Romtelecom a fost obligata, saptamana trecuta, sa deconecteze de la serviciul de telefonie wireless abonatii din 30 de localitati rurale din judetul Buzau, dupa ce Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a descoperit ca societatea utilizeaza o frecventa care nu-i mai apartine, fiind preluata, de anul trecut, de Connex Vodafone.

Intrucat pentru alte 27 de comune din judetul Alba si doua comune din judetul Cluj Romtelecom isi ofera serviciile prin aceeasi frecventa, locuitorii acestor localitati fie vor ramane fara servicii de telecomunicatii, fie compania va fi sanctionata cu o amenda mai mult decat usturatoare, ce poate

ajunge, potrivit legii, pana la doua procente din cifra de afaceri. Avand in vedere ca in 2005, cifra de afaceri a Romtelecom a fost de 925,7 milioane euro, compania ar avea de platit aproape 18,5 milioane euro.

O solutie amiabila nu a fost deocamdata identificata si nici nu se intrevede intrucat, potrivit "mediatorilor" de la IGCTI, Connex Vodafone si-a exprimat interesul de a-i prelua pe cei 21.000 de abonati care ar urma sa fie deconectati de la Romtelecom.

Fara licenta

In 2002, Romtelecom a obtinut licenta provizorie in cadrul "Proiectului de dezvoltare a telecomunicatiilor rurale in judetul Alba" pentru doua frecvente radio, prin care sa asigure servicii de telecomunicatii prin tehnologie wireless in localitatile greu accesibile, respectiv in 27 de comune din Alba si alte doua comune clujene,

Marisel si Baisoara. Frecventele erau utilizate pentru un proiect similar ce acoperea 30 de comune din judetul Buzau inca din 1999.

Potrivit IGCTI, licenta pentru pentru aceste frecvente a fost reinnoita anual, Romtelecom urmand sa le elibereze in momentul acordarii licentelor pentru telefonia mobila de generatia a treia, 3G.

Acest lucru s-a intamplat anul trecut, odata cu preluarea licentei 3G pe frecventele in cauza (benzile de frecventa 1970-1975 MHz si 1890-1895 MHz), in mod exclusiv, de catre Connex Vodafone.

Insa, pentru a evita (de fapt, pentru a amana) deconectarea de la serviciile sale a celor aproximativ 21.000 de gospodarii abonate, Romtelecom nu a eliberat frecventele pana cand, in urma unei sesizari de bruiaj inaintata de Connex Vodafone la IGCTI, a primit, din partea inspectoratului, o somatie in acest sens.

Abonatii din cele 30 de localitati buzoiene au fost deja deconectati, urmand ca, in cazul in care Connex Vodafone isi va exercita dreptul de exclusivitate asupra frecventelor si in zona Cluj-Alba, alte 29 de localitati rurale sa ramana fara servicii de telecomunicatii.

Deocamdata insa, cel putin in judetul Cluj, Romtelecom continua sa furnizeze servicii de telefonie fixa fara a detine licenta pentru frecventele utilizate, respectiv folosindu-se, fara acord, de frecventele Connex Vodafone.

In comunele Marisel si Baisoara, nu numai ca telefoanele functioneaza, dar edilii nu stiau nimic despre posibilitatea deconectarii tuturor posturilor telefonice (aproximativ 200 de posturi in Baisoara si 20 in Marisel).

Reprezentantii IGCTI cunosc foarte bine aceasta situatie insa sustin ca acest lucru trebuie verficat tehnic, pentru a se putea lua vreo masura, iar "verificarile se fac in urma unor sesizari". La randul lor, reprezentantii Romtelecom admit ca, pana la gasirea unei solutii de mijloc, sunt "la mana Connex Vodafone".

"Guvernul a promis", romanii platesc

Ce nu e foarte clar este cum s-a ajuns intr-o astfel de situatie, cata vreme atat Romtelecom, cat si autoritatile din domeniu sustin ca au facut demersuri sustinute, fie pentru "impartirea" benzilor, fie pentru ajungerea la un acord intre operatorul de telefonie fixa si Connex Vodafone.

Oricum ar fi privita, situatia creata implica prejudicii si pentru contribuabili, prin faptul ca eventualele investitii, respectiv sanctiuni, vor fi suportate, in proportie de 40 la suta, si de stat, care este inca actionar al companiei Romtelecom.

La aceasta se adauga irosirea investitiei de 38 de milioane de euro, care a sustinut proiectele de implementare a telefoniei wireless in cele trei judete.

Cristina Popescu, purtatorul de cuvant al Romtelecom, a declarat ca, la vremea respectiva, "Guvernul a promis ca atunci cand se vor acorda licentele 3G se va asigura o intelegere intre Romtelecom si operatorul care va achizitiona respectiva licenta pentru utilizarea partajata a acelui spectru de frecvente".

Cum acest lucru nu s-a intamplat, Connex Vodafone primind o licenta exclusiva, in urma licitatiei organizate de MCTI - actionar Romtelecom - compania de telefonie fixa este obligata sa paraseasca frecventele.

In acelasi timp, IGCTI, structura subordonata Guvernului, sustine ca s-a straduit sa repare lucrurile, incercand sa medieze o intelegere intre cei doi operatori, care s-ar fi putut concretiza prin incheierea unui acord sau prin modificarea tehnica a emitatoarelor Romtelecom, astfel incat acestea sa iasa din banda detinuta de Connex Vodafone. Dar, discutiile nu au dus la nici o intelegere.

Oficialii Connex Vodafone, compania careia i se reproseaza respingerea unui acord cu Romtelecom, si-au sustinut punctul de vedere subliniind, simplu, ca societatea a primit licenta 3G in urma castigarii licitatiei publice organizate de MCTI in anul 2005.

"Conform licentei 3G, Connex Vodafone are dreptul de utilizare in exclusivitate, la nivel national, a spectrului 3G alocat prin licenta", a aratat vicepresedintele pentru Strategie, Reglementari si Afaceri Publice al companiei, Marian Velicu.

Miza: 21.000 de abonati

Negocierile dintre Romtelecom si Connex Vodafone, intermediate de IGCTI, nu s-au concretizat, pana in prezent. Reprezentantii Romtelecom sustin ca doresc sa incheie un acord cu operatorul de telefonie mobila, insa acesta din urma nu agreeaza solutia, cerand Romtelecom sa elibereze "treptat" frecventele.

Reprezentantii Romtelecom sustin ca, in lipsa unui acord cu Connex Vodafone, singura solutie pentru valorificarea in continuare a investitiei initiale in echipamentul wireless, respectiv pentru a nu-si pierde clientii, este schimbarea frecventei, o solutie foarte costisitoare pentru companie.

Aceasta ar putea fi insa singura, daca Romtelecom decide sa isi pastreze cei 21.000 de clienti, intrucat un eventual acord intre Romtelecom si Connex nu pare sa aiba sanse de realizare cata vreme, potrivit IGCTI, Connex ar fi interesata de preluarea abonatilor deconectati de la Romtelecom.