O suma considerabila de fonduri europene vor lua drumul Regiunii de Dezvoltare Nord – Vest. Un numar de pana la 150 de intreprinderi mici si mijlocii din regiune vor beneficia de consultanta si know-how in cadrul unui proiect finantat de Guvernul Olandez.

Pentru fiecare dintre cursanti guvernul va aloca 2.800 de euro din totalul de 3.000 de euro cat implica cheltuielile pentru fiecare persoana instruita. Peste 300.000 de euro vor fi dislocati pentru IMM-urile din regiunea de nord a Ardealului.

Programul este unul pilot, regiunea de Nord – Vest este prima regiune din tara care beneficiaza de finantare pentru proiectele "Plato". Calin Magurean, manager de proiect, sustine ca explicatia este faptul ca numarul de IMM-uri din regiune este cel mai mare dupa capitala.

"IMM-urile performante recomanda aceasta regiune ca un cap de pod in tara", a declarat Magurean.

Productivitatea in sectorul IMM-urilor este in zona de nord a Ardealului cea mai mare din provincie, dupa Bucuresti – Ilfov, o cifra de afaceri la fiecare angajat de 5,7 miliarde de lei comparativ cu cele 8,9 miliarde de lei in Bucuresti dar cu cele aproximativ 5,2 miliarde de lei in restul regiunilor.

Datele statistice il contrazic pe Magurean, care in afara de functia de manager de proiect este si sef al departamentului de planificare si asistenta tehnica al ADR Nord Vest. Astfel, regiunea de nord a Ardealului este pe antepenultimul loc la indicatorii economici din cauza gradului de ruralizare a regiunii, mai mare decat media pe tara.

Cu un PIB pe regiune de 136 miliarde de lei, regiunea de dezvoltare Nord – Vest este devansata de zonele Centru, Bucuresti – Ilfov, Sud-Muntenia si Nord – Est.

Demn de remarcat insa este faptul ca proiectul a fost demarat in ianuarie, iar de sase saptamani nu a fost elaborat nici site-ul proiectului si nici lista participantilor. Nici locatia training-urilor nu a fost stabilita inca.

"Ne-am gandit sa incercam sa ne mobilizam pana in iunie", a declarat un alt manager de proiect, Ioana Dragos, angajat al ADR-Nord – Vest. Onorariul trainerilor poate ajunge pana la 3.000 de euro pe zi, insa Peter Vanduyfhuys, manager de proiect, sustine ca a ajuns la o intelegere pentru ca tarifele sa nu fie atat de ridicate.

"Altfel, la aceste tarife proiectul nu ar mai fi posibil", a declarat Vanduyfhuys. O parte din finantare a fost deja alocata de guvernul olandez, pentru start-up-ul training-ului, insa restul sumei va fi decontata doar la sfarsitul proiectului. Vanduyfhuys sustine ca la sfarsitul programului guvernul olandez va demara un control al destinatiei banilor.

Proiecte Plato au mai fost derulate in patru tari europene, Belgia, Polonia, Cehia si Bulgaria, unde proiectele au fost coordonate de Peter Vanduyfhuys, si in alte opt tari.