45 de sonde noi vor fi forate in acest an, potrivit programului investitional al ROMGAZ pe 2006 * Declaratia ii apartine lui Lucian Stancu, directorul general adjunct al SNGN ROMGAZ SA Medias, care a afirmat pentru Zi de Zi ca mare parte din faza de proiectare este realizata, urmand sa fie organizate licitatiile si demarate lucrarile * Sucursala

Targu Mures a ROMGAZ va investi intre 200-300 de miliarde pentru executia a 12 sonde * Marii jucatori din Ardeal - Foraj Sonde si DAFORA se vor bate cu celelalte companii pentru obtinerea lucrarilor

Nevoia de a exploata la un gabarit mai mare, respectiv de a descoperi noi zacaminte de gaze naturale, in urma crizei rusesti a gazelor, care ne-a demonstrat vulnerabilitatea sistemului energetic, dar si dependenta de resursele naturale rusesti, i-a determinat pe reprezentantii ROMGAZ sa-si intensifice programul investitional in domeniul forajului, dublat de cel privitor la dublarea capacitatii de inmagazinare de la 3 la 6 miliarde de mc gaze naturale.

In acest an, SNGN ROMGAZ SA Medias are in proiect executia de aproximativ 45 de sonde noi, ceea ce este echivalent cu planul de a fora 80.000 m in intreaga tara, conform declaratiei directorului general adjunct al producatorului de gaze naturale, Lucian Stancu.

Sucursala Targu Mures a ROMGAZ are in derulare un program investitional care se cifreaza la 200-300 de miliarde de lei, ceea ce se traduce prin executia a 12 sonde noi, in patru judete din Transilvania, si anume Alba, Bistrita, Cluj si Mures, in localitatile - Acatari, Eremieni, Santejude, Cosbuc, Vaida, Urisiu, Ciumbrud, Breaza, Porumbeni, Icland, Corunca Nord (Poienita - Ivanesti.

Batalia pentru sonde

Dupa finalizarea proiectarii (in unele cazuri finalizata, programul fiind demarat anul trecut), o etapa foarte laborioasa, si finalizarea lucrarilor de proiectare, urmeaza intocmirea caietului de sarcini si anuntarea licitatiei deschise in Monitorul Oficial in vederea contractarii constructorului.

Batalia mare in Ardeal (a nu se intelege ca celelalte firme sunt excluse) se va da intre cei doi colosi in domeniu, Foraj Sonde Targu Mures, patronata de Vasile Aron, respectiv DAFORA SA Medias, controlata de catre Gheorghe Calburean.

Din pacate, nici unul dintre potentialii executanti nu a putut fi contactat, Vasile Aron avand telefonul inchis, iar Gheorghe Calburean prezida o sedinta.

Vom reveni cu mai multe detalii, imediat ce vor fi anuntate licitatiile de catre ROMGAZ SA Medias.

"La nivelul Sucursalei Targu Mures vor fi forate in acest an 12 sonde noi. O sonda va costa in medie 30-40 de miliarde de lei, astfel ca vor fi investiti in jur 200-300 de miliarde in intreg programul",

Gratian Rusu, director general ROMGAZ SA, Sucursala Targu Mures

"In acest an vor fi forati aproximativ 80.000 m, ceea ce inseamna aproximativ 45 de sonde noi. Nu pot sa precizez la ce valoare se va ridica investitia. Unele sunt deja in faza obtinerii avizelor, acordurilor, in timp ce celelalte sunt in faza de proiectare, urmand sa fie licitate, iar apoi demarate lucrarile", Lucian Stancu, director general adjunct SNGN ROMGAZ SA Medias