La ora actuala, in Romania, activeaza in baza unor acorduri de concesiune petroliera mai multe companii straine, care in baza unor acorduri de concesiune incheiate cu Agentia Nationala a Resurselor Naturale (ANRM), au primit dreptul de explorare si exploatare a resurselor de petrol si gaze.

Asa cum arata harta concesiunilor avizate de ANRM, in prezent, exceptand zonele fara perspectiva –zona Carpatilor si o parte din Dobrogea - peste 70% din suprafata tarii este sub incidenta unor acorduri de concesiune petroliera.

Societati straine precum Tullow Oil (Irlanda), Centaur (SUA), Wintershall (Germania), Rompetrol (Olanda) sau Ramco Energy (Marea Britanie), carora li se alatura Romgaz Medias si SNP Petrom pot fi considerate, pentru urmatorii ani, "stapanii" Romaniei.

Potrivit specialistilor, rata de succes pe plan mondial in activitati de explorare in domeniul petrolier este de 15-20%.

Romania este bogata in resurse minerale, in special petrol, gaze naturale, sare, minereuri de aur si argint si metale neferoase.

Studii recente geologice si geofizice au aratat ca exista multe depozite de minerale (aur, argint, plumb, zinc, cupru, fier si mangan), precum si rezerve de titei (atat la suprafata cat si la adancime) care prezinta un potential considerabil de investigatii ulterioare.

Acestea ofera oportunitati substantiale investitorilor interesati de resursele minerale ale tarii.

Romania, alaturi de Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, se afla printre tarile ale caror zacaminte s-au depletat, adica nu s-au mai descoperit noi zacaminte in vederea exploatarii.

Cu toate acestea, marile companii straine sapa fara incetare. Conform legilor in vigoare, perioada unui acord petrolier este de 30 de ani, pe care o societate romana sau straina poate sa-l incheie cu statul roman (prin Agentia Nationala a Resurselor Minerale), cu posibilitatea extinderii pentru inca 15 ani.

Etapa initiala de explorare are o durata de cinci ani, pe parcursul carora titularul executa operatiuni petroliere menite a descoperi acumulari de titei sau gaze naturale. La sfarsitul acestei perioade, firma retine in concesiune doar perimetrele de exploatare evidentiate, celelalte terenuri fiind restituite ANRM.

Companiile declarate castigatoare platesc catre bugetul de stat, pentru activitatea de exploatare a resurselor minerale, o taxa de 3% din valoarea productiei brute realizate anual, precum si o redeventa petroliera stabilita conform acordului petrolier.

Redeventa petroliera se stabileste sub forma de cota procentuala, platibila trimestrial in natura, din productia bruta realizata, valoarea acesteia fiind convenita de ANRM si societatile titulare, pentru fiecare zacamant in parte, la incheierea acordului petrolier.

Perimetrele pot fi concesionate pe o perioada de 30 de ani. Costul total al lucrarilor de explorare realizate in Romania in ultimii 13 ani este de aproximativ 375 milioane de dolari, dintre care 218 milioane de dolari au fost investiti de firmele straine.

Societatile straine care au obtinut dreptul de a efectua activitati petroliere sunt obligate ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a licentei, sa infiinteze si sa mentina pe toata durata concesiunii un sediu permanent (o filiala sau o companie), in Romania.

In ciuda previziunilor unor societati specializate pe prospectiuni, Presedintele ANRM, Gheorghe Buliga, reamintea recent ca "in ciuda declinului productiei, Romania este cea mai importanta tara producatoare de titei si gaze naturale din Europa Centrala si Rasariteana, cu exceptia Federatiei Ruse".

Romania produce anual 5,5 milioane de tone, in 1935 ocupand locul 6 in topul producatorilor din lume. Descoperirea petrolului romanesc a avut si dezavantaje, tara noastra exportand petrol intr-o perioada in care pretul acestuia era foarte scazut.

Faptul ca Romania detine o pozitie importanta pe harta tarilor cu bogate resurse petroliere este sustinuta si de prezenta dupa t89 a unor cunoscuti jucatori pe piata mondiala a exploatarilor de petrol si care pentru a "castiga" sunt dispusi sa investeasca sute de milioane de dolari in lucrarile de explorare si exploatare petroliera.

Pana in prezent, s-au concesionat peste 50 de perimetre cu potential petrolier si de gaze naturale de catre Petrom, Romgaz, Rompetrol, GTI, Amro Gold, Centaur, Tullow, Falcon, Europa Oil:Gas, Paladin, Sterling, Pannonian, Regal Wintershall si Forest.

Potrivit hartii perimetrelor cu blocurile concesionate, societatea Petrom detine poate cea mai importanta cota. Recent, societatea preluata de austriecii de la OMV a primit in concesiune alte trei perimetre pe langa cele existente, in zona Maramures, Rosia si Giurgiu.

