Vine Apocalipsa! Satenii din Lalosu stau pe o bomba cu ceas. Fantanile ard din cauza scurgerilor de gaze.

Situata in sudul judetului Valcea, localitatea Lalosu, se confrunta cu o situatia nemaiintalnita pana in prezent. Zeci de fantani din satele Portaresti si Mologesti se aprind din cauza gazelor emanate din interior.

In timp ce localnicii se tem de flacari ca ar putea sa le mistuie gospodariile, la celalalt capat al comunei, in satul Oltetani, locuitorii din 28 de case traiesc cu teama in suflete ca intr-o noapte toata agoniseala lor de-o viata se va duce pe apa Oltetului, din cauza alunecarilor de teren.

Din zeci de fantani ies gaze care la contactul cu o scanteie se aprind, incendiind puturile si lasand fara apa potabila locuitorii din zona.

De cateva luni de zile localnicii din satele Portaresti si Mologesti au sesizat un fenomen extrem de ciudat care se petrece in tinuturile lor. In peste 30 de fantani din curtile localnicilor, au inceput sa iese din subteran gaze, totul culminand cu aprinderea acestora la gurile putului.

"Duminica, ginerele meu s-a dus sa ia o galeata de apa si a venit si mi-a spus ca miroase a gaz. A aprins o bricheta si atunci gazele din fantana s-au aprins si au izbucnit cu o violenta greu de imaginat. Putin a lipsit sa nu ia foc acoperisul fantanei, iar casa este si ea in pericol.

Cand flacarile s-au mai domolit, le-am inabusit cu o patura uda, apoi am pus tuciul pe pirostrii si am incalzit apa sa fac mamaliga, deasupra putului", spune Alexandrina Curca, una dintre satencele care se minuneaza de acest fenomen.

Locuitorii din satele Portaresti si Mologesti au iesit cu mic cu mare pe ulitele satului si nu mai contenesc povestind. "Si la mine se intampla la fel.

Apa nu mai are limpezimea de altatada. Este galbena si are impuritati. Trebuie sa mergem sa luam apa din comuna invecinata, din Iancu Jianu, care este in judetul Olt. Este asa de departe ca nici noi nu stim cum o sa o mai scoatem la capat", spun membrii familiei Curca.

Peste drum, oamenii se strang ciorchine la alte fantani si fiecare povesteste acelasi fenomen. "A fost foarte cald si daca scaparai un chibrit deasupra fantanii imediat lua foc. Acum a plouat si este racoare si gazele acumulate sunt mult mai putine.

Nu se mai aprind asa de repede! Sa faca astia o sonda aici ca poate asa ma imbogatesc si eu ca la saracia care este... e vai de noi! Eu incalzesc apa deaspura fantanii", spune Constantin Cernitu.

Luni la primaria din localitatea Lalosu era agitatie mare, primarul Ion Toma nu-si mai vedea capul de treburi. Pe de o parte, presiunea din partea localnicilor carora li se aprind fantanile, pe de alta parte, in fata primariei, s-a instalat ieri un adevarat comando.

Prefectul si subprefectul, in actiune

Trupe ale Pompierilor Militari veniti din Judetul Dolj, dar si ale Detasamentului de Pompieri Dragasani au instalat masini de interventie in fata Primariei. "O echipa de Pompieri va fi prezenta zi si noapte aici pentru a stinge incendiile", a spus un tanar locotenent.

Adrian Mesescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, se afla in obiectiv, una dintre masinile de pompieri fiind adusa pentru a aproviziona cu apa animalele localnicilor din cele doua sate, iar o alta masina, trimisa si deservita de la pompierii doljeni, avea o instalatie de potabilizare a apei.

Prezenti la Lalosu pentru a observa pe viu acest fenomen, prefectul de Valcea, Anuta Handolescu si subrefectul Radu Renga au mirosit pe viu gazele emanate din puturi. "Eu nu am mirosul dezvoltat si nu simt mamaie nimic. Dar daca e asa cum spuneti facem aici un adevarat Kuweit. Vindem masinile si ne luam camile.

Ne imbogatim, nu alta", spunea prefectul Anuta Handolescu. Subprefectul Radu Renga a simtit mirosul si chiar si-a dat cu parerea: "Parca ar fi acetona de dat pe unghii. Eu cred ca este foarte posibil ca gazele sa fie de la conducta care trece la un kilometru de gospodariile localnicilor", a spus subprefectul.

