Consiliul Local Sebes nu a reusit sa ajunga la o decizie in timpul sedin-tei desfasurate, in urma cu doua zile, in ceea ce priveste situatia salii de sport construita in apropierea cimitirului din Lancram, unde este inmormantat Lucian Blaga. In aceste conditii, consilierii au luat decizia sa dezbata din nou problema in cadrul unei intalniri care va avea loc saptamana viitoare.

Primarul municipiului Sebes (judetul Alba), Alexandru Dancila, a declarat ca in timpul discutiilor au fost propuse doua variante, respectiv scaderea inaltimii imobilului cu 2,60 metri sau ca sala sa ramana la fel cum este in prezent. "Parerile au fost impartite, asa ca nu am reusit sa luam o decizie privind sala de sport.

Vom avea o sedinta extraordinara peste o saptamana si speram ca atunci problema sa se transeze", a mai spus primarul din Sebes.

Edilul a adaugat ca a discutat recent cu reprezentantii Ministerului Lucrarilor Publice, care au promis asigurarea unor fonduri de peste trei milioane de lei (30 de miliarde lei vechi) pentru construirea unei noi sali de sport si a unui bloc social in Sebes.

Alexandru Dancila sustine ca acordarea acestor sume de bani este conditionata de solutionarea in maximum doua saptamani a conflictului legat de sala de sport de la Lancram.

O pozitie transanta impotriva mentinerii salii de sport din localitatea Lancram in actuala stare de lucruri a fost exprimata, ieri, de reprezentantii Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). Comitetul Director al organizatiei si-a exprimat consternarea pentru faptul ca sala de sport, inaltata la cativa pasi de mormantul filosofului Lucian Blaga, n-a fost mutata pe un nou amplasament.

Comitetul Director al USR face apel la autoritatile locale "sa respecte memoria lui Lucian Blaga si sa dea curs deciziei administratiei de reamplasare a constructiei". Constructia din Lancram a fost cedata, la inceputul acestui an, de constructor - Compania Nationala de Investitii - catre administratia locala din Sebes, insa in prezent nu este folosita.

Imobilul, amplasat in imediata apropiere a mormantului poetului Lucian Blaga, a starnit controverse inca din anul 2004, cand peste 150 de intelectuali au protestat fata de "desfigurarea" si "profanarea" cimitirului.

Acestia sustineau ca noua constructie a fost ridicata in zona de protectie a mormantului marelui filosof, inscris in Lista Monumentelor Istorice din 1992 ca monument cu valoare memoriala.

Motivul principal era legat, insa, de faptul ca noua constructie face ca de la mormantul poetului Lucian Blaga sa nu mai fie vazuta Rapa Rosie, asa cum a cerut acesta prin testament.