Adrian Tarau este cetatean roman si are toate drepturile si libertatile consacrate de Constitutia Romaniei.

Din cate se cunoaste pana acum, nu a fost condamnat inca definitiv de nici o instanta romaneasca, astfel ca, in conformitate cu articolul 23(11) din legea fundamentala a Statului Roman, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie "pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata".

De aproape patru ani, el a iesit din tara, prin Vama Bors, ceea ce nu este, iarasi, nimic nelegal, nu a dobandit alta cetatenie intre timp si, in baza altui articol din Constitutie, "se bucura in strainatate de protectia statului roman", cu mentiunea ca "trebuie sa-si indeplineasca obligatiile, cu exceptia acelora ce nu sunt compatibile cu absenta lui din tara". Problema este daca autoritatile romane i-au cerut vreodata, prin mijloacele pe care tot Constitutia si celelalte legi interne le-au pus la indemana lor, sa se achite de aceste obligatii corelative.

GAZETA a descoperit, cu stupoare, ca nu s-a facut absolut nici un demers in acest sens si ca opinia publica a fost indusa in eroare cu nerusinare, fiind lasata sa creada ca justitia romana se ocupa de aducerea cu forta din strainatate a fiului fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau.

Ce au spus ministrii PSD

"Nu am nimic de ascuns. Acum sunt in Ungaria. O sa vin acasa si o sa ma pun la dispozitia organelor de cercetare penala", declara Adrian Tarau in luna mai a anului 2002, dupa ce a aflat ca, dupa redeschiderea urmaririi penale, fusese citat in dosarul "Lucmir", in care era invinuit de contrabanda cu benzina.

"Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, acuzat de contrabanda cu produse petroliere, ar putea fi dat in urmarire prin Interpol, in cazul in care nu se va prezenta pentru audieri, dupa ce va fi citat de mai multe ori la Politie", a declarat, in vara aceluiasi an, generalul Zaharia Toma, secretar de stat in Ministerul de Interne.

"Daca la prima, a doua, a treia citare persoana respectiva nu se prezinta, atunci se fac formalitatile pentru a fi data in urmarire generala, in conditiile in care avem informatii ca este plecata in strainatate", a mai spus secretarul de stat.

"In cateva luni cred ca vom avea toate acordurile necesare sa-l gasim", s-a pronuntat ulterior si Ioan Rus, ministru de interne in perioada respectiva.

"Pana acum, politistii i-au trimis lui Adrian Tarau o singura citatie prin care era invitat la audieri, la Directia Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), dar acesta nu s-a prezentat".

Codul de procedura penala obliga organele judiciare sa-i aduca invinuitului la cunostinta "fapta pentru care este invinuit, incadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii." Se mai dispune ca "o persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere daca, fiind anterior citata nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara"

Sapte dosare si opt lucrari penale

"Informatiile despre unde se afla Adrian Tarau le vom obtine si le vom exploata in momentul in care vom avea un motiv sa-l cautam", a declarat, in 03.07.2002, generalul Florin Sandu, seful IGP.

"Politia asteapta rezultatul recursului in anulare in dosarul Lucmir privind pe Mircea Pocse, partenerul de afaceri al lui Tarau. Am intrat in posesia unor documente din Ungaria, prin care se infirma documentele avute in vedere initial in dosar si, mai mult decat atat, il implica pe Tarau in anumite operatiuni.

Solutionarea recursului in anulare este in stransa legatura cu mai multe dosare inregistrate in Bihor. Toate cauzele sunt legate intre ele, insa instantele s-au pronuntat in mod incorect asupra legalitatii actelor in operatiunile de achizitionare a combustibilului.

Pe documente a fost adaugata mentiunea «benzina de avion», fapt nereal, potrivit actelor de la furnizor, ceea ce inseamna contrabanda.

Procurorii de pe langa Curtea Suprema de Justitie au preluat sapte dosare penale si opt lucrari penale privind afaceri ilegale cu carburanti din judetele Bihor, Timis, Prahova si Arges, care au legatura intre ele si il vizeaza pe Mircea Pocse, complicele lui Tarau.

In toate aceste dosare – cu exceptia celui care asteapta solutionarea de catre instanta suprema a recursului in anulare formulat in cazul Lucmir – se fac cercetari. Toate aceste dosare privesc importuri de carburanti, afaceri cu petrol, evaziuni fiscale si neplata taxelor catre stat".

