Eutanasierea pasarilor din Topraisar, Vlahi si Ostrov s-a incheiat, iar miliardele de la bugetul de stat pentru despagubirea proprietarilor au fost impartite deja. Cat despre lichidarea focarelor de gripa aviara de la Tuzla si Navodari, autoritatile preconizeaza ca va dura mai mult decat timpul estimat initial.

Cat despre modul in care este gestionata situatia de criza, autoritatile responsabile, printre care si prefectul Danut Culetu, se incapataneaza sa sustina ca a fost „corecta si eficienta, cu convingerea ca oamenii implicati au dat dovada de competenta si profesionalism”.

Oare se poate vorbi de profesionalism, in conditiile in care cei care trebuia sa eutanasieze pasarile se aflau intr-o avansata stare de ebrietate sau despre competenta, cand nu numai ca localnicii au reusit sa paraseasca Tuzla, dar unii dintre ei si-au luat bine-mersi si pasarile cu ei?

In cursul zilei de ieri, 21 februarie a.c., autoritatile s-au vazut nevoite sa suplimenteze numarul echipelor care pazesc iesirile din Tuzla, dupa ce le-au ajuns la urechi mai multe semnale, cum ca localnicii parasesc localitatea in autobuzele care trec pe DN39.

Ba mai mult, pentru a fi siguri ca nici o masina nu va mai opri intre cele doua puncte de control care delimiteaza localitatea Tuzla, pentru a lua pasageri, soferilor li se inmaneaza cate un bon pe care sa treaca numarul ocupantilor autovehiculelor, bon pe care trebuie sa-l predea la punctul urmator.

Numai ca, daca la intrarea in Tuzla soferii nu au primit nici un bon, dat fiind numarul lor insuficient, soferilor nu li se permitea sa iasa din localitate, fiind obligati sa se intoarca pentru a-si primi bonul. Iar exemplele despre felul cum inteleg atat autoritatile, dar mai ales localnicii, carantina si prevenirea raspandirii virusului gripei aviare nu se opresc aici.

Daca localnicii au descoperit ca pot ocoli nestingheriti punctele de control, de ce sa nu incerce sa-si scoata si pasarile? „Vecina mea si-a adus duminica noaptea sapte pasari pe care le avea in gospodaria de la Tuzla.

A plecat pe la 2 noaptea, cu pasarile in niste cutii in portbagaj, a luat-o pe dig, ocolind patrulele de Politie si jandarmii, si le-a adus in Constanta”, ne-a declarat Maria S.

Nici in ceea ce priveste vaccinarea antigripala nu se poate spune ca lucrurile au decurs mai bine, de vreme ce, dupa cum se pare, unele persoane care urmau sa participe la eutanasiere erau prea „afumate” de aburii alcoolului pentru a putea fi vaccinati.

Nici despre cartierul Recoltei din Navodari nu se poate spune ca este mai bine pazit, de vreme ce exista oameni care sustin ca au reusit sa insele vigilenta fortelor de ordine.

Inca patru pasari diagnosticate cu H5, in Mangalia si Eforie

In timpul acesta, autoritatile continua sa sustina ca „gestionarea situatiei a fost facuta intr-un mod corect si eficient”, dupa cum a afirmat prefectul Danut Culetu.

Promitand masuri usturatoare, de genul amenzilor de 30 de milioane de lei date de Directia Sanitar-Veterinara pentru cei care incalca interdictia de a pasari localitatile in carantina, reprezentantii Comandamentului Antiepizootic Judetean nu vad insa prea multe probleme. „Despre cate persoane este vorba, despre una-doua persoane!”, incerca sa justifice ieri prefectul Danut Culetu.

Cat despre Grigore Mertoiu, director DSV, acesta sustinea senin ca „orice este posibil, dar atat timp cat nu sunt sesizate autoritatile, noi nu putem face nimic!”.

Despre intarirea pazei si pastrarea efectiva a carantinei nu a auzit nimeni? Ba mai mult, Grigore Mertoiu a afirmat ca si de la Topraisar „s-au primit semnale ca noaptea mirosea a pasare fripta, dar nu am primit nici o sesizare oficiala”.

Si ca problema sa fie si mai neagra, circula zvonuri cum ca gripa aviara ar fi aparut la Navodari dupa ce, acum o luna, un localnic si-ar fi adus din zona Ceamurlia pasarile acasa. Din motive lesne de inteles, nu vom da numele navodareanului asupra caruia planeaza suspiciunea.

Asadar, pana nu va veni cineva, oficial, (dar oare cati sunt dispusi sa-si denunte vecinii?) sa spuna cum incalca localnicii in mod flagrant carantina, autoritatile au de gand sa stea cu mainile in san? In alta ordine de idei, oamenii din primele focare de gripa aviara au fost deja despagubiti de stat.

Astfel, pentru cei din Topraisar au fost platite 6,3 miliarde de lei, in vreme ce pentru satul Vlahii au fost dati 1,1 miliarde de lei, iar pentru Ostrov 2.2 miliarde de lei.

Potrivit lui Gheorghe Albu, director Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala, pana la ora actuala, in conturile Directiei au sosit 15 miliarde de lei, bani din care a inceput deja si despagubirea celor din Navodari si Tuzla. Greul insa se pare ca nu a trecut, alte patru pasari salbatice fiind diagnosticate in cursul zilei de ieri cu diverse forme de agresivitate ale gripei aviare.

Astfel, testele rapide efectuate la laboratorul DSV au depistat virusul H5 la doua lisite gasite in Mangalia, una pe lac, iar cealalta in portul turistic, o lebada descoperita moarta pe Lacul Neptun si la o lebada gasita pe plaja dintre Eforie Sud si Eforie Nord.

Pentru evitarea raspandirii virusului in afara Tuzlei, autoritatile constantene au solicitat inca din cursul zilei de sambata, 25 februarie a.c. aducerea de catre reprezentantii Ministerului Transporturilor a doua utilaje performante de dezinfectie. Desi asteptate in cursul zilei de ieri, utilajele se pare ca vor ajunge undeva in cursul zilei de astazi.