Comuna blestemata

In timp ce la intrarea in comuna ard fantanile, la celalalt capat al comunei, inundatiile fac ravagii. "Avem in satul Oltetani un numar de 28 de case ale caror anexe au fost inghitite de apa Oltetului.

Oamenii traiesc cu frica in san, cand aud suvoaiele care le-au luat pomii fructiferi, vita de vie, gardurile, cotetele, iar apa sta gata sa le mai ia si casele.

In anul 2004 a fost demarat un proiect de canalizare, dar din lipsa fondurilor, a fost lasat balta, iar acum oamenii vad cum li se naruie agoniseala de-o viata", spune primarul Toma.

Ioana Tanase, una dintre femeile din Oltetani afectata de inundatii, ne-a spus: "Traiesc noaptea cu frica in san, si cand vuieste Oltetu, parca ar trece sute de trenuri. As vrea sa mor, sa ma duc si eu odata cu apa asta.

Nu mai e de trait, mai bine imi pun streangul", se vaieta femeia cand vede cum apa se apropie de casa. Primarul Toma crede ca Lalosu este o comuna blestemata.

"Nu avem gaze, nu apa potabila, nu cablu tv., drumurile sunt ca vai de lume, iar acum a mai aparut si pacostea cu focul care aprinde fantanile si casele care stau gata sa se prabuseasca luate de apa Oltetului".

Autoritatile valcene au promis ca vor investi fonduri, pentru betonarea Oltelului in satul Oltetani si incearca sa rezolve care este cauza pentru care fantanile sunt in flacari.

Fenomenul Lalosu, mister sau incompetenta!

Specialistii chemati sa dea explicatii despre fantanile care ard, dau nestiutori din umeri

La sedinta care a avut loc marti, la sediul Prefecturii Valcea, au participat pe langa autoritatile judetene si proprietarii sondelor de gaz care trec prin zona afectata. Parerile au fost care mai de care mai diversificate, dar in final cand s-a tras linie si s-a adunat s-a dovedit ca totul s-a rezumat la simple... dari cu parere.

Reprezentantii Sanepid Valcea, prin vocea dr. Ion Mihail s-au aratat mai ingijorati ca localnicii din Lalosu tin cainii in lanturi, in preajma fantanilor decat de situatia emanatiilor de gaze.

Reprezentantii Schelei de Petrol Dragasani, Transgaz Medias, sucursala Craiova, Petrom, Compet Ploiesti si Toreador aflati la intalnirea de la Prefectura Valcea au "demonstrat", pe rand, ca nu este vina lor, ca s-au facut verificari peste verificari, iar fisurari la sondele care trec prin zona nu au fost depistate.

"Firma Toreador a facut zeci de verificari la sondele care au forat la numai cinci sau sase kilometri de zona afectata.

Gazul iesit din fantani este unul simplu, adica nu are concentratie de titei, cum este cel furnizat de noi, adica cu o concentratie destul de mare de metal si titei", a concluzionat unul dintre reprezentantii acestei firme.

Viorel Lita, reprezentantul Transgaz Medias, sucursala Craiova, a declarat autoritatilor ca vor alimenta in perioada imediat urmatoare localitatile Bals si Iancu Jianu de la alte conducte, doar-doar se va lamuri problema: "O sa inchidem vanele la cele doua capete ale conductei si o vom goli.

Astfel vom observa daca va inceta fenomenul de emanare a gazelor din fantanile oamenilor. Da, chiar daca suntem doar la un kilometru jumatate distanta, suntem convinsi ca problema nu este la noi!", a declarat Viorel Lita.

La intrebarea prefectului de Valcea, Anuta Handolescu, care ar fi explicatia specialistilor la fenomenul inexplicabil de la Lalosu, acestia au raspuns ironic: "Putem sa punem raul sa curga la munte! Nu gasim nici o justificare!".

Pentru a evita extinderea in alte zone apropiate, ieri au fost demarate alte verificari ale apei in localitatile Diculesti, Fauresti si Susani.

Pentru ca la intalnirea de la Prefectura Valcea nu s-a ajuns la nici o concluzie plauzibila privind provenienta gazelor din fantani, prefectul Anuta Handolescu a lansat o ipoteza ramasa tot in... coada de peste.

"Daca cumva tiganii care fura gazolina au strapuns conducta care trece prin imprejurimi, poate asa sa se explice fenomenul de la Lalosu", a spus prefectul.

Chiar si locuitorii din zona spun ca au observat de mai multe ori tiganii furand gazolina, dar, responsabilii conductei neaga "tepuirea" instalatiei de etnici rromi, pe motiv ca: "Avem paza si acest lucru nu credem ca este posibil".