Lifturi care nu ajung niciodata pana aici, si asta nu pentru ca nu ar functiona ci pentru ca nu au fost prevazute sa-si deschida usile la un etaj care, teoretic, nu exista, in locul cel mai apropiat de cer si poate cel mai putin cunoscut de obisnuitii Spitalului Judetean Salaj -Zalau. Compartimentul de endocrinologie ocupa etajul opt al spitalului si ofera bolnavilor internati aici cea mai frumoasa panorama in trei puncte cardinale, nord-est-sud. Cam atat.

Pacient, pentru o scurta perioada la una din sectiile aflate la etajul sapte al spitalului, nu am avut niciodata dispozitia pentru a urca cateva scari ca sa vad ce se afla la etajul superior. Prea putini oameni urcau acolo si de aceea ma gandeam ca nu are prea multa importanta ce sau cine se gaseste sus.

O mica bucatarie, un salon mic pentru consultatii si inca doua saloane inghesuite pentru pacienti sunt spatiile pe care le ocupa compartimentul de endocrinologie, singurul existent la nivel de judet. Si ca reteta sa fie completa, se mai adauga un medic, acelasi atat in compartiment cat si in policlinica, cinci asistente si o infirmiera. In total zece paturi si 5.000 de bolnavi cu gusa in intreg judetul.

Specialitatea medicala numita endocrinologie nu spune prea multe lucruri unui om obisnuit prins in „meandrele concretului" cotidian. Iar o definitie a acestei stiinte, care studiaza glandele (organele secretoare), fiziologia si patologia lor si reglajele neurohormonale, nu spune nici atat. De aceea am apelat la un specialist. Dr. Szekely Aurelia este seful compartimentului de endocrinologie al spitalului judetean. Cum era de asteptat, aflam ca endocrinologia este „cea mai frumoasa si mai interesanta" specialitate medicala care se ocupa de glande si secretiile hormonale responsabile de echilibrarea organismului uman.

De la calitatea tenului, la ritmul cardiac, de la senzatia de bine la starea de veghe, toate au legatura cu glandele si secretiile acestora.

Fapt divers

Prima sectie si prima catedra de endocrinologie din Europa a fost infiintata la Bucuresti. Potrivit datelor unui studiu efectuat de catre seful compartimentului din spitalul judetean, 42 la suta din copiii familiilor care locuiesc in zona subcarpatica sufera din cauza gusei.

Tratamentul cu hormoni de crestere costa aproximativ 10.000 de RON (100 de milioane de lei vechi) pe luna, pentru un singur bolnav. in urma cu doi ani a aparut primul program national care obliga industria alimentara sa foloseasca sarea iodata (vezi spoturile TV din urma cu doi ani cu oile).

Desi nu sunt considerate urgente majore, bolile endocrine pot provoca moartea intr-un interval scurt de timp. Obezitatea nu este intotdeauna o boala endocrina.

Salajul, zona endemica

Prezenta endocrinologiei in Salaj este datata 1981, anul in care se infiinteaza cabinetul din policlinica. La inceputul anilor 1990 se infiinteaza si compartimentul cu paturi pentru toti bolnavii care necesitau tratament si ingrijire medicala. In prezent se lucreza cu 50 de bolnavi pe luna care sunt internati pentru perioade de timp ce variaza intre cinci si sapte zile.

In saloanele cu pacientii de la endocrinologie erau cazati, inainte de infiintatrea compartimentului, copiilor internati la pediatrie.

Dr. Szekely Aurelia spune ca Salajul este o zona endemica in care gusa este una din cele mai frecvente boli intalnite, fapt datorat, in parte, lipsei de iod din sol si apa. Alte boli frecvent intalnite sunt bolile glandelor suprarenale, spasmofilia, adenoamele hipofizare, nanismele si osteoporoza.

Analizele pentru determinarea hormonilor tiroidieni se fac in spital, alte analize, mai complexe, se fac la laboratoarele particulare. Bineinteles pe bani. Computerul tomograf, un „El Dorado" nematerializat inca al medicilor din spital, ar putea fi folosit si pentru bolnavii acestui compartiment in evaluarea situatiei glandei hipofizare, una din cele mai importante glande, responsabila de o parte din dezechilibrele hormonale ale organismului.

Din cauza lipsurilor generalizate la nivelul intregului spital, pacientii au devenit sponsori. Asteptarile cadrelor medicale de aici se rezuma la medicul nou care trebuie sa vina dupa ce isi incheie concediul de maternitate.

Endocrinologia mai poate fi considerata si specialitatea in care se mai intampla si minuni. In anul 1983 o femeie a fost adusa la spital in stare de coma cu adenom hipofizar, glanda hipofiza se marise foarte mult si presa asupra creierului.

Transportata la Bucuresti a fost operata iar persoana in cauza traieste si acum, in ciuda previziunilor sumbre ale medicilor.

Pentru majoritatea oamenilor compartimentul de endocrinologie ramane o necunoscuta, zece paturi de spital la un etaj care, teoretic, nu exista.

Boli endocrine

*Boala Addison - insuficienta cronica a glandei corticosuprarenale ce se manifesta de cele mai multe ori treptat. Oboseala cronica si slabirea muschilor, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate sunt caracteristice bolii Addison. In aprope jumatate din cazuri sunt prezente greata, starea de voma si diareea. Tensiunea arteriala este scazuta si scade si mai mult la statul in picioare, cauzand ameteala si lesin. Bolnavii sunt iritati si sufera depresii.

*Boala Cushing - este rezultatul unei hipersecretii de hormoni corticosteroizi a corticosuprarenalelor. Acest sindrom este exact opusul bolii lui Addison.

Oasele sunt alcatuite dintr-o matrice proteica si calciu, ambele fiind fectate in sindromul Cushing. Excesul de cortizol afecteaza matricea proteica si duce la scaderea absorbtiei calciului la nivel intestinal si cresterea excretiei renale a acestuia. Astfel oasele devin mai fragile si predispuse la fracturi.

*Gusa - crestere patologica de volum a glandei tiroide care determina aparitia unei tumefieri pe fata anterioara a gatului; poate fi insotita de hipertiroidie sau de hipotiroidie.

*Osteoporoza - leziune osoasa caracterizata prin subtierea si rarefierea oaselor, cu formarea unor cavitati de diverse dimensiuni, ca urmare a dilatarii canaliculelor osoase. Apare in diferite boli endocrine, in urma unei imobilizari indelungate, a unor traumatisme sau la varste inaintate, frecventa mai ales la femei dupa menopauza.