Nordul Ardealului nu are in actele oficiale nici un somer recalificat cu bani PHARE, din cauza directorului Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest si a directorilor unor agentii judetene de ocupare a fortei de munca.

Cand se ajunge la monitorizarea eficientei banilor publici europeni se poate observa ca in documentele Ministerului Muncii nu exista nici un somer recalificat din bani PHARE.

De cate ori seful Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, a solicitat de la Cosier, prin adrese oficiale, informatii privind somerii recalificati prin bani europeni, acesta nu a dat nici un raspuns, invocand confidentialitatea datelor personale.

Nici dupa doua luni, Cosier nu a catadicsit sa raspunda unei adrese oficiale venita de la secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Stefan Csutak.

ADR-NV este ordonatorul de credite PHARE in regiunea de nord a Ardealului, insa seful ADR-NV refuza sa furnizeze datele solicitate invocand faptul ca acestea implica date personale.

Seful Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, a solicitat prin mai multe adrese oficiale informatii privind somerii recalificati prin bani europeni de la Cosier, insa nu a primit nici un raspuns.

O ultima adresa oficiala a venit inclusiv de la secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene :tefan Csutak, insa Cosier nu a furnizat datele solicitate de mai bine de doua luni.

Csutak i-a recomandat lui Cosier o mai buna colaborare cu AJOFM-urile din regiune, mai ales ca, incepand din acest an, cand sunt gestionate fondurile primite prin Phare 2004, banii vor fi administrati integral de MMSSF si de AJOFM-urile din fiecare judet.

O alta adresa inaintata de seful AJOFM Cluj, Daniel Don, inregistrata cu numarul 1227/13.10.2005, a fost trimisa catre MIE in ideea expunerii motivelor pentru care in rubricaturile inaintate MMSSF la portiunea rubricilor care privesc recalificarea prin fonduri PHARE nu este trecut nici un rezultat.

Am solicitat o copie a adresei de la AJOFM Cluj, insa angajatii institutiei au refuzat sa o remita. Don nu vrea probleme. ‘‘Nu avem nici un conflict cu nimeni, noi vrem doar lista’‘. Numai pentru recalificari au fost alocate anul trecut o suma de 1,6 milioane de euro in regiunea de dezvoltare Nord-Vest prin programul PHARE-CES.

Adresa inaintata de Csutak lui Cosier, inregistrata cu numarul de iesire 30356/14.11.2005, a fost trimisa de la MIE in 14 noiembrie anul trecut. Nici o veste de atunci din partea lui Cosier.

seful ADR-NV sustine ca nu a primit nici un fel de adresa de la Csutak, chiar daca in posesia noastra a intrat documentul stampilat si semnat. ‘‘Eu nu am primit nimic de la domnul Csutak. Am primit de la altii’‘, a declarat Cosier fara sa poata nominaliza solicitantii.

In schimb, Cosier a confirmat ca numarul de persoane beneficiare de bani PHARE pentru recalificare in regiune nu este contabilizat nicaieri. ‘‘Eventual pe proiect, si de la proiect ajunge la minister, care e autoritatea contractanta. La nivel de regiune nu avem’‘, a declarat Cosier.

‘‘In consecinta, toate AJOFM-urile din regiunea de nord a Ardealului trec in rubricatura inaintata Ministerului Muncii, in dreptul rubricilor care privesc recalificarea prin fonduri PHARE, ‘‘zero’‘. De remarcat ca angajatii MIE arunca vina la randul lor in spatele ADR-urilor. ‘‘Informatia nu e relevanta pentru noi.

Informatiile de acest gen sunt centralizate la Agentiile de Dezvoltare Regionala si noua ne parvine doar raspunsul da/nu, e eligibil pentru finantare sau nu. Numarul de beneficiari nu e un criteriu de monitorizare’‘, a explicat o sursa din cadrul Ministerului Integrarii Europene sub protectia anonimatului.

Fondurile PHARE si o parte dintre cele structurale vor fi administrate de acum de Ministerul Muncii si nu de MIE ca in anii anteriori, ceea ce inseamna ca informatiile privind programele derulate cu fonduri europene pana in 2005 au toate sansele sa ramana ingropate.