Firma care va inlocui compania franceza SADE la reabilitarea retelelor de apa din Cluj Napoca ar putea fi desemnata la nivel local, dupa ce o comisie a evaluat costul lucrarilor la aproximativ trei milioane de euro.

SADE a fost desemnata ca executant al lucrarilor in urma unei licitatii internationale desfasurate la Bucuresti, la sediul Ministerului Integrarii Europene.

Contractul dintre Compania de Apa Somes si firma franceza SADE va fi reziliat, dupa un scandal in care firma franceza a fost acuzata ca a avansat valori subevaluate in licitatia pentru desemnarea companiei care va reabilita retelele de apa din Cluj.

Consultantul lucrarilor, DHV Olanda prin Andras Gal, seful DHV Cluj, va inventaria va evalua lucrarile care nu au fost finalizate pentru a organiza o a doua licitatie, s-a stabilit intr-o intalnire a factorilor de decizie incheiata miercuri la Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Companiei de Apa Somes, Lucian Croitoru, admite ca firma franceza a "abandonat proiectult‘.

Amintim ca SADE a fost implicata in mai multe scandaluri cu Primaria Cluj napoca, cu filiala clujeana a Electrica SA si cu Consiliul Judetean Cluj, dupa ce muncitorii firmei franceze au sectionat mai multe cabluri electrice, fapt care a cauzat pagube de peste 1,5 miliarde filialei clujene a Electrica.

15.000 de consumatori de energie electrica au fost afectati, iar din cauza lucrarilor efectuate de SADE CGTH in centrul orasului au fost detasati mai multi politisti ai serviciului de Circulatie pentru a coordona traficul.

Firma a fost amendata si de inspectorii primariei din cauza ca lucrarile nu au fost efectuate potrivit termenelor. Totalul amenzilor date de inspectorii Primariei pentru angajatii SADE-CGTH se ridica la aproape 1500 de milioane de lei din cauza deteriorarii considerabile a drumurilor publice din municipiu.

Sapte dintre cele 17 amenzi au fost emise pentru SADE in vreme ce restul au fost acordate fie soferilor firmei franceze fie firmelor care au subcontractat lucrarile. Amenzile au fost date in baza a doua hotarari de Consiliu Local, 311/1999 si 808/2004.

SADE este castigatorul licitatiei pentru reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si alimentare cu apa din Cluj, contractata in 12 septembrie 2003. Lucrarile au inceput in aprilie 2004, data la care SADE-CGTH s-a angajat sa efectueze lucrarile pentru o suma care depaseste 34 de milioane de euro.

Seful DHV Cluj, Andras Gal, nu a putut fi contactat ieri din cauza unei sedinte prelungite.