In decembrie 2005 a izbucnit un scandal la Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Cluj (CRFPA) din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din cauza atribuirii mai multor contracte, fara licitatie, firmei MBV Consulting, patronata de mama septuagenara a lui Virgil Vinasi, fost director al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Cluj (DMSSF), in prezent auditor in cadrul institutiei.

Desi cazul a fost aspru criticat de prefectul Alin Tise, dupa o scurta perioada de timp, s-a repetat o situatie similara.

La selectia de oferte pentru serviciul de furnizare a "nstructorilor specializati, organizata de CRFPA la inceputul acestei saptamani, a participat firma detinuta de sotul unei angajate a institutiei, care a avut si rolul de membru al comisiei de evaluare a ofertelor.

Adriana Filit este consilier privind cariera in cadrul CRFPA Cluj. Totodata, Filip a fost desemnata drept membru al comisiei de evaluare pentru selectia de oferte pentru serviciul de furnizare de instructori specialisti, organizata de institutie, pentru a treia oara, la data de 16 ianuarie 2006.

Intre cele trei societati care s-au inscris la ultima selectie se afla si SC Softex Company SRL, al carei asociat unic este Aurel Filip, sotul angajatei CRFPA. Potrivit datelor oficiale, societatea castigatoare urmeaza sa ofere serviciile mentionate pe raza judetelor Cluj, Salaj, Maramures, Satu-Mare, Bihor, Bistrita-Nasaud si Suceava.

Afacerea cu CRFPA Cluj, derulata pe perioada unui an, ar aduce firmei contractante cel putin 3 miliarde de lei vechi. Intre timp, Adrianei Filip i-a fost revocata calitatea de membru al comisiei de selectie si adjudecare, iar conducerea CRFPA considera ca astfel s-a stins si conflictul de interese.

Cu toate acestea, Filip avea deja cel putin unele detalii privind selectia, intrucat a fost membru in celelalte doua comisii anterioare.

La sfarsitul anului 2005, Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Cluj din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca anunta organizarea selectiei de oferte pentru serviciul de furnizare de instructori specialisti. Sursa de finantare a contractului este asigurata din bugetul asigurarilor de somaj.

Conducerea institutiei stabileste membrii comisiei de evaluare a ofertelor si adjudecare pentru activitatea de formare profesionala. Intre membri, se regaseste si functionarul public – inspector asistent treapta 3 la compartimentul organizare cursuri formare profesionala, Adriana Filip.

CRFPA organizeaza doua selectii de oferte, insa adjudecarea contractului se amana pentru ca doar o singura firma, SC ALD Consulting SRL s-a inscris ca participanta. In tot acest timp, functionara Filip are acces la baza de date a CRFPA Cluj privind conditiile cerute de institutie pentru serviciul de furnizare de instructori specialisti.

La a treia selectie se anunta societatile SC ALD Consulting SRL Cluj, SC Crisdia Impex SRL Cluj si SC Softex Company SRL Maramures. In schimb, nu exista nici o taxa pentru ridicarea caietului de sarcini, fapt cel putin atipic. In plus, nu se cere nici experienta similara iar criteriul de adjudecare este "pretul cel mai scazut".

La SC Softex Company SRL din Viseu de Sus, judetul Maramures, asociat unic este chiar sotul Adrianei Filip. Societatea lui Aurel Filip are ca principal obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructii.

Softex Company SRL avea in 2004 o activitate axata pe informatica, insa din 2005 se profileaza pe afaceri cu materie lemnoasa. Un motiv ar putea fi legat de tatal lui Aurel Filip, fost director Romsilva Maramures.

Pe langa afacerile personale pe care le deruleaza prin Softex Company SRL si Galeo SRL (unde este actionar cu 50%), Aurel Filip are functia de director la SC Atlas Service SRL Cluj-Napoca. Adriana Filip anunta conducerea CRFPA Cluj (prin adresa din 28.12.2005) de intentia sotului sau privind inscrierea la selectia pe care o organizeaza institutia.

