Silviu Prigoana, actionar majoritar la grupul de firme Rosal, a recunoscut ca este afiliat masoneriei. Apartenenta lui Prigoana la acest ordin a fost descoperita, recent, de Buna ziua, Ardeal.

Cu toate ca omul de afaceri originar din judetul Cluj sustine ca face parte dintr-o loja brasoveana, cu acceptul Marii Loji Nationale a Romaniei, in urma verificarilor intreprinse de ziarul nostru acest lucru nu s-a confirmat.

Masoneria regulara din tara noastra este reprezentata de Marea Loja Nationala a Romaniei condusa de Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici. O diversiune masonica deja celebra este o alta loja, iregulara, care poarta aceeasi denumire si este condusa de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu.

Aceasta aripa dizidenta este supranumita masoneria kaki si este cunoscuta ca fiind un "aspirator" de ofiteri din diverse servicii secrete.

Unul dintre oamenii de afaceri afiliati masoneriei este Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal. Prigoana este originar din Gherla, insa a parasit orasul natal chiar dupa Revolutie si s-a stabilit la Bucuresti.

Intre timp, Prigoana a devenit un prosper om de afaceri, iar la ora actuala se poate mandri cu o sumedenie de afaceri extrem de profitabile si cu incasari de ordinul milioanelor de euro din afacerea Rosal Grup si din mass-media.

Desi Prigoana sustine ca este membru al unei loji din Brasov cu acceptul Marii Loji Nationale a Romaniei, nu este vorba de ordinul regular condus de Marele Maestru Chirovici. Prigoana apartine unei grupari dizidente, numita si "masoneria kaki".

Loja mentionata este condusa de Viorel Danacu, maior in Ministerul de Interne, iar in sferele masoneriei se considera ca aceasta grupare a atras in special ofiteri din diverse structuri ale armatei, politiei si serviciilor secrete.

Masoneria romana a cunoscut dupa evenimentele din 1989 o ampla dezvoltare, in sensul ca au fost infiintate o multitudine de loji. Singura forma de masonerie regulara din tara noastra este reprezentata de Marea Loja Nationala a Romaniei (MLNR) condusa de Marele Maestru Eugen-Ovidiu Chirovici.

De altfel, MLNR a beneficiat si de fonduri de la bugetul de stat, fiind declarata sub Guvernul Nastase ca o organizatie de utilitate publica. Caracterul secret (devenit intre timp discret) al ordinului nu a permis insa o transparenta prea mare privind actele "de utilitate publica" facute de masoni.

In schimb, Marele Maestru Chirovici facea referire la aportul masoneriei la aderarea Romaniei la NATO si integrarea in UE. Masoneria are caracteristicile unui ordin care a atras de-a lungul istoriei elite din toate domeniile de activitate.

Din pacate, in Romania aceasta particularitate s-a diminuat, iar puterea financiara a inceput sa capate o importanta deosebita ca cerinta pentru acceptarea membrilor.

De asemenea, multitudinea de rituri nu a facut decat a scada prestigiul castigat de masonerie in perioadele care au precedat instalarea comunismului in tara noastra.

Unul dintre oamenii de afaceri afiliati masoneriei este Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal. Prigoana este originar din Gherla, insa a parasit orasul natal chiar dupa Revolutie si s-a stabilit la Bucuresti.

Intre timp, Prigoana a devenit un prosper om de afaceri, iar la ora actuala se poate mandri cu o sumedenie de afaceri extrem de profitabile si cu incasari de ordinul milioanelor de euro din afacerea Rosal Grup si din mass-media.

Cotat ca avand o avere de 7 - 9 milioane de dolari, Prigoana a ocupat locul 216 in topul celor mai bogati romani. "Regele gunoaielor" se poate mandri cu noua posturi TV, zece posturi radio, cu afaceri in domeniul advertising-ului, in domeniul forestier, electronic sau afaceri cu proteze pentru persoanele cu handicap.

In urma cu mai putin de un an, Prigoana si-a intins tentaculele pana la Cluj, odata cu "castigarea" licitatiei pentru salubrizarea unei jumatati din suprafata municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, Prigoana este cunoscut ca un pasionat detinator de domenii pe Internet.

Unul dintre acestea este www.masonii.ro, site ale carui drepturi revin societatii Rosal Soft Computer.

Pagina de Internet face legatura spre mai multe loji masonice din strainatate, dar prezinta si fundatia Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta (ARCAS), prezidata de Silviu Prigoana, drept organizatie masonica.

Buna ziua, Ardeal a aratat faptul ca Prigoana sustine ca ARCAS nu mai este o fundatie activa, insa a recunoscut ca are legaturi stranse cu masoneria. Insa omul de afaceri sustinea ca este membru intr-o loja din Brasov cu acceptul MLNR.

Prigoana motiveaza afilierea sa la o loja din Brasov prin afacerile pe care le deruleaza in zona, astfel ca prezenta sa la intalnirile masonice este mai usor de indeplinit.

Cu toate ca Silviu Prigoana a facut referiri la MLNR si la Chirovici, verificarile intreprinse de BZA nu au confirmat apartenenta acestuia la loja considerata regulara de liderii masoneriei universale.

Astfel, MLNR la care se referea Prigoana nu poate fi decat aripa dizidenta grupata in anul 2002 in jurul maiorului din Ministerul de Interne, Viorel Danacu. "Pucistii" care poarta numele MLNR, dar sunt socotiti iregulari.

Pentru a clarifica diferenta dintre masoneria regulara si iregulara, Thomas Jackson, secretar executiv al Conferintei Mondiale a Marilor Loji, considerat drept "numarul trei" al masoneriei universale, arata intr-un interviu aparut in presa centrala: "Exista o serie de criterii pentru regularitatea francmasoneriei.

De exemplu, pentru a deveni membru este obligatoriu sa crezi in existenta unei Fiinte Supreme, iar, in timpul tinutelor, Cartea sfanta trebuie sa fie asezata pe altar. Majoritatea Marilor Loji considerate iregulare nu indeplinesc una sau ambele conditii".

Ordinul condus de maiorul Danacu - Mare Maestru s-a desprins din MLNR in anul 2002, iar membrii acestuia sustin ca loja a fost infiintata inca din 1880. Surse din masonerie sustin ca "ordinul kaki" este format mai ales din ofiteri din armata, politie si servicii secrete.

Aceasta loja editeaza si revista "Cuvant masonic", lansata cu mare pompa anul trecut la Brasov. Insa, la eveniment nu au participat mult asteptatii milionari in dolari precum Silviu Prigoana.

Desi autodeclarat membru al masoneriei romanesti, Prigoana spune despre aceasta organizatie ca nu are influenta pe care o avea in trecut, ba mai mult face aprecieri precum: "masonii de azi nu schimba guverne, nu conduc lumea, ei nu pot sa-si conduca nici masina." In acelasi timp, Prigoana considera ca masoneria este

importanta, dar nu expune motivele. In schimb, omul de afaceri a tinut sa sublinieze ca statutul sau de mason nu-l scuteste de taxe la stat.

La inceputurile masoneriei, membrii ordinului secret erau privilegiati, iar plata taxelor nu intra in obligatiile lor cetatenesti. Sub guvernarea PSD, inlesnirile la plata si stergerea datoriilor la bugetul de stat erau parte din strategia economica.

Cati masoni din curtea lui Chirovici (fost ministru al IMM-urilor si consilier in cabinetul lui Adrian Nastase) sau din alte loje au beneficiat de acest tip de tratamente ramane un mister.