Scrisoare publica

Catre: Inalt Prea Sfintitului Parinte Bartolomeu

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului

Mitropolit al Clujului, Alba Iuliei,Crisanei si Maramuresului

Sfinte Parinte Bartolomeu,

Mi-ati trimis recent, un dosar documentar, sub egida "Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului", care cuprinde "documente oficiale", "argumentatie", "atitudini si opinii" si "file de jurnal" ale domniei voastre.

Am "devorat" acest "manuscris" in trei ore si am facut public pe radio, fragmente din el.

Am declinat public, asa cum se intampla si acum, oferta domniei voastre, de a percepe si a-mi insusi argumentele dumneavoastra si a celor care va sustin, privind infiintarea unei a doua Mitropolii in Ardeal, pe considerentele contradictiilor publicate in documentarul respectiv.

Aceasta reorganizare a Mitropoliei Ardealului, propusa de sapte ierarhi ardeleni, in fruntea lor aflandu-se domnia voastra, invoca printre altele, motive pastoral-misionare si de ce nu (cu umilinta va citez): " Pretuim trecutul, dar cu ochii spre viitor.

Ucenicii nu pot ramane la nesfarsit invatacei, ei s-au pregatit sa devina apostoli. Principalul nostru obiectiv sunt fiii nostri sufletesti, carora Sfantul Pavel li se adresa prin cuvintele: << De-ati avea zeci de mii de invatatori in Hristos, totusi nu aveti multi parinti >>.

Noi, impreuna cu preotii nostri, suntem si ramanem parinti". Sfinte Parinte, dumneavoastra va permiteti sa va justificati aviditatea pentru putere, prin interpretari biblice personale, prin sustinerile unor personalitati din mediile academice si culturale, prin "idealurile" varfurilor societatii romanesti, dar fara a consulta trairile romanilor.

Un memorandum pe aceasta tema , printre romanii dumneavoastra, v-ar fi adus mai multa credibilitate si sustinere, chiar si din partea presei - mai ales- si ar fi creat o adevarata criza in inima taberelor adverse, opozantii acestei idei "seculare" de infiintare a unei a doua Mitropolii.

In infatuarea domniei voastre, ati gandit, ca facand publice pagini de jurnal, ati si primit incuvintarea si sustinerea celui fara de care nici Biserica Ortodoxa Romana nu ar exista: a neamului romanesc. Faptul ca aveti un trecut "glorios" si anticomunist, ca sunteti "fericitul" posesor al etichetei "dizident politic", nu va transforma intr-un martir.

Nu doresc sa va invat nimic pe dumneavoastra, dar doresc sa intelegeti ca neamul romanesc are destui martiri pentru cauze cu adevarat nobile.

Si mai ales, doresc sa intelegeti ca Biserica Ortodoxa Romana, nu are rolul de a crea martiri si nici pe cel de a rescrie istoria.

Domnia Voastra care sunteti un apropiat al Divinitatii, ar trebui sa urmati cuvantul Domnului. Sa va ajutati aproapele, sa-l sustineti si la bine si la greu, sa "deschideti" Casa Domnului ori de cate ori simte romanul nevoia, sa-l indrumati pe cel fara speranta, sa redati credinta celui care si-a pierdut-o

Domnia Voastra din "ruda" a lui Dumnezeu ati ajuns judecator.

Ati judecat modalitatea in care Colegiul Electoral Bisericesc a ales sa voteze noul si viitorul fost mitropolit al Ardealului, ati condamnat implicarea meschina a politicului si paradoxal, ne-ati jignit pe noi cei marunti care nu vrem sa intelegem jocurile si rupturile din sanul familiei crestin-ortodoxe (din nou cu umila iertare va voi cita):

"Daca cei ce ma calomniaza astazi cu atata pasiune vor avea candva o tresarire de constiinta crestina (nu, neaparat, preoteasca) si se vor gandi ca ar trebui sa-mi ceara iertare, nu va fi nevoie sa o faca:

In numele lui Dumnezeu, o au de pe acum, intreaga, neretinuta, fara rezerve mintale."

Iertarea dumneavoastra, in ceea ce ma priveste , nu este departe de desertaciunea iertarilor luciferice. Am sa va ajut sa intelegeti, frustrarile unuia dintre cei care credeau in Domnia Voastra, dar care a ales sa se refugieze numai in Divinitate.

"Ca sa eliminam diabolicii din noi, ne ducem la manastiri si ne rugam: <> (nimic fara Dumnezeu!), <> (nimic fara dorinta!).

<> (sa se faca lumina) cerseste umilul din noi. Dar cui sa cerem? Si mai ales prin cine? Ne este sila sa mai intram in catedrale, pentru ca acolo sunt farisei si practicieni <> (roaga-te si lucreaza!), lucrare inchinata Divinitatii, sub titulatura <> (divide si stapaneste!).

"Parintii" Bisericii Ortodoxe Romane, vor afla mult prea tarziu solia cohortelor romanesti, prin care se transmite:

"Margaritas ante porcos" (nu dati margaritare porcilor!). (fragment din „Romania Latina la Portile UE", de subsemnatul)

Aceasta scrisoare NU se doreste a fi un manifest pro Mitropolie Unica a Ardealului, NU un manifest pro Laurentiu Streza, ci pur si simplu un protest la adresa modului prin care domnia voastra si sustinatorii dumneavoastra, ati crezut de cuviinta, ca o decizie istorica se poate identifica cu vrerea romanilor.

Nu sunt eu cel in masura sa va judece. Paradoxal, nici istoria nu este cea in masura sa o faca, pentru ca aberant dar adevarat, veti face parte integranta din ea.

Singurul care are dreptul la judecata, este Dumnezeu. Tocmai de aceea, va urez sa aveti parte de liniste in suflet, de sanatate si de tot ceea ce va prieste.

In ziua "inscaunarii" Domniei Voastre in scaunul Mitropoliei Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului, eu … am sa ma rog in catedrala sufletului meu… am sa ascult "Balada" lui Porumbescu si am sa rog Divinitatea sa ierte poporul roman si sa-l aiba in "catare". Un neam romanesc… din care faceti si domnia voastra parte!

Florin Otrocol

Redactor-moderator Radio Mix Fm Cluj