Se zice ca America este tara tuturor posibilitatilor. La fel si Romania, imediat dupa Revolutie, dar numai pentru anumite persoane – hai sa le zicem orientate – care au mirosit „cascavalul" tocmai din… Camerun.

Asadar, cot la cot cu romanii imbogatiti peste noapte prin metode nu tocmai cusere, camerunezul Joseph Noupadja a reusit performanta ca in prezent sa traiasca fara griji pe banii statului roman, care i-a facut „cadou" in jur de 6.000 de dolari si o scutire de la redeventa pana in 2011, pentru un teren concesionat in Zona Libera.

Ulterior, acelasi Joseph Noupadja, cunoscut opiniei publice gratie calitatii de actionar majoritar si presedinte al fostei companii de asigurari Metropol S.A., si-a facut rost de un „client" olandez care ii vireaza in cont nu mai putin de 35.500 de euro lunar.

Iar pentru aceasta suma, Noupadja nu face altceva decat sa stea acasa si – element esential in ecuatie – sa fie concesionarul unui teren in Zona Libera Constanta Sud.

Cotidianul nostru va prezenta, in detaliu, jongleriile camerunezului si cum a reusit acesta sa transfere aproximativ 10.000 de metri patrati de pe o firma pe alta, pentru ca in final olandezii de la Friki sa ajunga chiriasii lui Noupadja. Pentru inceput, pentru o ima-gine de ansamblu, de mentionat cate ceva din activitatea camerunezului stabilit in Romania.

Ei bine, Noupadja, in calitate de director general al SC Metropol SA, firma de asigurari, care a reusit „performanta" de a genera falimentul companiei. Firma se afla in lichidare de ceva timp, dar sumele incasate din active nu vor acoperi niciodata datoriile totale.

Mii de asigurati ai SC Metropol SA au fost astfel tepuiti de firma camerunezului cu aproximativ cinci milioane de dolari. Totodata, aceeasi firma reuseste, prin anul 1997, sa faca o miscare desteapta – si anume sa incheie un contract de cesiune cu fosta Regie Autonoma Administratia Zonei Libere Constanta Sud.

Iar de aici – pasul catre frumoasa suma de 35.500 de euro lunar incasata de la Friki, faimosul concern olandez, pas facut in urma cu un an. Acest lucru s-a petrecut nu inainte ca Joseph Noupadja sa transfere terenul inchiriat in prezent concernului Friki de la o firma la alta. Iar toate firmele pe la care s-a plimbat terenul au avut, de fiecare data, un numitor comun: Joseph Noupadja.

9.486 metri patrati, tranferati ilegal de la directorul Noupadja la… asociatul unic Noupadja

Revenind la modul in care Noupadja a intrat in… posesia terenului din Zona Libera, trebuie amintit contractul initial, incheiat in anul 1997 cu RA Zona Libera Constanta. Astfel, prin intermediul unui contract de concesiune se stabilea, la vremea respectiva, ca Metropol S.A.

(firma falimentara a camerunezului) dobandeste dreptul de a exploata 9.486 metri patrati in Zona Libera Constanta Sud.

Au existat de la inceput probleme, asa ca apare un act aditional prin care Metropol S.A., societatea la care Noupadja era presedinte – director general, cesioneaza drepturile asupra terenului mentionat firmei Europeinvest Center SRL, al carei asociat unic si administrator general este nimeni altul decat... acelasi Joseph Noupadja.

Numai ca, dupa aceasta inginerie acceptata de Zona Libera, condusa la acea vreme de Constantin suteu, au aparut si alte probleme. Rezolvate… la fel de inginereste.

Pana sa se dezmeticeasca cine trebuie si sa realizeze ca transferul dintre Metropol si Invest Center, transfer acceptat de Zona Libera, este nelegal pentru ca nu avea acceptul Ministerului Transporturilor (caci, de drept, statul roman era si este stapanul terenului), Noupadja a mai „inventat" o firma: Europeinvest Free Zone SRL.

Insa, despre ce este vorba exact si cum despre cum anume decurg mai departe lucrurile, in numerele viitoare ale cotidianului „Replica".