In 08.12.2002, comisarul sef Ioan Popescu, seful de atunci al Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR, declara pentru Mediafax ca "a fost finalizata traducerea documentelor oficiale trimise de autoritatile din Slovacia in legatura cu operatiunile comerciale cu produse petroliere derulate printr-o firma al carei coproprietar a fost, o vreme, Adrian Tarau. Imediat ce procurorii vor trimite dosarul intocmit pe numele lui Tarau, politistii vor relua audierile si cercetarile".

Nu exista nicaieri mentiunea ca este plecat din tara

GAZETA DE ORADEA a intrat in posesia mai multor adrese oficiale, de la institutiile competente, care demonstreaza ca fostii oficiali ai PSD si ofiterii obedienti acestuia au mintit si l-au protejat pe fiul fostului prefect de Bihor, suspectat de savarsirea unor grave infractiuni economice si de crima organizata.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a comunicat anul trecut ca Tarau "a iesit din Romania la data de 25.05.2002, prin P.T.F. Bors", data dupa care "nu mai detinem alte informatii cu privire la intrarile/iesirile acestuia in/din Romania, tara de destinatie, localitatea si domiciliul cetatenilor romani care tranziteaza frontiera".

Printr-o alta adresa, tot din 2005, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor a comunicat ca Tarau junior nu a solicitat schimbarea domiciliului sau acordarea vizei de resedinta la o noua adresa. El a figurat pe listele electorale de pe strada Moscovei din Oradea.

Se mai precizeaza ca "in evidentele noastre nu exista mentiunea de «plecat din tara»."

Nici o restrictie

Directia Generala de Pasapoarte a confirmat ca Adrian Tarau nu a solicitat aprobarea dobandirii statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Cea mai flagranta este precizarea aceleiasi institutii ca "Adrian Tarau nu figureaza in evidente cu restrictie privind dreptul de folosire a pasaportului".

Toate aceste comunicari sunt facute de functionari care nu-si permit sa minta, fiind altfel pasibili de raspundere penala pentru fals intelectual. Zaharia Toma, consateanul lui Adrian Nastase, si alti oameni ai caracatitei pesediste au sfidat insa opinia publica, dezinformand-o.

Din pacate, in aceste "dosare mari" se mai bate pasul pe loc. Fituica finantata de fugar il ridica in slavi pe noul ministru de interne, flatandu-l din orice pozitie.

Poate sa o faca oricat doreste: Vasile Blaga a privit, prea de aproape si "in direct", ratarea unei "mari promisiuni a politicii", cum era considerat – pana sa-i fie alaturat numele de cel al contrabandistilor - fostul deputat PSD Bihor Razvan Ionescu, ex-sef al Comisiei de Aparare, ca sa se mai lase sedus la experienta lui. Iar inceputul sfarsitului lui Nastase tot de la Oradea a pornit.

Dosarul "Lucmir", rezumat

Serviciul Roman de Informatii (SRI) s-a sesizat din oficiu, in 1998, ca in partea de vest a tarii, se realizeaza, in mod organizat, activitati de mare amploare, de contrabanda, sustrageri si evaziune fiscala cu produse petroliere, care au produs pagube importante economiei nationale si care erau de natura sa submineze economia nationala. Pentru documentarea legala a acestor infractiuni, la solicitarea SRI, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a autorizat interceptarea convorbirilor lui Tarau Adrian si ale unor complici ai acestuia. Ei reprezentau segmentul, din Romania, al unei organizatii infractionale cu caracter international.

Autorizarea interceptarilor a fost reinnoita de mai multe ori, tocmai pentru ca, prin continutul lor, acestea au confirmat indiciile initiale si au aratat si probat implicarea in acest tip de activitate infractionala a unor inalti functionari de stat din Ministerul Finantelor (Ion Capdefier), a unor functionari ai DGFPCFS Bihor (directorul general Ioan Lascau, comisarul Garzii Financiare Bihor (Florentiu Simionescu), ofiteri din IPJ Bihor (col. Cantemir Ursuta, col Radu Mihut, col. Terente Merce si col. Mircea Alexandru), a unor angajati ai SNP Petrom- Bihor precum si a numitilor Tarau Adrian, Pocse Mircea si Branzas Octavian.

Din continutul covorbirilor rezultau modalitatile de fraudare a statului roman prin operatiuni de contrabanda si evaziune fiscala, precum si modul in care erau sustrase importante cantitati de produse petroliere din depozitele SNP Petrom si de la sondele de extractie din judet, introduse in circuitul comercial sub paravanul unor firme fantoma. Prejudiciul estimat se ridica la cateva sute de miliarde de lei, motiv pentru care SRI a sesizat Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie pentru efectuarea de cercetari penale sub aspectul savarsirii infractiunii de subminare a economiei nationale.

