Sambata, la Teatrul National, va avea loc Gala Wella, cu cele sase rubrici propuse: concursul de saloane de coafura, tendinte noi in coafura, invitat special, prezentare de moda, demonstratii ale scolilor de coafura si expozitia de aparatura si produse de coafura de ultima generatie.

Prezentarea de moda va fi sustinuta numai de tineri designeri clujeni, cu sase colectii create de Alina Morar, Amir si Dan Arcus - moda masculina, sectiunea real people, Andra Clitan, Anca Groza - colectie de inspiratie britanica, Monica Nechita - stil urban si Smaranda Almasan. Anca Groza propune colectia "Poppins Pops Out".

"Este o colectie de autor, facuta pentru scena, pe care am prezentat-o la Galele Universitatii de Arta si Design ca proiect de diploma. Am expus-o si la "Festtop Navodari" si la "Summer Fashion Festival Mamaia", unde a facut o buna impresie. Colectia are ca punct de pornire un personaj indragit al copilariei, Mary Poppins.

Caracterul ei a fost cel care mi-a dat vectorii principali ai colectiei, deoarece este, pe rand, vesela si severa, dar cel mai important element de care m-am folosit este puterea ei de a iesi din cotidian. In dezvoltarea conceptului, am folosit elemente tipic britanice, pe care le-am modelat in spiritul atmosferei din carte si film.

Colectia ofera, la fel ca si personajul pretext, o iesire atipica din cotidian, o incursiune in lumea magica a imaginatiei". Proiectul a costat peste o suta de milioane de lei, bani oferiti de parinti. A reusit o prognoza stilistica completa pentru ca s-a inscris in linia celei mai noi tendinte toamna iarna 2005-2006, stilul "guvernanta".

Vremea guvernantelor a revenit

"Jocurile de carouri, cromatica rece in diferite tonuri de maro, bej cu ace puternice de turquoise si bordo, sacourile cu inchidere in spate sau cu susul in jos, folosirea de elemente tipic masculine precum cravatele, bastoanele si accesoriile tipice Mary Poppins – genti mari si umbrelute dantelate pun accent pe ideea de calatorie intre cotidian si imaginar si dau un aer de feminitate britanica", sustine stilista.

Colectia contine si piese pret-a-porter: palarii, pantaloni bufanti, umbrele. Creatoarea a folosit multa stofa, piele intoarsa si tafta, in jocuri mat-lucios. Anca Groza este de parere ca moda autohtona evolueaza in directia occidentala si este convinsa ca exista o concurenta puternica intre scoala de moda clujeana si cea din Bucuresti. "Ei ne privesc cu un ochi sceptic si noi pe ei la fel.

Dar poate fi vorba si de un pic de invidie din partea lor", spune ea. Absolventii universitatii bucurestene de design nu prezinta colectii ca proiecte de diploma la sfarsitul anilor de studii. La Cluj este o adevarata frenezie: toti absolventii creeaza, indiferent cat de mari sunt costurile.

Stilista spune ca stilul "guvernanta" a intrat in forta in sezonul toamna iarna 2005-2006 si ca se mentine. Pe langa stilul rusesc si stilul Hitchcock, se lanseaza si rochita de preerie, vestimentatia feminina a vestului salbatic. Rochiile simple empire cu imprimeuri marunte, cu talie ridicata si bonetica, gulere si maneci din dantela vor fi in mare voga.