Desi majoritatea zvonurilor, inghitite si lansate pe piata inclusiv de Gheorghe Funar si adoptate, macar partial, si in PSD, dadea ca sigura o intelegere prealabila a demisionarilor din PRM cu presedintele PD Emil Boc si, pe cale de consecinta, o intrare rapida a acestora in randurile democratilor, ZIUA de Cluj este in masura sa dezminta aceasta ipoteza si sa va prezinte, in premiera, destinatia demisionarilor.

Intr-adevar, nu numai PD-ul, ci si PNL-ul, prin vocea presedintelui organizatiei liberale judetene, Marius Nicoara, si-au exprimat, mai mult sau mai putin voalat, interesul pentru grupul lui Calian.

Nici nu este de mirare, atata vreme cat cei cinci consilieri judeteni si cei doi consilieri locali ar fi asigurat, prin voturile lor, Aliantei D.A., alaturi de UDMR, majoritatea calificata in cele doua consilii. Pana la urma, doar jumatate din ipoteza respectiva s-a dovedit adevarata.

Intr-adevar, demisia de joi a survenit doar in urma unor negocieri prealabile, atata tot ca formatiunea cu care s-au purtat negocierile si s-a batut palma inaintea anuntarii demisiei colective nu este nici PNL, nici PD.

Din surse absolut sigure, ZIUA de Cluj a aflat ca noua casa politica a ex-PRM-istilor este Partidul Conservator (PC), lucru care urmeaza a fi confirmat, oficial, luni, intr-o conferinta de presa anuntata, deja, de catre grupul lui Calian. In acest fel, conservatorii vor impusca trei iepuri dintr-o lovitura.

In primul rand, vor castiga un deputat, lucru deloc putin pentru partidul cu cea mai redusa reprezentare parlamentara. In al doilea rand, filiala clujeana a PC, aflata in proces de restructurare prelungita, va beneficia de extrem de importantul capital de imagine pe care il vor aduce cu ei disidentii PRM.

Iar in al treilea, si cel mai important, vor reusi sa-si introduca potentialul de santaj si in consiliile local si judetean, prin cei doi, respectiv cinci consilieri cu care se vor trezi cazuti pleasca in ograda lor.

Iar acest lucru se va dovedi extrem de profitabil, in conditiile in care, din acest moment, majoritatea calificata necesara PNL, PD si UDMR pentru votarea unor proiecte de hotarari importante va sta, incepand de acum, la mana conservatorilor, intrati, astfel, pe usa din dos in legislativele locale.

Marea rocada sau "in genunchi ma-ntorc la tine"

O intrebare fireasca se naste privitor la modul in care vor putea convietui, din nou, sub aceeasi palarie, dusmanii de moarte Calian si Dan Brudascu. Pai nu va fi cazul.

Nemultumit ca nu a reusit sa obtina ceea ce negociase, in momentul inscrierii in PC, si anume presedintia filialei judetene, Dan Brudascu, impreuna cu cei circa o suta de fosti membri PRM pe care ii adusese in partidul lui Voiculescu, este in curs de revenire la sanul PRM, alaturi de idolul sau, Gheorghe Funar.

Aceasta revenire este perfect posibila, in conditiile in care Brudascu a fost, poate, singurul care a parasit partidul lui Vadim fara a fi, ulterior, balacarit de "tribun".

Amintim ca Brudascu fusese exclus din partidul ultra-nationalistilor in urma atacurilor furibunde lansate la adresa conducerii filialei judetene, in special la adresa presedintelui acesteia, Petru Calian, nemultumit ca pierduse locul eligibil pe lista candidatilor pentru Camera Deputatilor in favoarea lui Mircia Giurgiu.

La momentul respectiv, Brudascu nu contesta atat prezenta, impusa de la centru, pe lista a sindicalistului, cat indrazneala lui Calian de a se pune pe lista inaintea sa. In acelasi timp, Brudascu nu incetase sa le ia apararea atat lui Funar, cat si lui Vadim, victime, in viziunea sa, a conspiratorului Calian.

Asa se face ca demisia lui Calian si a oamenilor lui din PRM ii ofera lui Brudascu ocazia perfecta pentru a reveni in randul aplaudacilor vadimisti si funarioti, purtand deasupra capului aura de martir si victima a conspiratorilor invinsi, pana la urma, de Vadim.

In urma acestor miscari, conservatorii incep sa capete imaginea unei institutii reciclatoare de PRM-isti, o statiune balneara din care tocmai se intoarce acasa (in PRM) o prima serie de pacienti – grupul lui Brudascu, pentru a face loc seriei urmatoare – grupul lui Calian.