Patronii firmei "VGB Invest" SRL Bucuresti, fratii Octavian si Marian Iancu, nu renunta la combinatul "Solventul" din Timisoara.

Cei doi controversati afaceristi, cercetati penal pentru fraudarea rafinariei "Rafo" SA Onesti, au formulat recurs fata de sentinta Tribunalului Alba prin care SC "Valkiria" SRL Bucuresti a fost declarata castigatoare a licitatiei organizate de lichidatorul judiciar al combinatului.

Fratii Iancu au ratat, prin pierderea licitatiei, o afacere in valoare de cateva zeci de milioane de euro, suma care reprezinta valoarea terenului aflat in proprietatea "Solventul".

Alaturi de "VGB Invest" au mai formulat recurs in cauza "Frank Invest" SRL Sacalaz, "Concept LTD" SRL Bucuresti, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Directia Generala de Finante Publice (DGFP) Timis si SC "Tender" SA.

Primele doua societati s-au "batut" pentru cumpararea societatii timisorene, in timp ce "Concept LTD" este beneficiara unei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti, pronuntata in aprilie 1999, conform careia AVAS trebuia sa-i vanda 81,667 la suta din actiunile detinute de Statul Roman la "Solventul".

De mentionat ca cererea formulata de "Concept LTD" SRL Bucuresti, de punere in aplicare a sentintei Curtii de Apel Bucuresti, din 1999, a fost respinsa de Tribunalul Alba in 28 aprilie 2005. AVAS, DGFP Timis si SC "Tender" SA sunt cei mai importanti creditori ai "Solventul", care are in prezent datorii de peste 300 miliarde lei.

Recursul urmeaza sa fie judecat la Curtea de Apel Alba Iulia in 14 decembrie 2005. De mentionat ca fratii Iancu detin prin "VGB Oil" SRL 6,7 la suta din actiunile combinatului, in timp ce creditorul Ovidiu Tender are, prin intermediul companiei care-i poarta numele, un procent de 9,8 la suta din pachetul de actiuni.

Patronii "VGB Invest" au incercat toate metodele juridice pentru a obtine anularea licitatiei. Saptamana trecuta, in 29 noiembrie 2005, Tribunalul Alba a judecat o contestatie a fratilor Iancu la ultimul raport prezentat de lichidatorul judiciar - SC "Ferm Consult" SRL Timisoara - care a stat la baza deciziei judecatorului sindic de a declara "Valkiria" SRL drept castigatoare a licitatiei.

Avocatul firmei "VGB Invest" a sustinut in instanta ca "Valkiria" SRL nu si-a indeplinit in mod legal obligatiile de plata, astfel incat firma respectiva ar fi decazuta din drepturile de cumparator si nu poate solicita autentificarea contractului de vanzare-cumparare.

Judecatorul sindic Mircea Noslacan a respins contestatia reprezentantilor "VGB", oferind, in acelasi timp, acestora posibilitatea de a formula recurs in termen de 10 zile de la pronuntarea sentintei.

"Valkiria" SRL Bucuresti a fost declarata castigatoare a licitatiei. "VGB Invest" a fost descalificata ca urmare a neplatii la timp a sumei supraofertate, cifrata la 22 milioane de euro.