Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis neinceperea urmaririi penale (NUP) in cazul fabricii de seringi de unica folosinta "Sanevit", in care actualul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost acuzat de falimentarea societatii. Cei care au adus aceste acuze sunt micii actionari de la SC "Sanevit" SA, care au afirmat ca Vacaroiu a falimentat deliberat firma.

Alaturi de presedintele Senatului, care a fost prim-ministru in perioada in care a fost falimentata societatea, au mai fost incriminati si Iulian Mincu, fost ministru al Sanatatii, Nicolae Constantinescu, ex-secretar de stat in Ministerul Finantelor, Ion Pargaru, fost secretar de stat in Ministerul Comertului, Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii, Florin Georgescu, fost ministru al

Finantelor, si Dan Ioan Popescu, fost ministru al Comertului. Acestia sunt acuzati ca au aprobat acte legate de scutirea de taxe vamale a unor importuri de seringi de unica folosinta si alte produse medicale, in valoare de 30 milioane de dolari.

Potrivit actionarilor, documentele au fost aprobate de Guvern in anul 1996, la un an dupa infiintarea fabricii din Arad. SC "Sanevit" SA a luat fiinta in 1995, printr-un credit extern garantat de Guvern. O perioada, fabrica a lucrat la capacitate maxima, fiind principalul furnizor de seringi si ace de unica folosinta pentru piata interna.

Presiunile exercitate de importatori asupra Guvernului au facut, insa, ca Executivul sa emita un ordin prin care se desfiinta o hotarare prin care spitalele romanesti erau obligate sa achizitioneze produsele de la "Sanevit" Arad.

In aceste conditii, activitatea fabricii s-a diminuat drastic, ajungand la faliment, dobanzile, comisioane la credit, majorarile si penalitatile de intarziere depasind 50 milioane dolari.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (actuala AVAS Ð n.r.) a preluat creanta si a incearcat sa vanda "Sanevit" pentru a recupera din bani. Licitatiile organizate in acest sens nu au dat rezultatele scontate.

O solutie a fost gasita de Guvernul condus de Adrian Nastase, care a repornit activitatea de fabricare a acelor si seringilor de unica folosinta intr-o societate nou-infiintata, SC "Sanevit 2003" SA. Actionar majoritar la aceasta firma este Statul Roman, prin Ministerul Sanatatii, care detine 85 la suta dintre actiuni, si AVAS, cu o participare de 15 la suta.

In structura noului actionariat nu au fost inclusi micii actionari de la vechea societate, aflata acum in executare silita pentru recuperarea datoriilor. In aceste conditii, ei nu isi pot recupera investitiile facute in fabrica de seringi.