Mingea de joc intre Primaria Cluj Napoca si Consiliul Judetean Cluj

Filarmonica din Cluj Napoca ramane in continuare fara sediu, din cauza negocierilor interminabile dintre Primaria Cluj, Consiliul Judetean si Televiziunea Romana.

Cea mai plauzibila varianta a sediului institutiei a fsot stabilita ca fiind cladirea cazinoului din parcul central al orasului. Reprezentantii Filarmonicii nu au habar insa care sunt proprietarii cladirii.

Intr-un final, cladirea, care apartine televiziunii romane, ar putea intra in patrimoniul Primariei Cluj Napoca, dar TVR solicita in schimb o alta cladire. O varianta probabila este una dintre scolile care ar urma sa fie dizolvate in toamna din lipsa de elevi.

Ceea ce inseamna ca Filarmonica va ramane fara sediu pana in toamna cand se va observa care scoli vor intra in lichidare, apoi va trebui parafat transferul dintre primarie si Consiliul Judetean, dupa care cladirea ar trebui sa ajunga in patrimoniul televiziunii romane.

Mai mult, intr-un final Filarmonica va trebui sa astepte pana cand cladirea cazinoului din parc va trebui renovata. Fiind monument istoric, pentru renovare este necesar avizul Comisiei Monumentelor Istorice din subordinea Ministerului Culturii.

Tot procesul este conditionat de gasirea unei scoli care sa fie dizolvata, insa potrivit mai multor surse din cadrul Inspectoratului scolar Judetean Cluj in oras nu exista astfel de scoli.

Varianta construirii unui sediu pentru Filarmonica in apropierea Liceuliu de Coregrafie, pe Calea Turzii, a iesit se pare din planurile Consiliului Judetean, care anuntase de mai multe ori ca va construi aici un sediu pentru Filarmonica.

Filarmonica are acum o cutie acustica, folosita pentru a imbunata‘i performantele instrumentistilor in sala unde concerteaza acum, la Casa de Cultura a Studentilor.

Cutia, inaugurata vineri, a costat aproape doua miliarde de lei, din care un miliard si jumatate a fost asigurat de Consiliul Judetean, in vreme ce diferenta a intrat in conturile Filarmonicii cu titlul de sponsorizare de la firma care a realizat incinta acustica, Tomsa SRL. Cutia a fost proiectata la Universitatea Tehnica din Cluj.

‘‘Sediul e o problema spinoasa, in maximum doi ani se va face o cladire adiacenta cazinoului si ni s-a promis o sala noua’‘, a declarat purtatorul de cuvant al filarmonicii, stefania Rasca. Contabilul sef al institutiei, Mihaela Barbu, nu stie in schimb situatia cladirii.

‘‘Inca nu s-a semnat nici un protocol, pentru ca nu se cunoaste, din cate stiu, statutul cladirii cazinoului’‘, a declarat contabilul-sef al filarmonicii, Mihaela Barbu. Oricum, Consiliul Judetean Cluj, institutia care finanteaza activitatea Filarmonicii, a iesit repede din schema negocerii sediului.

Acum negocierile pentru sediu se poarta intre primarie si TVR Cluj. ‘‘Filarmonica nu canta doar pentru Consiliul Judetean, canta pentru clujeni’‘, a explicat purtatorul de cuvant al CJ Cluj, Cornelia Trif.