Regal Petroleum, societate fondata de cunoscutul om de afaceri Frank Timis si care mai detine o cota de 7% din societate, are in concesiune doua perimetre din Romania.

Regal mai desfasoara activitati de explorare in Ucraina si Egipt, in timp ce in Romania, detine, din 2003, licenta de explorare-exploatare a perimetrului Suceava, cu o suprafata de 4.103 de kilometri patrati.

Compania a mai primit in 2004 licenta de operare a perimetrului Barlad, situat in partea de sud a blocului Suceava, cu o suprafata de 6.285 kilometri patrati. La Suceava, firma a inceput activitatea de explorare in august 2004, prin inregistrarea a peste 500 km de profile seismice. Cifrele anuntate de Regal Petroleum sunt foarte optimiste.

Societatea Rompetrol, patronata de binecunoscutul om de afaceri liberal Dinu Patriciu, a incheiat cu ANRM un acord de exploatare si explorare petroliera in doua perimetre, facandu-si pentru prima data intrarea pe aceasta piata din Romania.

Conform acordurilor de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera incheiate cu ANRM, divizia de Upstream a companiei Rompetrol are concesionate, din 2004, doua perimetre de explorare, Zegujani si Satu Mare.

Asa cum am aratat, acordul dintre Rompetrol si ANRM, concretizat intr-o Hotarare de Guvern emisa de Guvernul Nastase pe ultima suta de metri, a fost incheiat in absenta unei licente de exploatare, potrivit prevederilor legale in vigoare. Mai mult, Rompetrol a reusit sa castige alte trei perimetre, prin transfer de la Forest Oil. Este vorba despre perimetrele Gresu, Nereju si Focsani.

Compania canadiana Ramco Oil:Gas a preluat recent o participatie majoritara de la compania americana Pannonian Energy intr-un perimetru din Valea Jiului.

Americanii pastreaza inca in urma acestui transfer o participatie de 25% in perimetrul din Valea Jiului, dar au anuntat foarte clar ca vizeaza alte zone mai interesante pentru operatiunile lor.

Pannonian Energy a intrat in Romania cu operatiuni dupa semnarea in 2000 a unui acord pentru concesionarea operatiunilor petroliere cu ANRM pentru un perimetru din Valea Jiului, durata concesiunii fiind de 30 de ani. Explorarile in acest perimetru au vizat structuri de gaz metan asociat cu zacaminte de carbune.

Pannonian Energy a fost achizitionata de catre compania americana Galaxy Energy, cu operatiuni in domeniul petrolului si al gazelor. Pasul facut inapoi de catre Galaxy Energy se circumscrie retragerilor realizate deja de alte companii americane in ultimii 15 ani.

Au plecat pe rand din Romania fara a avea succes in explorari Arco, Conoco, Forest Oil (ultima si-a cesionat drepturile catre Rompetrol) dupa ce au pierdut zeci de milioane de dolari. Conoco s-a retras in toamna lui 2003, dupa ce alaturi de francezii de la Total au investit circa 5 milioane de dolari in explorari petroliere in Marea Neagra.

O alta companie americana cu operatiuni in Romania este Schlumberger, care a semnat un acord cu producatorul de gaze Romgaz Medias pentru suplimentarea productiei in unele campuri depletate.

Harta perimetrelor petroliere din tara, remisa de ANRM, confirma informatiile privind depozitele de petrol din zona fostului bloc geologic 10 Transilvania. In zona judetelor Cluj, Mures si Bistrita figureaza rezerve de petrol, insa, paradoxal, potrivit hartii, zona este exploatata de Romgaz.

Prin urmare, in zona exista si zacaminte de gaz, care sunt exploatate in parteneriat cu compania germana Wintershall. Cele doua companii au o participatiune de 50 de procente din forare si exploatare, conform unui acord incheiat in 1997 cu ANRM.

Wintershall a realizat teste seismice pe mai mult de 6000 de kilometri patrati in zona de sud a Transilvaniei. Compania germana a participat la lucrari si in partea de est a Muntilor Carpati, in 1993 si 1996.

De mentionat ca una dintre societatile care importa in Romania gaz din Rusia, Wirom, este, de asemenea, o subsidiara a Wintershall. Amenajari pentru exploatarea gazului natural de catre Romgaz au fost facute in zona Taga-Nasal-Buza (Cluj), respectiv Strugureni si Bodiu (Bistrita).

In 2000, Wintershall s-a decis sa inceapa lucrarile alaturi de Exprogaz in perimetrul Transilvania Sud. Investitorul strain a alocat 5 mil. de dolari pentru prima etapa - cea a prospectiunilor, faza in care au fost executate peste 600 km de profile seismice pe o suprafata de 900 kmp din totalul de 6700 kmp ai intregului perimetru.