Scoala de miliarde construita in Cetatea Fetei (comuna Floresti, Cluj) cu banii de la Banca Mondiala ramane in continuare nefolosita. Inspectoratul scolar Judetean refuza sa-si dea avizul de functionare pentru scoala, care ramane astfel nefunctionala. Inspectoratul scolar nici macar nu are in evidente scoala.

In fiecare clasa incap cel mult 12 elevi, dar oricum, cu numarul de copii inscrisi la scoala in cartierul Cetatea Fetei se pot forma cel mult trei clase in total. scoala a fost construita cu banii Bancii Mondiale, insa reprezentantul institutiei la Cluj, Dragos Rus, a refuzat sa furnizeze cuantumul sumelor cheltuite pentru constructia de pomana a cladirii.

Salile de clasa, foarte mici, ar putea fi folosite de maximum 15 elevi, si in consecinta, pentru ca scoala sa fie folosita pentru invatamantul normal, Inspectoratul scolar Judetean ar trebui sa aprobe un post de invatator la fiecare 12 elevi.

Sala de sport, construita special pentru a deservi scoala, se dovedeste si ea, in aceste conditii, o investitie inutila. scoala din Cetatea Fetei este singura scoala speciala construita din banii Bancii Mondiale. "In clase incap cel mult 12 elevi.

Nu stiu cum vom face, poate doar daca facem gradinita particulara, dar nu stiu daca ne permite legea", a declarat viceprimarul comunei Floresti.

Un numar de 128 de familii ocupa locuintele din cartierul Cetatea Fetei. Documentele Consiliului Judetean Cluj arata insa ca intre cele 138 de familii care au primit apartamente in Cetatea Fetei din partea CJ exista un numar de 59 de copii (patru copii in familii monoparentale, o familie cu trei copii, cinci familii cu doi copii si 44 de familii cu un singur copil).

Cu acesti copii ar putea fi constituite cel mult doua clase, in conditiile in care scoala are prevazute 15 sali de clasa. Oricum, avand in vedere ca anul scolar a inceput deja, scoala ramane nefolosita deoarece copiii frecventeaza, fiecare, scoala unde sunt inscrisi, in Cluj Napoca.

Intrebat cum vor ajunge copiii in oras avand in vedere distanta de cativa kilometri, viceprimarul Tohotni Judit ridica din umeri& "Fiecare cu ce poate". Parintii copiilor au inaintat o nota de protest la Consiliul Local pentru a suplimenta numarul de curse ale regiei locale de transport Cluj din comuna spre oras, deocamdata fara raspuns.

La aceasta data regia are doar doua curse pe zi din oras spre cartierul Cetatea Fetei, una dus si o alta intors.

In mod normal proiectul scolii speciale nu prevedea construirea unei centrale termice si a unui internat, insa centrala a fost deja cumparata si montata de Consiliul Judetean. Utilitatile au fost de asemenea introduse, dar deocamdata degeaba. Consiliul Judetean nu a transferat cladirea in patrimoniul Consiliului Local Floresti.

"Nu stiu de ce, nu ne-au spus nimic", a declarat viceprimarul Tohotni Judit.

Pentru functionarea unor clase cu un numar mai mic de sapte elevi este nevoie de aprobarea Ministerului Educatiei, in vreme ce pentru clasele cum este cazul celor din Cetatea Fetei, este nevoie de aprobarea Inspectoratului scolar Judetean. Inspectoratul nu si-a dat acceptul pentru motivul ca nu a cerut nimeni acest acord.

Consiliul Local Floresti ar fi fost in masura sa solicite aprobarea IsJ, dar cladirea nu este in patrimoniul institutiei. "Nu apare in reteaua noastra scolara, deci nu e functionala. Nu apare nicaieri", a declarat purtatorul de cuvant al inspectoratului, Delia Gombos.

Singurele clase cu un efectiv de elevi mai mic de zece sunt in Cluj in zonele montane greu accesibile si unde elevilor le este dificil sa ajunga in centrele de comuna.

Cert este ca scoala nu va putea fi folosita in scopul in care a fost construita, de scoala speciala. In cladire urmau sa fie mutati copiii de la scoala Speciala din Gilau, care era, inainte sa fie desfiintata, o scoala de baieti in regim internat. Copiii au fost relocati spre Huedin, Rascruci si Cluj-Napoca. Fostul director al scolii din Gilau, Vergenia Sas, este acum pensionara.

Banii pentru noua cladire nu au ajuns si pentru construirea unei cantine si a unui internat, astfel ca, potrivit legislatiei, scoala nu poate functiona ca scoala speciala.

In schimb, cladirea nu poate functiona nici pentru elevi obisnuiti, din cauza ca a fost proiectata pentru copii cu dizabilitati psihice si in consecinta salile de clasa sunt prea mici.