Dupa cazul profesoarei Mariei Croitoru, amenintata de proprii elevi in timpul orelor de curs de la Colegiul Tehnic Energetic, scoala constanteana este scena unui nou caz de violenta. Un baiat de clasa a VIII-a, de la scoala Generala „Aurel Vlaicu", a fost agresat de patru indivizi care au patruns cu forta in incinta institutiei.

Potrivit reprezentantului Inspectoratului scolar Judetean Constanta, Dima Zainea, vina o poarta si societatea civila, care nu trage un semnal de alarma in privinta tot mai deselor acte de violenta, iar o solutie viabila ar fi reintroducerea jandarmilor in asigurarea pazei si securitatii unitatilor scolare.

Mai mult, ISJ se afla in impas, nestiind ce masura se poate lua impotriva profesoarei Maria Croitoru, in conditiile in care aceasta este titulara pe post si a promovat testul psihologic cu brio.

Invatamantul romanesc a inceput sa „capituleze" in fata tot mai deselor cazuri de violenta.

Cazul profesoarei Maria Croitoru, de la Colegiul Tehnic Energetic Constanta, amenintata de elevi in timpul orelor de curs, va fi rediscutat in cadrul unei comisii formate la nivelul Inspectoratului scolar Judetean Constanta, avand in vedere si noile „filmulete" difuzate pe internet.

„S-a analizat situatia cu noile ei elemente si am instituit o alta comisie care va elucida si sanctiona atat elevii, cat si profesoara de limba romana", ne-a declarat Dima Zainea, subliniind totodata ca „la nici un profesor normal nu se poate intampla o asemenea debandada".

Cu toate acestea, inspectorul general scolar Dima Zainea a aratat ca la ora actuala nu se poate lua nici o masura impotriva Mariei Croitoru, de vreme ce aceasta a fost declarata apta in urma testului psihologic pentru titularizarea pe post si nici pana la ora actuala nu a depus o plangere impotriva „agresorilor" sai. La fel cum nici parintii elevilor nu au acuzat-o pe profesoara de ceva.

De asemenea, tinand cont de gravitatea si duritatea imaginilor, care ii arata pe elevi jucand leapsa cu poseta profesoarei, dar mai ales folosind un limbaj vulgar si amenintand viata cadrului didactic, reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie s-au autosesizat, urmand ca si lucratorii de politie sa investigheze cazul, dupa cum ne-a declarat Victor Popescu, seful IPJ Constanta.

Un nou eveniment vine insa sa confirme gradul ridicat de violenta cu care se confrunta sistemul educativ romanesc, si cel constantean in mod special. In cursul zilei de vineri, 9 decembrie a.c., patru persoane au patruns cu forta in incinta scolii Generale „Aurel Vlaicu" Constanta, in ciuda impotrivirilor directoarei adjuncte si a elevului de serviciu.

Dupa ce au imbrancit-o pe directoarea adjuncta, indivizii au urcat la etajul superior al institutiei, unde au agresat un elev de clasa a VIII-a.

Tatal adolescentei palmuite, amendat pentru comportament violent

Acestia au fost chemati de o eleva de clasa a VIII-a, care dupa ce l-a palmuit pe unul dintre colegi, a fost palmuita la randul ei. La aparitia jandarmilor, doi dintre ei au reusit sa sara pe fereastra, fiind retinuti doar Daniel Alexandru D., de 18 ani si Andrei S., de 15 ani, amendati fiecare cu 500 RON pentru incalcarea normelor legale de acces intr-o institutie de invatamant.

In timpul cercetarilor s-a stabilit si identitatea celorlalti doi tineri, acestia fiind Alexandru Lucian C., de 17 ani si Bogdan Tudor H., de 16 ani, jandarmii amendand-i si pe ei cu 350 RON de persoana. Potrivit Luciei Ene, directorul adjunct al institutiei, cei patru baieti au fost elevi ai scolii.

La locul incidentelor a venit si tatal minorei palmuite, care dat fiind faptul ca avut un comportament agresiv si a adresat expresii jignitoare cadrelor didactice, a fost la randul sau amendat cu 200 RON.

Potrivit afirmatiilor lui Dima Zainea, motivele pentru care sunt intalnite tot mai multe cazuri de agresiune in randul elevilor sunt atat lipsa pazei asigurate de organele de ordine, cat mai ales lipsa unei implicari active din partea societatii civile. „Jandarmii nu mai asigura securitatea scolilor, pentru ca li s-a retras acest drept prin ordin guvernamental.

Sunt de acord cu revenirea jandarmilor, dar aceasta problema trebuie ridicata Ministerului de Interne si mai ales societatii civile, care ar trebui sa se implice mai mult", ne-a declarat Dima Zainea. Ba mai mult, acesta a accentuat necesitatea implicarii familiei. „Realisti fiind, trebuie sa realizam ca problema nu sta nicidecum in puterea gardienilor plantati la usile liceelor.

Cauza este multipla, iar scoala singura nu poate rezolva toate aceste probleme", a adaugat Dima Zainea.