Proiectul de hotarare a fost propus de executiv in ultima sedinta a CJ, din decembrie, numai ca reprezentantii PSD s-au opus deciziei, sustinand ca terenul trebuie sa ramana neutru.

Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a sustinut ca, in cazul in care CJ decide ca terenul sa intre sub administrarea societatii pe care o coordoneaza, promite ca va angaja cea mai buna echipa pentru consolidarea acestuia, avand in vedere ca, in urma ploilor abundente din vara, terenul risca sa se prabuseasca in orice clipa.

Mai mult, Gavrea a promis ca va aduna fonduri importante pentru intretinerea versantului de la societatile care au inchiriat terenuri in Parcul Industrial Tetarom. "Spre deosebire de Muzeul Etnografic, noi putem sa facem rost de fonduri", a declarat Gavrea.

El a precizat ca reprezentantii societatilor care beneficiaza de un spatiu in parcul industrial si-au anuntat intentia de a contribui cu bani, astfel incat versantul sa devina un spatiu verde, frumos amenajat.

Consilierul PSD Dan Canta a sustinut, insa, ca acest lucru ar insemna ca CJ sa mareasca capitalul social al Tetarom, altfel incat sa poata fi transferat terenul din patrimoniul institutiei in cel al societatii. "Eu zic ca nu are rost sa dam terenul, oricum tot CJ da banii pentru consolidarea acestuia, atunci de ce sa-l dam societatii?", a intrebat Canta la ultima sedinta a Consiliului.

Pentru ca disputa sa nu se extinda, Gavrea i-a invitat pe consilieri sa mearga la fata locului, ca sa evalueze situatia. "Cel mai bine ar fi sa veniti sa vedeti ca, si dupa consolidare, terenul va avea nevoie sa fie intretinut, iar noi avem experienta si putem face asta", a mai spus Gavrea.

El i-a asigurat pe consilieri ca nu exista vreun pericol ca terenul sa se transforme in altceva decat intr-un spatiu verde, amenajat corespunzator.

"Sa extindem Muzeul!"

In prima sedinta publica din 2006 a CJ, din 23 ianuarie, proiectul privind transmiterea suprafetei de teren de 8,5 hectare de pe strada Taietura Turcului in administrarea Tetarom, va fi supus din nou la vot.

Gavrea a declarat ca o parte dintre consilieri s-a prezentat sa evalueze situatia versantului din Hoia, majoritatea fiind de acord cu faptul ca acesta va fi mult mai bine ingrijit in cazul in care societatea Tetarom ar deveni administrator. "Cred ca, in aceasta sedinta, consilierii vor lua cea mai buna decizie", a apreciat Gavrea.

Directorul Muzeului Etnografic a spus ca nici macar nu a fost informata ca proiectul va fi supus din nou la vot.

"Pe mine m-au intrebat ce cred despre transfer, iar eu le-am raspuns ca exista un plan bine stabilit in ceea ce priveste extinderea muzeului din aer liber", sustine Munteanu. Ea a mai precizat ca executivul judetean trebuie sa cantareasca extrem de bine decizia pe care o va lua in legatura cu terenul, mai ales pentru ca situatia in care se afla acesta este extrem de sensibila.

"Eu apreciez faptul ca reprezentantii CJ s-au aratat preocupati de soarta Muzeului Etnografic pana in prezent si ca au alocat bani pentru consolidarea versantului si, de aceea, sper ca vor face asa cum va fi mai bine pentru traditia romaneasca", a mai spus Munteanu.

Intentia lui Gavrea de a intretine terenul cu banii adunati de la chiriasii Tetarom a fost apreciata de catre Munteanu ca fiind binevenita, insa nerealista. "Este foarte greu sa obtii bani de la societati fara ca acestea sa aiba vreun beneficiu. Si noi ne luptam sa adunam bani pentru muzeu si nu ne este deloc usor", a incheiat Munteanu.

Ea a apreciat ca forul judetean va intelege ca terenul trebuie folosit pentru a conserva traditia romaneasca.