Consilierii judeteni ai PSD Alba acuza conducerea Aliantei PNL-PD a administratiei judetene de prejudicierea bugetului institutiei cu suma de 15,9 miliarde lei. Potrivit social-democratilor, prejudiciul invocat ar fi fost realizat prin vanzarea, in schimbul unei sume de patru ori mai mica decat cea normala, a unei suprafete de aproape 5 hectare de teren din zona Parcului Industrial "Cugir".

Societatea care administreaza Parcul Industrial are ca actionar unic Consiliul Judetean. Pentru a putea vinde suprafata respectiva de teren, CJ a aprobat, in noiembrie 2005, o hotarare prin care patrimoniul firmei din Cugir a fost diminuat 4,9 ha de teren.

Decizia luata de administratia judeteana a avut drept scop vanzarea prin licitatie publica a terenului catre SC "Star Transmission" SRL Cugir, care intentioneaza sa-si mareasca capacitatile de productie din judet.

"La data de 4.08.2005 SC "Star Transmission" SRL a adresat Consiliului Judetean Alba o oferta prin care isi exprima disponibilitatea in a cumpara 3,9 ha de teren, inclusiv constructiile existente, in zona Parcului Industrial Cugir.

Desi Consiliul Judetean avea posibilitatea de a pune la dispozitia societatii mentionate, teren si active din proprietatea "Uzinei Mecanice Cugir", fara a afecta patrimoniul Parcului Industrial, unde in prezent isi desfasoara activitatea 14 intreprinderi mici si mijlocii, cu 450 de salariati si contracte de inchiriere in curs de derulare, gestionarii bugetului nostru judetean au ales, nu fara folos, solutia cea mai anevoioasa.

Astfel, dupa aprobarea vanzarii prin licitatie publica a terenului mentionat, redactarea caietului de sarcini s-a facut prin stabilirea unor conditii restrictive care sa nu permita intreprinderilor mici si mijlocii ce isi desfasoara activitatea acolo in prezent, cu contracte de inchiriere in curs de derulare ca si altor societati comerciale interesate, eventual, sa participe la licitatie, asa cum prevede legea", a declarat consilierul judetean Ioan Florea (PSD).

Potrivit sursei citate, licitatia organizata in 27 decembrie 2005 s-a pornit de la o valoare de 22,2 miliarde lei, care a fost redusa succesiv pana la 13,3 miliarde lei, fara a exista, insa, vreun ofertant la cele trei termene de strigare.

"S-a intocmit, astfel, un nou raport de evaluare care a diminuat valoarea de pornire la 10.552.050.000 lei, nici de aceasta data neprezentandu-se nici un licitant decat la cel de-al 3-lea termen de organizare, ajungandu-se ca terenul sa fie vandut cu suma de 6.331.230.000 lei.

Partidul Social-Democrat denunta, astfel, modalitatea in care s-a ajuns la "vanzarea" a 4,9 ha de teren, inclusiv constructiile aferente, din patrimoniul judetului Alba la o valoare de aproximativ 4 ori mai mica, evident in detrimentul bugetului judetean, vaduvit in acest mod de 15.911.850.000 lei", a mai afirmat consilierul social-democrat.

In replica, presedintele CJ, democratul Ion Dumitrel, a afirmat ca licitatia organizata pentru vanzarea terenului a respectat toate regulile impuse de lege. "S-a respectat legea atat in privinta caietului de sarcini, cat si a organizarii licitatiei. Ma bucur ca, spre deosebire de PSD, noi vom reusi sa dezvoltam orasul Cugir. Pentru noi cel mai important este crearea de noi locuri de munca.

PSD-ul a distrus toate orasele monoindustriale din Alba. Este timpul sa le recladim. Am respectat toate regulile si pasii legali si nu am nici un interes spre deosebire de cei de la PSD", a spus Dumitrel.

Compania romano-germana "Star Transmission" SRL Cugir intentioneaza sa-si mareasca productia de roti dintate si piese pentru Mercedes Benz, urmarindu-se triplarea personalului pana la 1.000 de angajati. Actionarii societatii sunt "DaimplerChrysler" si Compania Nationala "Romarm".