Elie Wiesel, singurul ardelean laureat al Premiului Nobel, si-a recunoscut, intr-o oarecare masura, gafa comisa recent& Wiesel s-a alaturat sustinatorilor ideii de infiintare a Universitatii de stat maghiare, prin scindarea Universitatii "Babes Bolyai", demers initiat de Comitetul de Initiativa Bolyai.

Potrivit informatiilor de ultima ora, Elie Wiesel a inaintat saptamana trecuta o scrisoare catre presedintele Corpului Academic din UBB, Andrei Marga, dar si liderilor Initiativei Bolyai, prin care sustine ca isi suspenda semnatura.

In exclusivitate, "Buna ziua, ARDEAL" a intrat in posesia acestui document, in ciuda insistentelor conducerii Universitatii ca acesta sa nu fie dat publicitatii, la cererea semnatarului.

Pe de alta parte, liderii Comitetului de Initiativa Bolyai sustin ca semiologul Noam Chomsky, considerat cel mai influent intelectual al vietii publice mondiale, care l-a catalogat pe Wiesel drept "un impostor", a semnat adeziunea pentru infiintarea universitatii maghiare.

Grupul care sustine reinfiintarea Universitatii "Bolyai" a reusit sa colectioneze pe lista aderentilor la aceasta idee, pe langa cativa politicieni UDMR, si 79 de personalitati ale lumii academice din 23 de tari, in frunte cu sase laureati ai Premiului Nobel, printre care si Elie Wiesel.

Pe 8 februarie, in trei orase simultan (la Cluj-Napoca, Budapesta si Salzburg) a fost prezentata scrisoarea de sustinere a reinfiintarii Universitatii "Bolyai", semnata de un comitet de initiativa, politicieni UDMR si personalitati academice.

Scrisoarea a fost expediata presedintelui Comisiei Europene (Jose Manuel Barroso), presedintelui Romaniei (Traian Basescu) si premierului Romaniei (Calin Popescu Tariceanu).

In scrisoare, semnatarii "constata" ca din 1990 nu s-a realizat nici un progres in privinta "respectarii libertatilor din viata universitara si a drepturilor minoritatilor din Romania"! Se aduce ca argument faptul ca in alte tari exista exemple de universitati de stat in limbile minoritatilor si ca, desi "la ora actuala Romania are multe probleme de rezolvat, totusi credem ca, in vederea constituirii unei societati cu adevarat democratice, autoritatile romane ar trebui sa asigure drepturi minoritatii maghiare, cu o populatie de 1.500.000 de suflete pe teritoriul Romaniei.

Din aceste motive cerem insistent sa fie luate masuri imediate pentru restabilirea Universitatii "Bolyai" din Cluj-Napoca ca universitate de Stat" (care a existat intre 1945-1959, n.red.) - conform documentului.

Desi recunosc faptul ca in Transilvania exista doua universitati private cu predare in limba maghiara, semnatarii sustin ca maghiarii din Romania sunt departe de a fi reprezentati conform ponderii lor demografice in invatamantul superior din Romania.

Pozitia Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj Napoca (UBB) a fost exprimata de profesor Ladislau Gyémánt, decanul Institutului de Studii Europene din cadrul UBB.

Conform acestuia, Elie Wiesel si restul personalitatilor academice, au fost informati unilateral de catre Comitetul de Initiativa "Bolyai" despre situatia de la UBB, dar nu au fost niciodata in vizita la Cluj, asa ca nu cunosc situatia reala.

Ca o paranteza, unul dintre motivele in favoarea scindarii cu orice pret a UBB este faptul ca rectoratul Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj a refuzat sa infiinteze clase de muzica in limba maghiara.

Wiesel s-a retras

Ca urmare a controverselor iscate ca urmare a semnarii acestui document, Elie Wiesel da o lovitura promotorilor scindarii UBB, inaintand o scrisoare conducerii liniei maghiare si a liniei romane deopotriva, prin care anunta ca isi retrage, temporar, semnatura.

Purtatorul de cuvant al UBB, Ovidiu Pecican, a confirmat existenta acestei scrisori, insa a sustinut ca nu este imputernicit sa ne-o furnizeze.

Cu toate acestea, Kovacs Lehel, lector al Facultatii de Matematica si Informatica, principal sustinator al scindarii UBB ne-a pus la dispozitie documentul care certifica retragerea semnaturii lui Wiesel, cu motivatia de rigoare.

Este vorba despre o corespondenta dintre Lehel si reprezentantul cabinetului lui Wiesel, de la Universitatea Boston. Redam in cele ce urmeaza continutul acestui document, datat 24 martie.

"Este o confirmare a faptului ca profesorul Wiesel si-a retras temporar semnatura de pe scrisoare. El nu era constient de controversa din jurul acestei probleme si face cercetari in aceasta chestiune inainte de a lua o decizie.

