Aparitia unui schelet de metal in plin centrul municipiului Timisoara, la cativa metri de cladirea Operei Romane, a bulversat de-a binelea activitatea functionarilor din administratia locala.

In prezent se cauta un tap ispasitor, adica "specialistul" care a girat mutilarea arhitectonica a unei parti din zona centrala a orasului, iar primarul Gheorghe Ciuhandu pare decis sa faca lumina in aceasta afacere.

Deocamdata, edilul a emis o dispozitie de demolare a constructiei ilegale, iar in cazul in care proprietarii scheletului metalic nu se vor conforma, dupa 15 zile se va trece la executia silita.

Inainte de a parasi conducerea Consiliului Judetean Timis, in aprilie 2004, Dan Ioan Sipos (PSD) a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pentru acoperirea gurilor de acces in pasajul subteran din Piata Operei.

Din dosarul in baza caruia s-a avizat constructia lipseau, insa, cateva documente importante, printre care Planul Urbanistic Zonal, avizul Comisiei de Monumente si dovada organizarii unei dezbateri publice pe aceasta problema.

Cu toate acestea, consilierul local Sergiu Stirbu, care detinea prin firma "Art" un contract de concesiune pentru pasajul Operei, a primit aprobarea pentru inceperea constructiei.

In ciuda faptului ca autorizatia a expirat in aprilie 2005, scheletul metalic a prins contur in toamna anului trecut, cand printre cladirile din patrimoniul national si-au facut aparitia nu mai putin de 30 de stalpi de metal, uniti prin traverse groase din acelasi profil.

Referatul de demolare

i-a pus in incurcatura pe... "demolatori"

Opinia publica a fost revoltata de distrugerea celui mai important spatiu de promenada al locuitorilor din orasul de pe Bega. Toate reclamatiile l-au avut ca tinta pe primarul Gheorghe Ciuhandu, in calitatea sa de sef al administratiei locale.

Drept urmare, acesta a demarat procedurile pentru demolarea imediata a constructiei, insa eforturile sale par a fi blocate de unii functionari din subordine, care protejeaza anumite interese.

"Primarul vrea sa repare aceasta problema, insa nu sub presiunea anumitor persoane, ci sub cea a legii. Acolo, chestiunea are o valoare materiala foarte mare si trebuie sa fiu scrupulos in respectarea legii. La Directia de Urbanism, referatul privind demolarea nu era complet, l-am amendat si acum trebuie sa asteptam 15 zile pentru a trece la actiune", a declarat Ciuhandu.

Edilul a facut aluzie la modul ciudat in care arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, trateaza aceasta problema. "Noi am completat acel referat in aceeasi zi, nu in rastimp de doua saptamani, cum ni se reproseaza.

Toate problemele se vor rezolva odata cu intrarea in vigoare a regulamentului de functionare a Primariei", a spus Radoslav, persoana care l-a suparat pe primar pentru ca a facut comentarii "in termeni necolegiali" despre activitatea din Primarie.

La randul sau, directorul Directiei de Patrimoniu, Nicusor Miut, a spus ca referatul privind demolarea este intocmit in termeni destul de echivoci. "Aici scrie ca trebuie sa demolam 15 stalpi de metal. Noi am numarat stalpii, sunt 30, uniti prin traverse aeriene. Eu ce sa fac acum, ce sa demolez?", s-a intrebat acesta.