Agentia Nationala de Consultanta Agricola a fost infiintata prin Hotararea de Guvern nr. 676/1998, modificatacu nr. 676/1999. Agentia este o institutie publica, cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat si se afla in subordinea directa a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

ANCA se adreseaza tuturor producatorilor agricoli privati, indiferent de statutul lor juridic.

Scopul acestui organism este unul complex: consultanta, extensie, informare si formare profesionala in vederea constituirii exploatatiilor performante economic, respectandu-se atat proprietatea, cat si criteriul de accesibilitate la tehnologii avansate, avand ca rezultate capitalizarea si eficienta prin pregatirea fermierilor pentru a intra pe piata europeana a produselor agricole cu sanse reale de reusita.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola are ca obiect de activitate sprijinirea procesului de reforma in agricultura prin activitati de popularizare si asistenta tehnica de specialitate, consultanta manageriala, formare si perfectionare profesionala si, mai ales, asigurarea fluxului informational necesar atat producatorilor agricoli din sectorul privat, cat si specialistilor din agricultura.

Specialistii din intreaga retea de consultanta agricola la nivel de tara sunt implicati in promovarea si punerea in practica a programelor si strategiei nationale agricole, a programelor internationale, si sprijina producatorii agricoli in accesarea fondurilor internationale cum ar fi cele prin Banca Mondiala, Uniunea Europeana, programe Phare sau SAPARD.

De asemenea, acorda consultanta investitorilor straini in indentificarea posibilitatilor si oportunitatilor de investitii in domeniul agricol.

Pentru atingerea scopului si obiectivelor sale, ANCA a stabilit o strategie pe termen mediu si lung. Aceasta prevede, intr-o prima faza, constituirea formatorilor (instructorilor), instruirea producatorilor agricoli pentru intocmirea planurilor de afaceri, studii de piata, informatii privind preturile pamantului sau evaluarea proiectului de pregatire a fermelor demonstrative.