Fostul procuror – sef adjunct al Tribunalului Salaj, Chivu Papita, a fost pensionat dupa ce solicitarea sa de pensionare inainte de termen a fost aprobata de Casa Judeteana de Pensii la inceputul acestei saptamani.

Dosarul de pensionare a fost aprobat inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, unde dosarul a continut mai multe certificate medicale care atesta ca Papita este beteag. Dosarul de pensionare al lui Papita a fost aprobat de Casa Judeteana de Pensii Salaj prin decizia 114267/2005.

Precizam ca la data la care Papita si-a depus dosarul de pensionare, in 8 septembrie, directorul general al CJP Salaj, Dumitru Bojan, a refuzat aprobarea sa din cauza ca normele de aplicare a legii 303/2004 privind statutul magistratilor nu fusesera publicate.

„Am consultat Casa Nationala de Pensii, a intrunit conditiile", a declarat directorul adjunct al institutiei, Florian But. Amintim ca Papita a facut presiuni pentru aprobarea dosarului de pensionare, dupa ce seful Casei Judetene de Pensii, Dumitru Bojan, a refuzat sa aprobe dosarul. Bojan a admis ca a fost sunat de Papita.

„M-a sunat foarte suparat si mi-a zis ca angajatii mei nu cunosc legea", a declarat Bojan.

Papita se afla acum in concediu de mai bine de trei luni, dupa ce a fost denuntat ca a luat mita pentru a favoriza un dosar.

Ancheta cu privire la faptele de care s-ar face vinovat fostul procuror-sef adjunct se afla inca in faza de cercetare, de mai multe luni, chiar daca procurorul Departamentului National Anticoruptie care se ocupa de caz, Ioan Irimie, nu a mai calcat prin Salaj de la inceputul scandalului. „Dosarul se afla inca in cercetare", a admis Irimie, fostul sef al DNA Cluj.

Actualul procuror-sef al Departamentului National Anticoruptie, Crin Bologa, a fost coleg timp de mai multi ani cu Papita, insa a infirmat o previzibila scoatere de sub urmarire penala a fostului sau coleg. „Procurorul care ancheteaza cazul are independenta totala asupra cazului.

Vine la mine cu rezolutia, daca sunt de acord o mentin, daca nu o modific, si el poate face plangere", a explicat Bologa. Am solicitat in mai multe randuri lui Papita sa ne spuna de ce boli sufera. „Sufar de multe boli", a fost singura declaratie a lui Papita.

Am solicitat Cristinei Lita, purtatorul de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii, stadiul aprobarii dosarului de pensionare al lui Papita, insa raspunsul la solicitarea formulata in baza legii 544/2001 nu ne-a parvenit pana la inchiderea editiei. „Dureaza prea mult", a fost explicatia reprezentantilor biroului de presa.

Este cert insa ca dosarul lui Papita nu a facut obiectul sedintei de plen a CSM din aceasta saptamana. „Noi am auzit ca au aprobat dosarul, dar la noi inca nu a ajuns nimic", a declarat directorul economic al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Maria Ilisan.