Vizita-surpriza, ieri, la Alba Iulia a presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, si a lui Aleodor Francu, seful Cancelariei premierului Calin Popescu-Tariceanu. Demnitarul a declarat ca motivul principal al vizitei a fost ocazia de a inaugura oficial noul sediu al Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Alba.

Problema este ca luxosul sediu este functional din august 2004, astfel incat o inaugurare a cladirii dupa aprope doi ani este cel putin curioasa.

Vizita celor doi demnitari i-a luat prin surprindere pana si pe sefii institutiei. Surse oficiale au confirmat ca directorul general interimar Maria Iacob l-a sunat, ieri dimineata, pe prefectul Cosmin Covaciu pentru a afla scopul vizitei.

De altfel, seful Prefecturii s-a aratat si el putin deranjat de prezenta celor doi in Alba Iulia, avand in vedere ca avea programata o deplasare intr-o localitate din Muntii Apuseni.

Covaciu nu a dorit, initial, sa faca declaratii la conferinta de presa organizata la sediul DGFP. Doar insistenta directorului Maria Iacob l-a facut pe reprezentantul Guvernului in teritoriu sa spuna cateva cuvinte despre importanta existentei unui sediu modern si propriu pentru institutia respectiva.

La conferinta de presa, Bodu a spus ca isi doreste cat mai multe cladiri in tara, asemanatoare cu cea a Finantelor si a facut cunoscut faptul ca in prezent se afla in derulare un proiect finantat de Banca Mondiala, destinat modernizarii infrastructurii ANAF. La conferinta de presa au participat si viceprimarul orasului, Ioan Bogatan, directorii adjuncti si sefii de servicii ai DGFP.

Ulterior, Bodu, Francu si restul invitatilor au vizitat sediul Finantelor, care a costat, in final, 251,1 miliarde lei vechi. Investitia a fost inceputa in 1993 si a fost finalizata abia in 2004.

Aleodor Francu a spus ca urmeaza sa se intalneasca si cu alti reprezentanti ai administratiei judetene, cum ar fi prefectul Cosmin Covaciu, intentia fiind aceea de a cunoaste care sunt problemele actuale la nivel judetean.

Situatia de la varful DGFP - in atentia sefului ANAF

Se pare, insa, ca un alt motiv al vizitei lui Bodu la Alba Iulia a fost si intentia acestuia de a rezolva problema ocuparii postului de director general al institutiei. Functia este detinuta acum interimar de Maria Iacob (PNL), care a fost numita la sfarsitul lunii septembrie 2005, dupa decesul fostului director, Elena Ghisoiu.

Bodu a declarat ca problema sefului institutiei va fi rezolvata in timp foarte scurt.

"Astazi o sa evaluez care sunt variantele. In trei saptamani vom rezolva problema", a afirmat presedintele ANAF. El a adaugat ca se va organiza un concurs sau va fi o numire temporara.

Cert este ca in trei saptamani nu se va putea organiza un concurs, ceea ce induce ideea ca pentru inca sase luni, DGFP Alba va fi condus tot de un director interimar. Cel mai probabil, Maria Iacob isi va pastra functia si in perioada respectiva.

Tot in cadrul conferintei de presa, Bodu a lasat sa se inteleaga faptul ca schimbarea directorului Biroului Vamal Alba Iulia, Radu Pavel, s-a datorat si performantelor institutiei pe care a condus-o in ultimii 10 ani. "Pot sa spun ca rezultatele din Alba nu au fost cele mai bune. Doresc ca functionarii ANAF din Alba sa se concentreze pe actiuni importante, nu pe mizilicuri.

Vreau sa se vamuiasca mai mult in Alba decat in alte judete, pentru ca din acest motiv judetul are de pierdut", a mai spus Bodu.

Radu Pavel a demisionat din functie imediat dupa vizita anterioara a presedintelui ANAF in judetul Alba, la inceputul lunii ianuarie. Tot atunci a demisionat si fostul sef al Garzii Financiare Alba, Tito Fit. In locul acestuia din urma a fost numit recent un reprezentant al Partidului Democrat, Dorin Nistor.