Raspunsul directorilor CRFPA, Adrian Tinis si Daniela Dogar suna in felul urmator& "datorita functiei pe care o detineti in CRFPA Cluj exista un conflict de interese intre calitatea de membru in comisia de evaluare a ofertelor pentru compartimentul formare profesionala in care ati fost numita prin dispozitia directorului executiv si participarea firmei detinute de sotul dvs. la selectia de oferte din compartimentul amintit. " Baza legala a conflictului de interese este articolul 79 lit. a sect.4 cap.2 titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Conducerea CRFPA Cluj ii comunica Adrianei Filip& "Chiar daca nu ati fi numita membru al comisiei (…) interesele dvs. patrimoniale si ale sotului pot afecta deciziile pe care urmeaza sa le luati in exercitarea functiei de consilier in cadrul institutiei noastre, avand acces la toate datele pe care le detine CRFPA Cluj." Dupa o serie de replici intre Adriana Filip, CRFPA Cluj , Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si Agentia Nationala a

Functionarilor Publici, functionara isi da demisia din comisia de evaluare, conform recomandarilor venite de la Bucuresti . Adriana Filip considera ca problema incalcarii codului de conduita a functionarilor publici poate fi rezolvata in cazul ei prin demisie din cadrul CRFPA in cazul in care sotul ei castiga selectia de oferte.

Cu toate ca a fost eliberata din pozitia de membru al comisiei de evaluare si adjudecare, Adriana Filip a avut aceasta calitate cu ocazia organizarii a doua selectii pentru acelasi contract.

In plus, conducerea CRFPA Cluj a semnalat, printr-o adresa trimisa Adrianei Filip urmatoarele& "in activitatea pe care o desfasurati aveti acces la date la care alti posibili ofertanti nu au acces, respectiv numarul si structura programelor de formare profesionala pe meserii/specialitati , numarul si structura cursantilor pe meserii/specialitati, numarul si structura lectorilor/specialistilor si alte cerinte specifice procesului de selectie." In plus se arata faptul ca din functia de consilier privind cariera ar avea posibilitatea de a orientra in mod subiectiv potentialii cursanti spre meserii sau specializari agreate de firma sotului.

Potrivit surselor noastre, contractul a fost atribuit in urma selectie din 16 ianuarie 2006, societatii ALD Consulting SRL, firma al carei obiect de activitate este constructia de cladiri si lucrari de geniu civil..

Contactat telefonic, Adrian Tinis, directorul CRFPA Cluj a declarat ca institutia nu poate dezvalui inca numele castigatorului pentru ca s-a depus o contestatie impotriva acestuia. "Spre ca se va relua selectia", a conchis Tinis.

In privinta participarii firmei sotului Adrianei Filip la selectia organizata luni, 16 ianuarie 2006, directorul Tinis spune ca s-au respectat prevederile legale, angajata a fost eliberata din calitatea de membru al comisiei, iar conflictul de interese a fost stins.

Adriana Filip considera ca participarea firmei sotului ei la selectia CRFPA Cluj este perfect legala& "Agentia Nationala de Ocuprae a Fortei de Munca si Agentia Nationala a functionarilor Publici Bucuresti au spus ca nu este conflict de interese daca nu sunt membru in comisie." Intrebata fiind daca a avut sau nu acces la informatii esentiale privind cerintele CRFPA, precum si date despre oferta firmei SC ALD Consulting SRL – singura ofertanta la prima selectie – Adriana Filip a spus& " A treia selectie nici nu a mai avut acelasi procedeu, pentru ca s-a facut si prin publicare de anunt in presa.

Iar oferta societatii de care vorbiti nici nu a fost deschisa." Totodata, Adriana Filip sustine ca nu firma sotului ei a depus contestatia inregistrata la CRFPA dupa adjudecarea contractului.

La sediul firmei de apartament Crisdia SRL, infiintata in primavara anului 2005, cu obiect de activitate similar cu cel al societatii Softex Company, mai exact, comertul cu metrial lemnos si materiale de constructii, nu a raspuns nimeni la apelurile nostre telefonice.