrarile au fost oprite. In paralel, ex-primarului Grec (acum consilier local in Borsa) i s-a intocmit un dosar penal. La sfarsitul lunii trecute, dupa ce cazul a trecut prin mai multe birouri ale Parchetului, s-a dat rezolutia. Procurorul a decis scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Grec.

Procurorul spune ca in perioada 2001-2002, in cadrul Primariei Borsa s-au luat hotarari referitoare la dezvoltarea turistica a zonei si implementarea proiectului Luna-Ses Borsa, care "prevedea alimentarea cu apa a stanelor din zona Stiol" si "alimentarea cu apa a tunurilor de zapada" (o gaselnita a lui Grec pentru a-si argumenta interventia buldozerului prin care a triplat suprafata lacului, distrugandu-l - potentii financiari ai momentului si "investitorii" locali doreau sa transforme micul tau intr-un lac in jurul caruia sa construiasca mai multe casute de vacanta, un debarcader...). Pana la urma, chiar Grec a recunoscut ca ideea era aberanta si ca aductiunea de apa se va realiza din raul Viseut.

Faptele lui Grec

Procurorul enumera faptele lui Grec: "a organizat si desfasurat lucrari de amenajare in zona Lacului Stiol, realizand un dig in jurul lacului si un drum de acces, un canal de deversare a apei din lacul artificial creat prin realizarea digului.

Aceste lucrari au determinat marirea suprafetei luciului de apa si distrugerea unei portiuni de mlastina (acolo nu a existat niciodata mlastina, n.red.), ce prezenta importanta stiintifica. Activitatea invinuitului a fost constatata de Inspectoratul de Protectie a Mediului Maramures, care, la data de 24.10.2002, a dispus sistarea lucrarilor.

Probele administrate in cauza au stabilit ca invinuitul a dispus sa se execute asemenea lucrari fara a avea avizele, aprobarile si acordul institutiilor si organelor ce aveau atributii in domeniul protectiei mediului, a florei si faunei din ariile protejate, conform actelor normative in vigoare." Se mai indoieste cineva de vinovatia lui Grec? Da, procurorul, care a dispus scoaterea de sub urmarire penala, considerand ca "nu s-au realizat elementele constitutive ale infractiunii de distrugere, deoarece invinuitul nu a intreprins activitati cu intentia de a distruge flora si a aduce prejudicii mediului din zona Lacului Stiol, zona care s-a stabilit ca avea valoarea stiintifica". Nu exista intentie, deci nici vinovatie, iar Grec este curat-lacrima.

Curios e ca rezolutia nu a fost comunicata Directiei Silvice Bistrita, desi institutia s-a constituit parte civila in procesul penal. Decizia a fost atacata, dar nu ne inchipuim ca se va schimba ceva. Zarurile au fost aruncate si interesele in jurul acestui tau nu permit sanctionarea unui protejat de talia lui Grec.

Ramane intrebarea: Taul Stiol, un monument al naturii, nu va mai fi niciodata ce a fost, dar cine raspunde de distrugerea sa? Nimeni?