Generalul in rezerva Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major General, a anuntat, ieri, la Alba Iulia, ca intentia reprezentantilor Consiliului National Secuiesc (CNS), referitoare la proclamarea autonomiei teritoriale in judetele Covasna, Harghita si Mures, reprezinta un gest deosebit de periculos pentru Romania.

"In cele trei judete exista un numar de agenti de influenta, activisti, care nu depasesc cifra 30, care instiga la secesiune. Cei care duc aceasta politica nu-si dau seama ce crima fac in aceste comunitati. Valori, cum sunt integritatea statala, proprietatea teritoriului romanesc si asupra limbii romane sunt de nenegociat", a declarat Chelaru.

De mentionat ca, recent, presedintele CNS, Ferenc Csaba, a declarat ca organizatia pe care o conduce intentioneaza sa declare autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc (judetele Covasna, Hargita si Mures) in 15 martie, cand se sarbatoreste Ziua Nationala a Ungariei. Chelaru a fost presedintele PUNR, partid care a fuzionat, recent, cu PC.

Declaratiile generalului in rezerva au fost facute la Alba Iulia in cadrul unei conferinte de presa organizate de conservatorii din judet. Reprezentantii organizatiei au tinut sa exprime, de asemenea, puncte de vedere legate de asa-zisa autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc.

"Statul Roman se vede pus in fata unui caz flagrant de subminare a intereselor nationale si a unei grave incalcari a Constitutiei Romaniei. Solicit public Serviciului Roman de Informatii si Guvernului sa ia masuri drastice impotriva acelor persoane care comploteaza impotriva statului de drept.

Intentia foarte clar formulata de a proclama autonomia teritorial-etnica in 15 martie va determina afectarea grava si iremediabila a relatiilor dintre populatia majoritara romaneasca si cea minoritar romana", a afirmat presedintele PC Alba, deputatul Nicolae Popa.