Judecatorul muresean Horatius Dumbrava, asa cum promisese acum o jumatate de an, a formulat cerere de chemare in judecata a statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Dumbrava, alaturi de judecatorul Adrian Toni Neacsu, de la Tribunalul Vrancea, a reclamat faptul ca nu i s-a respectat dreptul la un proces echitabil, i s-a incalcat liberul acces la justitie, dreptul la o instanta impartiala etc.

Magistratul muresean, care activeaza in cadrul Curtii de Apel Targu Mures, a pornit acest veritabil razboi cu structurile imbatranite in comunism din Justitia romaneasca in iulie anul trecut cand Curtea Constitutionala, sesizata de catre PSD si PRM, a luat in dezbatere pachetul de legi privind reforma Justitiei.

Atunci, Dumbrava si Neacsu au formulat cerere de interventie in procesul aflat pe rolul CC, cerere sustinuta de alti 129 de procurori si judecatori din intreaga tara, sustinand ca au interes legitim, deoarece proiectele de legi vizau activitatea de magistrat, cariera, drepturile si obligatiile judecatorilor si procurorilor.

Curtea Constitutionala nu numai ca nu s-a pronuntat asupra cererii de interventie, dar nici macar nu a luat in dezbatere cererea. "Curtea Constitutionala trebuia, in opinia noastra, fie in cuprinsul Deciziei nr. 375/06 iulie 2005, fie chiar prin dispozitiv (printr-o eventuala dispozitie de respingere ca inadmisibila a cererii noastre) sa hotarasca daca normele invocate de noi sunt compatibile cu natura procedurii jurisdictionale in fata Curtii Constitutionale", au apreciat cei doi judecatori.

In plus, deoarece legislatia romaneasca nu prevede o cale de atac impotriva unei decizii a Curtii Constitutionale, magistratii au reclamat acum la CEDO si faptul ca li s-a refuzat dreptul la recurs.

Dumbrava atrage atentia CEDO si asupra unei alte probleme si anume "daca atat ca simpli particulari, dar mai ales ca si judecatori (parte a puterii judecatoresti) aveam dreptul sa ne adresam "instantei independente si impartiale" constituita de Curtea Constitutionala", cum se consemneaza in cererea de chemare in judecata trimisa la Strasbourg.

Chiar daca actiunea va fi un esec, este interesant cum va solutiona CEDO un caz care nu se regaseste, din informatiile noastre, in practica sa judiciara.

"Ne plangem ca nu am avut parte de o instanta impartiala, deoarece Curtea Constitutionala nu a luat in considerare cererea noastra de interventie. Iar noi nu avem nici un remediu impotriva acestui lucru. Este o situatie inedita pentru CEDO" - judecatorul Horatius Dumbrava