Finantistul Sorin Lazar si oamenii de afaceri Ovidiu Grozescu si Lucian Bordas au fost deferiti justitiei pentru luare, respectiv dare de mita, dupa un rechizitoriu al Serviciului Teritorial Anticoruptie Targu Mures * Sorin Lazar, adjunct la Directia Generala a Finantelor Publice Mures, era sub lupa procurorilor

anticoruptie de anul trecut * El este acum acuzat ca a aprobat esalonari la plata datoriilor catre bugetul de stat, contrar legislatiei in vigoare intre 2000-2003 * Posesori

ai unor certificate de "buna fiscala" * Pretul sau, potrivit estimarilor DNA, este de 1,2 miliarde de lei vechi * Lucian Bordas a fost apropiat de primarul Florea, dar relatiile s-au racit * Ovidiu Grozescu, prezentat drept administrator al Ultramed, si-a vandut intre timp binecunoscuta afacere * Un story penal cu consecinte inca nebanuite.

Neagra vinerea pentru Sorin Lazar, directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, trimis in judecata "pe sest", dar in libertate, de catre procurorii anticoruptie de la Serviciul Teritorial Targu Mures.

In afara de "eminenta cenusie" din Finante, cum este cunoscut Sorin Lazar inca de pe vremea directoratului lui Gheorghe Danieluc, au fost trimisi in judecata administratorii BIG Aluminium, respectiv Ultramed -Lucian Bordas si Ovidiu Grozescu.

Conform comunicatului DNA, Sorin Lazar este inculpat pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: "luare de mita, fals intelectual, abuz in serviciu si obtinerea de foloase necuvenite prin intermedierea sau inlesnirea efectuarii unor operatiuni financiare sau comerciale in virtutea functiei pe care a detinut-o", in timp ce cei doi oameni de afaceri sunt acuzati de dare de mita si uz de fals.

"Incoruptibilii" de la Targu Mures au stabilit ca in perioada in care a indeplinit functiile de director general si director general adjunct al DGFP Mures (2000-2003), Sorin Lazar ar fi favorizat "in mod repetat, mai multe societati comerciale, intre care SC Big Aluminium SA si SC Ultramed SRL, ambele din Targu Mures".

Lazar ar fi aprobat mai multe esalonari de datorii catre bugetul de stat, cu incalcarea legislatiei, respectiv a eliberat certificate false in care respectivele firme apareau fara datorii catre bugetul de stat, astfel incat au putut participa la licitatii publice cu cazierul fiscal nepatat.

Lazar ar fi primit in schimbul favorurilor doua autoturisme, un Daewoo Leganza, un Opel Astra, respectiv o excursie cu familia in Italia, foloase necuvenite estimate de DNA la 1,2 miliarde de lei vechi. Cei trei vor fi judecati de un complet de judecatori de la Tribunalul Mures.

Pe cine incomodau?

Sorin Lazar era un marginalizat, alaturi de Mihail Antonie, in PNL, unde s-a inscris in 1996, ceea ce nu l-a impiedicat sa cocheteze cu social-democratii pe stil nou.

Apropiat de Florea, dar si de presedintele PSD, Ovidiu Natea, care a fost vazut in repetate randuri in casa acestuia din Tudorul vechi, Lazar a fost principala tinta in dosarul celor sase finantisti acuzati si trimisi in judecata pentru luare de mita.

Acuzat fie ca i-ar fi "educat" pe cei sase finantisti cum sa jongleze cu rambursarile de TVA, cunoscuta fiind si prietenia sa cu Radu Ciortea, seful Serviciului Control Fiscal, in prezent judecat in libertate, fie ca este doar o victima, lui Sorin Lazar pare sa ii fi placut intotdeauna jocul la limita.

Director adjunct la Finante in prezent, Lazar a fost, in mai multe randuri, subiectul unor articole publicate de saptamanalul nostru.

In 2002 ne intrebam cum de isi permite sa se plimbe intr-o masina, la vremea aceea, de 600 milioane de lei, sau incepuse sa-si construiasca o vila, in conditiile in care era proaspat si pentru scurt timp numit in functia de general al DGFP.

In 2005 au aparut primele semnale privind cercetarea lui Lazar de catre PNA - DNA, pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Principalii sai adversari raman liberalii, fiind foarte bine cunoscut conflictul deschis dintre el si Eugen Nicolaescu, in urma unui incident petrecut in urma cu cativa ani, cand Lazar a avut nu tocmai o atitudine eleganta fata de actualul lider al PNL Mures.

De asemenea, nici restul liberalilor aripa Nicolaescu si nu numai nu il aveau tocmai la inima.

Ovidiu Grozescu, Mr. Ultramed, cum este cunoscut in anumite cercuri, este intr-adevar un apropiat al lui Sorin Lazar, ei aparand impreuna la Vara vacantelor.

Cine sa se fi suparat pe fostul proprietar al Ultramed, pentru ca, va reamintim, Grozescu a renuntat anul trecut la firma in favoarea Fildas, patronata de Anca Vlad, pastrandu-si in schimb celelalte afaceri, nu ne-am dat seama.

Lucian Bordas, patronul BIG Aluminium si "autorul" tuturor refugiilor din statiile de autobuz din Targu Mures, a fost cunoscut in urbe drept un acolit al primarului traseist Florea, cu toate ca, in ultima vreme, Bordas nega aceasta "apropiere".

Retras, Bordas se poate sa-i fi nemultumit pe concurentii de pe piata tamplariei PVC si aluminiu, unii chiar din PNL.

Cu toate aceste ipoteze lansate de catre noi, nu putem nega o evidenta care nu credem ca poate fi trecuta cu vederea. Eliberarea de certificate fiscale. Ilegal. Luarea sau darea de mita sunt deja alta poveste, ca si castigarea de catre cele doua firme a unor licitatii.

Principala urmare a trimiterii in judecata a celor trei este posibila suspendare din functia de adjunct a lui Sorin Lazar, suspectat de savarsirea de infractiuni de coruptie de mai multa vreme, cu toate ca Felicia Pop, generalul Finantelor, a declarat ca Lazar nu va fi demis sau suspendat din functie. Pe moment, ne permitem sa continuam.

Vom reveni asupra acestui story penal - care avem oaresce banuieli ca nu se opreste aici. Ca vor cadea si alte capete din institutii publice sau din societatile cu capital privat.

Directorul adjunct al DGFP a aflat despre actul de sesizare al instantei de la redactorii cotidianului Zi de Zi, fiind luat prin surprindere, cand ne-a declarat ca nu stie nimic, iar dupa citirea comunicatului postat pe site-ul DNA, a afirmat ca "deocamdata nu comentez", negand ca ar fi vorba despre o razbunare politica.

Lazar a declarat ca va organiza o conferinta de presa, in care isi va exprima punctul de vedere.

No comment

Directorul general al DGFP, Felicia Pop, sunata ulterior, era deja la curent cu acuzatiile aduse colegului sau. "Acum am primit un fax prin care am fost anuntati, dar mai mult nu doresc sa comentez",

ne-a declarat Pop.

Ovidiu Grozescu, un alt inculpat din acest dosar, parea foarte relaxat cand l-am anuntat ca tocmai a fost trimis in judecata. "Momentan sunt in Asia, luni voi fi acasa si atunci vom discuta", s-a scuzat Grozescu.

Lucian Bordas, patronul Big Aluminium, nu ne-a raspuns la telefon, desi am incercat in mai multe randuri, dar, dupa cum aflat, era la curent cu acuzatiile care i se aduc.