Prin adresa nr 0054/1999, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a investit Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea (PCAO) pentru efectuarea urmaririi penale.

Totusi, aici nu s-a dat curs ordinului dat de parchetul superior ierarhic si nu s-au efectuat cercetarile solicitate de SRI, iar procesele verbale de interceptare au fost valorificate doar partial si nesemnificativ in dosarul nr 23/P /1999 al PCAO, cunoscut sub numele "Lucmir", cea mai mare parte a acestora fiind pastrata in conditii inadecvate la dosarul de casa, unde au fost practic dosite.

Procurorul Mascas Aurel a intocmit rechizitoriul nr 23/P/1999 din 23 mai 2000 si a dispus trimiterea in judecata doar a inculpatului Pocse Mircea Liviu pentru infractiuni marunte, in ciuda probelor care impuneau constatarea faptului ca s-au realizat si acte de contrabanda.

Sfera activitatilor infractionale cercetate a fost foarte mult restransa numai la o parte dintre activitatile comerciale ale unei singure firme, SC Lucmir Impex SRL Oradea, iar Mascas a mentionat in mod mincinos ca sesizarea remisa de SRI se suprapune cu activitatea de urmarire penala efectuata de PCAO cu privire la activitatea infractionala a Lucmir.

Concret, in perioada 4.01.1998 – 15.04.1998, Pocse Mircea, in calitate de administrator al Lucmir a important din Slovacia 1496,5 tone de benzina pentru aviatie in valoare totala de 2.650.476.616 lei, iar din Ucraina 499,8 tone uleiuri medii K.4 (combustibil pentru incalzit) in valoare de 677.789.473 lei, produse petroliere neaccizate si exceptate de la taxa pentru fondul special al drumurilor publice. Produse pe care le-a vandut, prin substituire, sub forma de carburanti auto mai multor agenti economici din Bihor si judetele limitrofe, incasand de la cumparatori si taxa pentru fondul special al drumurilor publice.

Pentru a impiedica verificarile financiar-contabile si identificarea evaziunii fiscale, Pocse a acceptat documente primare incomplete si nerecorespunzator intocmite, inregistrate in evidenta contabila a firmei prin care se atesta vanzarea a 1006 tone benzina aviatie catre SC AIR SERVICE SRL Jimbolia – firma inexistenta -, respectiv achizitionarea a 674.655 litri motorina in valoare de 1.917.511.188 lei de la SC UHAZ IMPEX SRL, tranzactie care, de fapt, nu a avut loc.

Prin rechizitoriul 23/P/1999, redactat de procurorul Aurel Mascas la 23.05.2000, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului fara sa sa-l inculpe pentru infractiunile de contrabanda, desi se facusera verificari si sub aspectul infractiunilor din legea vamala si existau demersuri, prin comisie rogatorie internationala, pentru a se intra in posesia documentelor comerciale si de transport din strainatate, care au si fost trimise instantei.

Din acestea si din alte probe de la dosar rezulta clar implicarea si a lui Adrian Tarau in escrocheria transfrontaliera, fara ca el sa intre insa in vizorul lui Mascas, promovat apoi procuror general adjunct la Oradea.

(Astfel, exemplificativ: Pocse Mircea si Tarau Adrian au avut indreptatirea de a angaja SC LUCMIR IMPEX SRL Oradea, firma importatoare, conform specimenelor de semnaturi de la banca; exista dispozitii pentru plati valutare externe semnate de Tarau Adrian in contul firmei exportatoare INTERZIS CORPORATION DELAWARE USA; din rulajul contului in lei al firmei LUCMIR, in perioada 1 ianuarie 1998 pana in 31 decembrie 1998, rezulta accesul la acesta si operatiuni efectuate de Pocse Mircea, Tarau Adrian si Jurjut Mircea; prin dovada de predare-primire din 12.10.1998, Holt Rodica, contabila firmelor LUCMIR si JURIAN ii preda administratorului Pocse Mircea dosarele cuprinzand documentele primare si evidenta contabila centralizata pana la nivel de balanta sintetica si bilant contabil, cu rezerva scrisa ca dispozitiile de plata catre casierie pe lunile martie, aprilie, mai si iunie 1998 trebuie "sa fie semnate de catre cei care au ridicat numerarul, respectiv

