Lichidarea SC "Uzina Ardealul" SA Alba Iulia, care detine active cu o valoare de piata de aproape 2 milioane de euro, a devenit o veritabila afacere pentru fostii proprietari ai terenurilor pe care a fost construita unitatea.

La ora actuala, mai multe procese initiate de fostii proprietari persoane fizice au blocat partial procesul de lichidare a societatii, lichidatorul fiind obligat sa astepte solutia instantei judecatoresti in cauzele respective.

Unul dintre fostii proprietari ai terenurilor administrate de "Uzina Ardealul" a obtinut in instanta o compensatie financiara de 12,7 miliarde lei, care este contestata de lichidatorul judiciar pe motiv ca judecatorii au retinut o suprafata de teren mult mai mare decat cea aflata in zona societatii.

Compensatie financiara dubioasa

Fostul proprietar Mircea Adam a obtinut, in 2005, o hotarare a Curtii de Apel Alba Iulia prin care Statul Roman, SC "Uzina Ardealul" SA si SC "Investments MPG Holdings" SRL Alba Iulia (firma care a cumparat o hala aflata pe terenul revendicat de fostul proprietar) au fost obligati sa-i achite suma de 12,7 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea unei suprafete de teren de peste 14.000 metri patrati.

La scurt timp dupa pronuntarea sentintei, Ministerul Finantelor Publice a virat in contul fostului proprietar suma respectiva.

Ulterior, decizia judecatorilor din Alba Iulia a fost anulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, situatie ce i-a determinat pe reprezentantii Ministerului Finantelor sa demareze procesul de recuperare a sumei platite fostului proprietar. Prima masura a fost instituirea sechestrului asigurator pe toate bunurile detinute de acesta.

Mircea Adam nu renunta, insa, la miliardele obtinute drept compensatie financiara si a formulat contestatie in anulare, actiune care este judecata in prezent tot de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Reprezentantul societatii SC "Manager CM" SRL Alba Iulia (lichidatorul desemnat de judecatorul sindic sa administreze falimentul "Uzinei Ardealul"), Lidia Candea, contesta sentinta prin care fostul proprietar a obtinut, initial, compensatiile financiare in valoare de 12,7 miliarde lei.

Potrivit acesteia, din suprafata de 14.200 metri patrati, doar 6.350 metri patrati sunt, de fapt, in administrarea "Uzinei Ardealul". Lichidatorul sustine ca 1.918 metri patrati din aceasta suprafata se afla in proprietatea persoanei fizice, in timp ce restul este administrata de o alta societate comerciala.

De mentionat ca in actiunea juridica de revendicare, formulata de Mircea Adam in 2002, este trecuta o suprafata totala de 7.938 metri patrati.

La Curtea de Apel Alba Iulia, suprafata respectiva de teren aproape ca s-a dublat, Statul Roman fiind obligat sa plateasca in contul SC "Uzina Ardealul" SA si pentru terenuri care nu au fost nicidata expropriate de regimul comunist sau pentru o suprafata care este administrata de o alta persoana juridica.

"Nu pot sa las sa se duca aceasta suma catre minister cata vreme sunt si ceilalti creditori care au de recuperat sume importante", a declarat Lidia Candea.

Societatea din Alba Iulia are datorii de 63,8 miliarde lei. Pana in prezent lichidatorul a distribuit creditorilor aproximativ 3 miliarde lei, reprezentand bani obtinuti in urma procesului de vanzare a unor active mobile.

Miliardarii au ratat afacerea de 2 milioane de euro

Vanzarea in intregime a societatii nu poate fi realizata din cauza proceselor privind revendicarea unor terenuri de catre fostii proprietari sau urmasii acestora, cauze care exista pe rolul instantelor din Alba Iulia. Singurul activ imobil care poate fi vandut este asa-zisa hala "Forja", care a fost scoasa de doua ori la licitatie, fara a putea fi valorificata.

Imobilul respectiv va fi vandut, in aceste conditii, prin negociere directa la un pret de pornire de aproximativ 900 milioane de lei, suma ce reprezinta 60 la suta din pretul initial al halei. Imposibilitatea vanzarii societatii "in bloc" a spulberat visele unor miliardari din Alba Iulia de a cumpara activele amplasate foarte aproape de centrul municipiului.

Oameni de afaceri cunoscuti in Alba Iulia cum ar fi Dorel Tamas, Dorin Mateiu, Vasile Macarie sau Vasile Trifan au lansat oferte de cumparare a societatii "Uzina Ardealul", care au ajuns pana la 23 de miliarde lei vechi.

Ofertele acestora nu au mai putut fi luate in considerare dupa ce creditorii au fost de acord cu propunerea lichidatorului, potrivit caruia singura solutie la ora actuala este vanzarea unitatii pe active.