Incepind de simbata, Moldova si Iasul au un aliat de nadejde la Bucuresti, in fata Guvernului si a Bancii Mondiale. Este vorba despre insusi directorul de tara al Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat.

Dupa intilnirea pe care a avut-o cu sefii judetului si ai municipiului in Sala Galbena a Casei Patrate, acesta s-a aratat foarte impresionat de bogatia culturala a Iasului, de disponibilitatea autoritatilor si de frumusetea locurilor.

Parerea buna pe care si-a facut-o despre Iasi nu l-a impiedicat insa pe reprezentantul BM sa priveasca obiectiv carentele administrative si lipsa de dezvoltare a zonei rurale din judet. „Voi fi vocea Moldovei la Bucuresti. Moldova este mai in urma in ceea ce priveste dezvoltarea fata de celelalte regiuni din Romania.

Banca Mondiala vrea sa se implice in finantarea unor proiecte sustenabile pentru dezvoltarea Moldovei. Acesta este de fapt rostul nostru, de a-i ajuta pe cei care au ramas mai in urma sa recupereze", a precizat Owaise Saadat.

Concret, Saadat ii va sfatui pe directorii de programe din BM si pe reprezentantii Guvenului ca la intocmirea proiectelor de dezvoltare sa aiba in vedere ca prioritara zona Moldovei.

„In ceea ce priveste proiectele pe care le putem considera sustenabile, ele tin de domeniul sanatatii, educatiei, infrastructura, cresterea veniturilor polulatiei", a precizat Owaise Saadat, accentuind insa pe necesitatea dezvoltarii rurale.

Conform datelor furnizate de senatorul Varujan Vosganian, cel care l-a convins pe reprezentantul BM la Bucuresti sa viziteze Iasul, banii care vin in urmatorii patru ani in Romania de la respectiva institutie internationala se ridica la aproximativ 3 miliarde de dolari, adica in jur de 600 de milioane pentru fiecare dintre cele opt regiuni ale tarii.

Banii vor fi cheltuiti anual pentru finantarea a cite 5 proiecte. „Calea de acces rapid Iasi - Cluj, precum si soseaua de centura a Iasului se pot constitui in proiecte sustenabile pentru Banca Mondiala", a precizat Vosganian.