Cu consideratie,

Rachel Strauss

Biroul lui Elie Wiesel

Universitatea Boston

24 martie"

L-au pierdut pe Wiesel, l-au castigat pe Chomsky

In conditiile pierderii (temporare, sau nu) sustinerii lui Wiesel, radicalii din Universitate ies din nou in fata cu o alta personalitate mondiala, care s-a alaturat dezideratului privind infiintarea unei universitati maghiare prin ruperea UBB. Este vorba despre Noam Chomsky.

Semiologul Noam Chomsky a fost desemnat cel mai influent intelectual al vietii publice mondiale, alaturi de alt semiotician, Umberto Eco, si de dramaturgul-politician Vaclav Havel. Este un critic vehement al politicii externe americane. Chomsky nu a ezitat sa numeasca America "un important stat terorist". Ciudat este faptul ca Chomsky este cunoscut drept un critic al lui Wiesel (pe care l-a catalogat drept "un impostor ingrozitor").

Wiesel, erou sau impostor?

Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobelului pentru Pace in 1986, ascunde o serie de fapte si vorbe mai putin cunoscute romanilor. Bunaoara, intre noiembrie 1947-ianuarie 1949, el a lucrat in Israel ca jurnalist al bandei teroriste Irgun.

Perioada coincide cu cea in care respectiva grupare a bombardat hotelul King David si a comis masacrul de la Deir Yassin, doua dintre cele mai crude si barbare acte de terorism.

Din aceasta cauza, Wiesel si-a atras oprobiul unui potpuriu de personalitati evreiesti si de alte natiuni (precum profesorul McGowan, care a declarat ca Elie Wiesel este "simbolul ipocriziei", conform articolului sau din revista "Washington Report on Middle East Affairs").

De asemenea si personalitatile evreiesti, Norman Finkelstein sau Noam Chomsky, il descriu pe Elie Wiesel, laureat a sute de premii si onoruri, prin cuvintele "un impostor ingrozitor".

Ei ii reproseaza acestuia (care a scris ca "opusul iubirii nu este ura, ci indiferenta"), ca este el insusi total indiferent la suferintele palestinienilor sau ale celor peste o suta de milioane de victime ale comunismului.

Elie Wiesel este cel care a scris cu propria-i mana, in cartea "Legends of Our Time" ca "Fiecare evreu trebuie sa rezerve in fiinta lui o zona aparte pentru ura - o ura sanatoasa, barbateasca - pentru tot ceea ce este personificat in nemti si pentru ce supravietuieste la nemti".

Dar ura sa pentru poporul german nu l-a impiedecat ca in ianuarie 1945, atunci cand se afla internat la spital la Birkenau din cauza unei infectii la un picior, la apropierea trupelor sovietice, sa prefere sa se retraga in Germania impreuna cu trupele naziste, in loc sa-i astepte pe rusi (conform propriei autobiografiei).

La 6 iunie 2001, Elie Wiesel a fost ales membru de onoare al Academiei Romane, „ca omagiu pentru eminenta opera spirituala si morala inchinata umanitatii contemporane".

De la aceasta inaltime, Wiesel le-a reprosat romanilor nepasarea si cruzimea cu care au asistat la deportarea evreilor din Sighet, omitand cu buna stiinta ca deportarile au fost instrumentate de catre autoritatile maghiare.

Paul Goma il dispretuieste cu fervoare pe Wiesel pentru ca acesta ar fi declarat la televiziunea franceza, in anii 80, ca a fost deportat din Sighet in aprilie 1944 de jandarmii romani (desi deportarile de la Sighet la Auschwitz au fost executate de jandarmi unguri sub jurisdictie maghiara).

Wiesel a retractat ulterior, sustinand ca a descris exact episodul in romanul sau, "Noaptea", dar faptele raman, iar prietenul sau, Eugene Ionesco, i-a reprosat falsificarea istoriei.

---------- Forwarded message ----------

Date: Fri, 24 Mar 2006 10S27S56 -0500

From: Rachel Strauss

To: "Peter Hantz"

Subject: FW: reminder

Dear Dr. Peter Hantz,

This is to confirm that yes, Professor Wiesel has temporarily withdrawn

his signature from the letter. He was not aware of the controversy

surrounding the issue and is researching it further before making a decision.

Sincerely yours,

Rachel Strauss

Office of Elie Wiesel

Boston University

-----Original Message-----

From: Peter Hantz mailto: hantz@general.elte.hu

Sent: Friday, March 24, 2006 1&03 AM

To: Rachel Strauss

Subject: reminder

Dear Mme Strauss,

I sent You a letter yesterday, in order to ask you to find out whether

Professor Wiesel still supports our petition. It would be very

urgent to have an answer& the press calls me all the time, and they

also no not believe what happened, since the organizers of the Petition

were not announced, and the Babes-Bolyai University did not want to

show the letter or even quote the letter they got from Professor Wiesel