Avocatii din Baroul Mures isi desemneaza astazi liderul urmatorilor patru ani. Batalia pentru functia de decan se va da intre Ioan Aflat, sustinut de aripa conservatoare si de actualul sef, Neculai Lepedeanu, si Vasile Ghere, sprijinit de reformisti. In cursa vor mai intra: Emil Cioloboc, Pavel Axente, Tudora Pintea si Iosif Rozsa.

Pentru un loc in Consiliul Baroului se vor duela verbal 18 avocati * Printre cei mai cunoscuti: profesorii de la Universitatea "Petru Maior" Meda Grama si Ioan Pop Sabau, Ioan Burghelea, ex-senator PNTCD de Mures, Neculai Lepedeanu, Viorel Gorea, Nagy Sandor sau Lazar Garbulet

Cei peste 100 de avocati din Baroul Mures sunt convocati astazi la sedinta Adunarii Generale, pentru a-si desemna noul decan.

In cursa pentru mandatul de patru ani s-au inscris sase candidati, Ioan Aflat, Pavel Axente, Emil Cioloboc, Vasile Ghere, Tudora Pintea si Iosif Rozsa.

Ioan Aflat este consilier din iunie 2003 in Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, de altfel singurul nostru reprezentant in aceasta structura de conducere de la nivel national. Pavel Axente este cunoscut ca imparte cabinetul de avocatura cu fostul consilier judetean PSD Flavius Ionescu.

Emil Cioloboc, unul dintre avocatii cu vechime in Baroul Mures, s-a remarcat in ultimii ani prin apararea Sindicatului Alternativa 2002 in procesele cu patronatul AZO.

Fostul procuror Vasile Ghere, considerat unul dintre cei mai buni aparatori din Targu Mures, s-a remarcat de-a lungul anilor prin cazurile controversate pe care si le-a asumat, dar si prin pledoariile acide din sala de judecata. In prezent, unul dintre cele mai dificile dosare in care este avocat este cel al finantistilor acuzati de presupuse fapte de coruptie.

Tudora Pintea, avocat de asemenea cu state vechi in Barou, este cunoscuta dincolo de activitatea in salile de judecata drept fosta maestra a prefectului Ciprian Dobre. Ea nu se afla la prima incercare pentru functia de decan.

Despre Iosif Rozsa nu am aflat prea multe. Poate maine la alegeri.

Batalia mare se va da, conform avocatilor chestionati, intre Ioan Aflat, sustinut de actualul decan Neculai Lepedeanu si de tabara de avocati cu state vechi in Barou, respectiv Vasile Ghere, perceput ca un potential decan al schimbarii.

Conform Legii nr. 51/1995 care reglementeaza profesia de avocat, decanul Baroului este ales de catre Adunarea generala, formata din toti avocatii inscrisi in tabloul baroului, pentru un mandat de patru ani.

18 pentru Consiliu

Decanul nu va fi insa singurul teren pe care avocatii isi vor incrucisa pledoariile, deoarece tot astazi avocatii sunt chemati sa-si desemneze consiliul, din care fac parte inclusiv decanul si prodecanul. Avocatii au de ales din cele 18 candidaturi depuse.

Dintre aspirantii la un loc in Consiliul Baroului Mures, i-am remarcat din nou pe Ioan Aflat. Pavel Axente, Emil Cioloboc, Vasile Ghere si Tudora Pintea.

De asemenea, mai candideaza pentru un mandat de consilier decanul Baroului Mures, Neculai Lepedeanu, consilier si in Comisia Permanenta a UNBR, Viorel Gorea, Meda Grama, in acelasi timp si profesor, generic vorbind, la Catedra de Stiinte Juridice din cadrul Universitatii Petru Maior si colaborator al Ligii Pro Europa, ex-judecatorul Ioan Pop Sabau, de asemenea profesor de drept administrativ la UPM, fostul senator PNTCD (e drept cu o activitate neinsemnata) din Sighisoara, Ioan Burghelea, Lazar Garbulet, Ioan Herlea, Nicolae Moldovan, Sandor Nagy, Ioan Paun, Monica Pozdarca, Antonella Sala si Andreea Tatar.

Vom reveni cu alte amanunte in numerele noastre viitoare.

P.S. Cu toate ca avocatii sunt perceputi drept niste vorbareti, incercarile noastre de a afla mai multe despre candidati au esuat. Fie din cauza telefoanelor inchise, refuzurilor etc.