Vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta se afla sub incidenta legii penale, iar viitorul sau se arata sumbru din acest punct de vedere. Petre Stanca poate fi acuzat de fals in acte publice, dupa ce a omis cu buna stiinta sa treaca in declaratiile sale de avere nu mai putin de trei societati comerciale la care el si familia sa detin actiuni.

Stanca dovedeste astfel ca merita sa faca parte din cercul „exclusivist" al afaceristilor anchetati de procurorii anticoruptie. Vicepresedintele CJC si-a tarat intreaga familie in mismasurile sale, printre actionari numarandu-se sotia, fiica si chiar batrana sa mama.

Cele trei firme pe care Petre Stanca a „uitat" sa le declare si la care vicele CJC detine actiuni sunt SC CONIFIL 51 SRL, SC LAS VEGAS SRL si SC COMSERALIMENT SA. Prima firma are sediul in Schitu, dar activeaza de fapt la Costinesti, unde detine un restaurant, pe strada Tineretului nr. 8.

Stanca este aici actionar majoritar, cu 33, 3334% din actiuni, restul fiind detinute de sotii Paul si Lenuta Sirbu, originari din Schitu. De mentionat ca Paul Sarbu este consilier local PSD la Costinesti.

Ca o paranteza, cea mai interesanta initiativa a asociatului lui Stanca a fost acordarea cetateniei de onoare a statiunii Costinesti si 5000 de metri patrati de teren intravilan lui Stelian Dutu, in anul 2000. CONIFIL 51 SRL a intrat in atentia autoritatilor pentru ca nu a depus nici la aceasta data la Registrul Comertului bilantul anual pentru 2004.

Asta cu toate ca restaurantul se dovedeste o afacere foarte buna, profitul brut declarat pe 2004 depasind 447 de milioane de lei. Cea de-a doua firma pe care Petre Stanca a tinut-o ascunsa este SC LAS VEGAS SRL, chiar din municipiul Constanta, al carei domeniu de activitate il reprezinta hotelurile si motelurile cu restaurant.

Societatea se afla acum in dizolvare de drept, pentru ca nu si-a preschimbat in termen legal certificatul de inmatriculare, dar acest lucru nu-l absolva pe Stanca de vina de a nu-si fi declarat cele 15% pe care le detine la aceasta firma. Actionarul majoritar la LAS VEGAS SRL, cu 70%, este romano-americanul Florentin Leica, restul de 15% revenindu-i lui Sandu Chirita, din Constanta.

A treia firma la care familia Stanca este actionar majoritar si care de asemenea nu apare in nici una dintre declaratiile de avere ale vicepresedintelui CJC este SC COMSERALIMENT SA, al carei obiect principal de activitate este comertul cu ridicata al carnii si mezelurilor.

Stanca are firme pe numele fiicei, sotiei si mamei

Alaturi de Petre Stanca, cu 23,08% din actiuni, mai apar sotia sa, Mihaela Stanca, cu 15,38% si chiar mama vicelui CJC, Stana Stanca, tot cu 15,38%. De altfel, onorabila Stana Stanca, in varsta de 79 de ani, este si administratorul firmei, aflata si ea in dizolvare din cauza capitalului subscris sub limita legala.

Se pare ca cei mai buni parteneri de afaceri pentru Petre Stanca sunt membrii propriei familii, daca e sa ne luam dupa actionariatele lungului sir de firme pe care le controleaza.

SC COMTOURS SRL, la care vicepresedintele CJC detine 99,8% din actiuni, sotia sa, Mihaela Sofia, are restul de 0,2% din actiuni si este administrata de fiica lor, in varsta de 25 de ani, Ana Maria, domiciliata in Bucuresti.

Societatea are ca obiect principal de activitate prepararea produselor din carne, dar si alte cateva zeci de obiective secundare, de la fabricarea de covoare si lenjerie de corp, pana la productia de mobilier si editare de carti si ziare. Firma are o cifra de afaceri impresionanta, de peste 10 miliarde de lei in 2004, an pe care l-a incheiat cu un profit brut de peste 1,3 miliarde.

De aici si disponibilitatea de a investi in hotelul pe care Stanca si-l ridica acum, prin aceasta firma, pe locul fostei spalatorii a Spitalului Militar. Ce-i drept, COMTOURS SRL apare in declaratiile de avere ale alesului, ca si SC COMSER SRL.

Cu toate ca si la aceasta firma exista cateva aspecte interesante, intrucat actionarul unic si administrator este Mihaela Sofia Stanca, sotia vicepresedintelui CJC, astfel incat nu se poate sti cum s-a trecut si Petre Stanca actionar aici, asa cum apare in declaratia de avere.

In plus, firma nu are depus bilantul pe anul 2004 si nici in 2003 nu s-a simtit prea bine din punct de vedere financiar, incheind anul cu profit 0.