La sfarsitul lunii octombrie, procurorii maramureseni l-au scos basma curata pe cel vinovat de distrugerea unui lac alpin, monument al naturii aflat in patrimoniul UNESCO. Dupa doi ani de cercetari s-a ajuns la concluzia ca fostul primar PSD de Borsa a savarsit "crima verde"... fara intentie.

Insa rezolutia procurorului a fost atacata de Directia Silvica Bistrita, singura institutie a Statului care arata un interes fata de acest caz.

Sfarsitul lunii octombrie a fost dezamagitor pentru iubitorii naturii si dreptatii. Ex-primarul borsean Gavrila Grec a fost scos de sub urmarire penala de procurorii maramureseni, desi din probele administrate a reiesit ca Izvorul Bistritei Aurii (cunoscut sub denumirea Taul Stiol), arie protejata, inclusa in patrimoniul UNESCO, a fost distrus in vara anului 2002, prin interventiile acestuia.

Argumentul procurorilor a fost ca invinuitul... nu a comis fapta cu intentie. Conform „logicii", lipsind elementul intentiei, nu exista nici infractiunea de distrugere pentru care a fost cercetat!?

Aceasta rezolutie, pe care am comentat-o pe larg intr-un material anterior, este jignitoare la adresa legii si a celor care sunt platiti din bani publici pentru a o aplica. Practic, in acest caz, lui Grec i se aduc numeroase acuze, in final concluzionandu-se ca „nu este vinovat".

Dupa emiterea rezolutiei, iubitorii naturii, cei care au sesizat in numeroase randuri autoritatile Statului despre acest masacru al Taului, au atacat hotararea.

Recent, impotriva acestei rezolutii, au facut plangere si reprezentantii Directiei Silvice Bistrita. "Solutia este nejustificata, intrucat Codul Penal sanctioneaza distrugerea din culpa, invinuitului i se poate retine savarsirea faptei din culpa, fiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii de distrugere din culpa. Mai mult, fapta savarsita a produs consecinte deosebit de grave.

Ele s-au rasfrant asupra Lacului Stiol, care, in urma faptei savarsite de invinuit, a suferit o degradare importanta, ce nu se mai poate repara.

In cauza, asa cum retine si procurorul, s-au administrat probe din care rezulta ca invinuitul a dispus sa se execute lucrari fara a avea avizele si aprobarile institutiilor cu atributii in domeniul protectiei florei si faunei din ariile protejate", se specifica in plangerea inaintata de Coman Alexandru, consilier juridic al Directiei Silvice Bistrita.

Grec, o teapa la buget

Mentionam ca Directia Silvica Bistrita este direct interesata in acest caz, institutia fiind constituita parte civila inca din mai 2005. Iar daca s-ar ajunge si la decontarea despagubirilor in acest dosar, atunci vinovatul ar trebui sa plateasca 450 milioane lei, asa cum s-a stabilit printr-un studiu al specialistilor Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov.

Cu alte cuvinte, daca Grec a scapat nevinovat, aceste daune trebuie suportate de Statul roman, adica din bugetul public.

Dupa ce o buna perioada de timp s-a lasat linistea peste acest subiect, acum in zona a izbucnit un nou scandal, protagonisti fiind reprezentantii Administratiei Parcului National Muntii Rodnei si meteorologii din Pietrosul Rodnei. Aceasta cearta a fost generata de faptul ca ultimii au emis pretentii asupra drumului de acces in rezervatie.

Specialistii si montaniarzii deopotriva sustin ca acest drum ar trebui inchis pentru vizitatori si turisti si deschis doar in cazurile speciale.

Meteorologii se opun acestei idei, sustinand ca drumul le-ar apartine de drept, desi acesta face parte integranta din Parcul National! Cine e in spatele acestei pretentii a meteorologilor? Nu ne indoim ca si Grec face parte dintre regizorii scandalului, fostul primar borsean sustinand in proiectele sale mirobolante ca doreste investitii in zona...

Despre acest subiect cald si rezolutia de doi lei a procurorilor, a fost informat zilele trecute, printr-o scrisoare adresata de montaniarzii maramureseni, si Jonathan Scheele, sef al delegatiei comisiei europene in Romania. Mai asteptam (cat?) ca reprezentantii Parchetului Maramures sa-si faca datoria in cazul Stiol si sa nu-i mai protejeze pe cei vinovati de fapte penale evidente.