Tarau Adrian Nicolae, colaborator, pentru dispozitiile de plata in valoare totala de 596.574.461 lei si Pocse Mircea (administrator) pentru dispozitii de plata in valoare totala de 2.434.944.785 lei."; din extrasele din cartea mare partiala a SC LUCMIR SRL rezulta ca lui Tarau Adrian i s-a deschis cont separat pentru operatiuni financiare efectuate in perioada 1.09.1997-31.12.1997, respectiv 1.01.1998-10.04.1998; prin jurnalul pentru vanzari al SC LUCMIR SRL Oradea, pentru perioada 1.09.1997-30.10.1997, se atesta ca in aceasta perioada, in afara de inca doua firme cu rulaj minor, SC JURIAN SRL Oradea a fost singurul beneficiar al importurilor de benzina importate de la MOL Budapest de SC LUCMIR SRL; licentele de import pentru benzina de aviatie folosita de firma LUCMIR, au fost ridicate la 24.11.1997 de numitul Lazau Aurel, asociat din 24.06.1998 la SC JURIAN SRL si angajat al numitului Tarau Adrian; "dovada de ridicare" de la SC JURIAN SRL a actelor originale, contabile si de plata in numerar, pentru perioada 17.09.1997 – 21.07.1998, predarea documentelor fiind facuta "de catre domnul Tarau Adrian care reprezinta SC JURIAN COM SRL.", firma catre care LUCMIR avea livrari aproape zilnice; extrasul din registrul veghetor de la Statia CFR Oradea Vest consemneaza ca "in ziua de 11.02.1998 functionarul Nemes l-a avizat pe numitul Tarau Adrian, ca reprezentant al firmei LUCMIR, in vederea acordarii avizului de descarcare pentru doua vagoane cu benzina"; declaratia directorului CHIMPROD Oradea, Dascal Ioan, prin care se arata ca Tarau Adrian si Ranyak Zoltan l-au contactat pentru a inchiria societatii LUCMIR depozitul de carburanti.)

Mascas este procurorul care "a facut pierdute" interceptarile telefonice – administrate in baza autorizatiei nr. 00775/04.09.1998 a Parchetului General – a convorbirilor purtate, timp de patru luni, exact in "perioada critica", de Tarau si complicii lui in legatura cu afacerile ilegale derulate si cu milioanele de dolari transferate in strainatate.

Asa prost cum a fost croit de procurorul Mascas, dosarul "Pocse-Lucmir" si-a continuat drumul la instante, pana ce nedreapta si nelegala hotarare - care il excludea pe Tarau de la raspundere - a ramas definitiva.

Singura modalitate de indreptare a acesteia ramasese o cale extraordinara de atac, tocmai aceea la care faceau referire si politistii ca sa-si motiveze inactivitatea . In fata reactiei opiniei publice, revoltate de vizibila manareala, Joita de trista amintire a promovat recurs in anulare.

Dupa pronuntarea Deciziei nr.4060/27 septembrie 2002 in dosarul nr. 2266/2002 al Curtii Supreme de Justitie, recursul a fost admis, cu motivarea ca se lua act de "grava eroare de fapt" si de "ignorarea deficientelor majore ale materialului probator", cu referire directa la favorizatul Tarau.

Firma oradeana Herti SRL a fost unul dintre sponsorii declarati ai filialei PSD Bihor in campania electorala din anul 2000. Printre actionarii ei s-a numarat si Lajos Siska.

El a fost unicul reprezentant pentru Europa de Est al firmei americane "Intersis Corporation", de la care s-au aprovizionat cei mai multi dintre "importatorii" de produse petroliere din vestul Romaniei, dar si firme din Ungaria, Ucraina sau Slovacia.

Numai ca, in urma investigatiilor facute de presa, s-a descoperit ca firma "americana" nu exista in evidentele fiscului american, iar sediul declarat in toate actele este fals! Orasul Sussex nu exista in Delaware, iar numarul de cod postal indicat, 19958-977, este al unei alte localitati, Lewes.

Deci, este falsa si strada, si numarul. In plus, nici o firma din Delaware nu a declarat autoritatilor americane ca ar derula operatiuni de export de combustibili in Europa de est.

Cercetarile penale declansate si finalizate in Ungaria, au condus la arestarea unor persoane importante, la impuscaturi in plina strada, la sinuciderea misterioasa a unui ofiter superior. Sediul indicat pe documentele reprezentantei maghiare a "Intersis Corporation" s-a dovedit fictiv. In Budapesta, nu a fost de gasit Retek u.33-35, H-1024.

Surse din serviciile de informatii sustin ca firma "Intersis Corporation" ar fi controlata indirect de traficantul rus Viktor Bout, cel suspectat ca ar fi facut numeroase livrari de armament catre reteaua terorista al-Qaeda. Afirmatiile nu au fost contestate.