Exploatarea miniera "CupruMin" SA Abrud (judetul Alba) se afla intr-o situatie dificila dupa ce aproape 300 de angajati s-au trecut pe listele de disponibilizare. In conditiile in care aproape toti provin din sectorul productiv al societatii, exista mari sanse ca mina sa se inchida daca se accepta plecarea acestora.

La sfarsitul saptamanii trecute s-a iscat un veritabil scandal intre conducerea explotarii miniere si angajati pe aceasta tema. Directorii au incercat sa ii convinga pe o parte dintre municitori sa renunte la intentia de a pleca din societate, in conditiile in care programul aprobat la nivelul Guvernului se referea la 170 de disponibilizari in cadrul SC "CupruMin" SA.

De mentionat ca programul guvernamental de inchidere a exploatarilor miniere nerentabile prevede ca in cazul in care exista mai multe solicitari de disponibilizare decat numarul aprobat, conducerea minei este obligata sa valideze toate cererile.

"CupruMin" SA Abrud are acum 920 de angajati, fiind considerata una dintre exploatarile miniere care s-ar putea dovedi rentabile in conditiile existentei unui investitor.

Pana acum, insa, nu a aparut nimeni interesat oficial in exploatarea zacamintelor de cupru de la Rosia Poieni, chiar daca reprezentantii societatii sustin ca mina va fi privatizata.

Directorii care au solicitat retragerea unor municitori de pe listele de disponibilizare si-au motivat solicitarea prin existenta unor investitori care vor veni sa preia firma. Minerii nu au fost, insa, de acord cu aceste afirmatii, sustinand ca in realitate se doreste pastrarea locurilor de munca pentru personalul neproductiv.

Potrivit angajatilor, personalul neproductiv este la ora actuala aproape egal din punct de vedere numeric cu personalul care lucreaza efectiv in procesul de productie.

Directorul general al "CupruMin" SA, Sorin Vatajelu, a spus ca situatia a fost determinata de unele zvonuri privind o posibila decizie a Guvernului de a nu mai permite noi disponibilizari in minerit. Acesta a mentionat ca, in realitate, pe listele de disponibilizare s-au inscris 240 de muncitori, dar ca vor pleca doar 170, asa cum este prevazut in programul initial.

"Toata lumea va pleca esalonat, pentru a nu afecta procesul de productie. Mai ales ca avem o sansa prin existenta unor investitori interesati in privatizare. Avem piata de desfacere si o strategie pe care o vom respecta. Pretul cuprului este ridicat pe piata mondiala, astfel incat sansa noastra este si mai mare", a spus Vatajelu.

Potrivit sursei citate, vor exista discutii cu fiecare muncitor in parte, dintre cei care vor sa fie disponibilizati, pentru a gasi solutii convenabile pentru fiecare parte.

Starea de spirit care exista in prezent in randul minerilor face ca solutiile sa fie destul de greu de gasit. Angajatii au afirmat ca in timpul discutiilor tensionate, de la sfarsitul saptamanii trecute, li s-a promis o marire de salariu de 6 la suta, care, insa, nu a fost acceptata de ortaci.