Greva profesorilor ar putea rezolva situatia deficitului financiar inregistrat la nivelul judetului in ceea ce priveste asigurarea salariilor personalului din invatamint pina la sfirsitul anului.

Judetul Botosani a primit la rectificarea bugetara in jur de 11 miliarde de lei, dintr-un necesar de peste 90 de miliarde de lei, iar pentru plata lunara a personalului din invatamint sunt necesare in jur de 94 de miliarde lei. In aceste conditii, grevistii au dat o mina de ajutor guvernantilor ca sa rezolve problema salariilor dascalilor pina la sfirsitul anului.

Reprezentantii Consiliului Judetean sunt de parere ca cele 94 de miliarde de lei nu ar mai fi necesare, in conditiile in care profesorii nu vor fi remunerati pe perioada grevei. „Ar rezolva problema salariilor aceasta greva, insa ma indoiesc sa nu le plateasca. Dupa parerea mea, cadrele didactice vor primi bani si pentru perioada grevei.

Pentru invatamint ar trebui sa acoperim diferenta lunii noiembrie, pentru ca salariile din decembrie, se platesc in ianuarie", a declarat Maria Bordas, director executiv in cadrul Consiliului Judetean. Cele mai afectate de greva vor fi acele familii in care ambii membri sunt dascali. Reprezentantii sindicatelor din invatamint sustin ca in invatamintul botosanean exista zeci de astfel de cazuri.

Greva in invatamintul botosanean va continua si saptamina viitoare, asta in ciuda faptului ca au existat si telefoane conspirative din partea unor directori de scoli prin care se solicita profesorilor sa mearga la ore.

Cele doua sindicate reprezentative din invatamint, respectiv Liga Sindicatelor din Invatamint si Sindicatul Invatamintului Preuniversitar, au facut o adresa comuna pentru organizarea unui mars si miting, marti, 29 noiembrie, intre orele 10-12. Profesorii vor marsalui pe traseul Colegiul national „A.T.Laurian", strada Cuza Voda si Prefectura.

„Am facut apel la toate persoanelor aflate in greva din municipiul Botosani, dar si din Dorohoi, sa participe la aceasta actiune de protest. Protestul s-a radicalizat, numarul grevistilor continuind sa creasca. Daca la primele negocieri reprezentantii Guvernului a luat cunostinta de solicitarile noastre, la ultima intilnire s-a sters cu buretele totul.

Surprinzator este ca, in aceasta perioada, s-a solutionat litigiul minerilor, s-au marit salariile parlamentarilor si a personalului din Justitie, care depasesc de trei-patru ori solicitarile noastre. Guvernantii ar dori sa mai stam o luna, doua, in greva ca sa rezolvam problema bugetului pe 2006", a precizat Gheorghe Constantinescu, liderul LSI Botosani.

Curtea Constitutionala va da pina luni o hotarire in privinta legalitatii grevei din invatamint.